Одеські волонтери розробляють маршрут евакуації людей з інвалідністю до Польщі. Що відомо

Одеські волонтери розробляють маршрут евакуації людей з інвалідністю до Польщі. Що відомо

Представники курсів жестової мови "Школа SURDO" з Одеси розробляють план евакуації людей з інвалідністю. Про це кореспондентам Суспільного сказала волонтерка організації Катерина Хоменко.

За її словами, від початку війни волонтери планували вивезти людей з порушенням слуху. Втім, каже, до організації надходили листи з проханням евакуювати й інших громадян з інвалідністю.

"Ми почали розробляти з центром раннього втручання евакуаційний план для цих людей. Є такий маршрут Одеса-Львів, Львів-Польща – найзручніший маршрут. Укрзалізниця обіцяла нам відкрити додатковий вагон для евакуації людей з різними групами інвалідності.", – розповіла Катерина Хоменко.

Наразі виїхати з Одеси хочуть 22 людини.

"Аби запустити цей додатковий вагон треба ще набрати людей з інвалідністю. Ми вже евакуювали частину людей і якось так розуміємо як це працює, і вже вивчили всі маршрути, всі митниці, знаємо як, де найзручніше, найшвидше для різних груп", – повідомила волонтерка.

Вона додала, на даний час є розроблений волонтерами план: з Одеси на потязі їхати до Львова, там у реабілітаційних центрах залишитися на кілька днів, після чого автобусами дістатися до кордону з Польщею.

Також одеські волонтери планують облаштувати тимчасовий прихисток, або кімнату відпочинку для людей з інвалідністю, які прибули в Одесу з інших областей та міст.

"Ми наразі плануємо та збираємо гуманітарну допомогу для цього місця і, звичайно, гроші. Гроші на їжу, на питну воду, плануємо зробити це у реабілітаційному центрі "МОТУС", який вже є облаштованим. Там немає тільки матраців, де можна якщо що переночувати", – запевнила дівчина.

Фото: Укрінформ