Чого не слід робити під час бойових дій

Чого не слід робити під час бойових дій

Якщо ви опинилися в зоні бойових дій або потрапили в надзвичайну ситуацію за участі озброєних людей, то уникайте таких дій:

  1. Не повідомляйте про свої майбутні дії та плани малознайомим людям, а також знайомим з ненадійною репутацією.
  2. Завжди носіть із собою документ, що посвідчує особу. Гроші й документи тримайте в різних місцях – так у вас буде більше шансів їх зберегти.
  3. Тримайте біля себе записи про групу крові (свою і близьких родичів) та про можливі проблеми зі здоров’ям (наприклад, алергію на медичні препарати, хронічні захворювання).
  4. Дізнайтеся, де розташовані сховища та укриття, найближчі до вашої оселі, роботи та місць, які ви часто відвідуєте.
  5. Намагайтеся якнайменше перебувати поза житлом і роботою, зменшіть кількість поїздок без важливої причини, уникайте місць скупчення людей.
  6. При виході з приміщень тримайтеся правої сторони проходу і пропускайте вперед тих, хто потребує допомоги – це допоможе уникнути тисняви.
  7. Не встрявайте у суперечки з незнайомими людьми – це допоможе уникнути можливих провокацій.
  8. Якщо офіційні канали державних органів влади повідомляють про можливу небезпеку, передайте інформацію іншим – родичам, сусідам, колегам.
  9. При появі озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно покиньте небезпечний район, якщо маєте таку можливість.
  10. Уникайте колон техніки і не стійте біля військових машин, які рухаються.
  11. Поінформуйте органи правопорядку, місцеві органи, військових про людей, які здійснюють протиправні чи провокативні дії.
  12. Якщо ви потрапили у район обстрілу, сховайтеся у найближчому сховищі або укритті та не виходьте з нього ще деякий час після закінчення обстрілу.
  13. Якщо сховищ поблизу немає, використовуйте нерівності рельєфу –канави, окопи, вирви від вибухів тощо.
  14. У разі раптового обстрілу за відсутності поблизу сховищ – ляжте на землю головою в бік, протилежний до вибухів, і прикрийте голову руками або речами.
  15. Якщо поряд з вами поранено людину, надайте першу допомогу і викличте «швидку», представників ДСНС, органів правопорядку, за необхідності – військових. Не намагайтеся надати допомогу пораненим, поки не завершився обстріл.
  16. Якщо ви стали свідком поранення або смерті людей, а також протиправних дій (наприклад, арешту, викрадення, побиття), спробуйте зберегти якнайбільше інформації про обставини цих подій.

 

У ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ СЛІД:

  1. Наближатися до вікон, якщо почуєте постріли;
  2. Спостерігати за ходом бойових дій, стояти або перебігати під обстрілом;
  3. Сперечатися з озброєними людьми, фотографувати і робити записи в їхній присутності;
  4. Демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;
  5. Підбирати покинуту зброю та боєприпаси;
  6. Торкатися вибухонебезпечних або просто підозрілих предметів, намагатися розібрати їх чи перенести в інше місце – натомість негайно повідомте про них територіальним органам ДСНС та МВС за телефонами 101 та 102;
  7. Також не можна носити армійську форму або камуфльований одяг – краще вдягайте одяг темних кольорів, що не привертає уваги, і уникайте будь-яких символів, адже вони можуть викликати неадекватну реакцію.

 

 Фото: з відкритих джерел