Чи зупинять Росію світові економічні санкції? Коментує економіст

Чи зупинять Росію світові економічні санкції? Коментує економіст

Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження економічних санкцій проти всіх осіб, які вели діяльність або були причетні до бойовиків незаконних формувань так званих "ДНР та ЛНР". Також санкції вводить Великобританія та Європейський Союз. Про те, яку економічну ціну може заплатити Росія за авантюри свого диктатора, Українське радіо дізнавалося в Івана Уса, кандидата економічних наук, головного консультанта Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи велику ціну заплатить Росія за політичні авантюри на Донбасі

Насамперед хочу відмітити момент, коли відбувалася трансляція засідання російської Ради Безпеки, а потім звернення Путіна тривалістю в півтори години, то в полівікні транслювався курс рубля до долара. І чим більше Путін нагнітав ситуацію, тим глибше падав рубль у співвідношенні до долара, поки навіть не перетнув відмітку в співвідношенні 80 рублів до долара. До цього долар ніколи раніше не коштував 80 рублів, а саме в момент виступу Путіна він дійшов до позначки 80,12.

Санкції, які є введеними зараз після проголошення республіками так званих "ДНР та ЛНР", є не тими санкціями, які були обіцяні. Тому що природою санкцій є створити загрозу для тих, проти кого вони застосовуються. Щоби вони думали про те, що надалі буде гірше.

Президент США Джо Байден запровадив санкції. Що цікаво, ми вже маємо реакцію певних сенаторів з обох партій у США з критикою цього пакету. Сенатори стверджують, що цього мало, це не те, санкції мали би бути більш жорсткими.

Сенатор США Роберт Менендес закликав Демократичну партію реагувати більш жорстко. Республіканська партія, яка формально є опозиційною у США також говорить про більш жорсткі санкції. Усе це є демонстрацією того, що за великим рахунком, реальний санкційний тиск лише розпочинається. Тому було зазначено, що поки що ринки не так сильно відреагували на ці санкції, але далі може бути гірше, якщо Росія буде загострювати ескалацію. 

Наскільки загрозливими для російської економіки є санкції, заплановані проти державного боргу Росії

Якщо санкції будуть заплановані навіть проти окремих багатіїв, то це буде впливати. Одразу згадується засідання Ради нацбезпеки РФ і те, як виступав Рижкін, Голова служби зовнішньої розвідки Росії. він постійно плутав слова, не міг чітко сформулювати свої відповіді. Поведінка Рижкіна була такою, тому що його гроші зберігаються у банку в Лондоні.

Відмінність цих санкцій від попередніх полягає у тому, що якщо раніше вони запроваджувалися проти конкретних осіб, то зараз вони запроваджуються проти конкретних осіб та членів їхніх сімей. Це є натяком на те, що переписати власність і сховатися за спинами своїх дітей уже не вдасться.

Також важливим моментом, який зараз не особливо озвучує Росія є те, що буде запроваджено більш жорсткі обмеження постачання технологічних товарів до Росії. Фактично, це консервуватиме розвиток Росії, як держави. Безумовно це є санкціями на перспективу.

Ще у 2014 році ми писали про те, що санкції або дають миттєвий ефект, або це є довготривалою грою. На жаль, з росією це є довготривала гра. Але ця призводитиме до того, що технологічна Росія відставатиме. Уже станом на сьогодні Росія є одинадцятою економікою світу. До прикладу, Південна Корея є десятою. Тому Росія вже не може стверджувати про те, що вона є поміж основних. 

Одним із плюсів запровадження санкцій проти державного боргу Росії є те, що наявний російський борг РФ сплачує шляхом залучення нових коштів, а тоді вона їх залучати не буде. Фактично країна не зможе розраховуватися, у неї буде недостатньо коштів, що підриватиме, як економіку Росії, так і сприятиме пришвидшеному відтоку капіталу з країни.

Зростатиме вірогідність дефолту в Росії. Це бачитимуть як внутрішні, так і зовнішні інвестори, і відповідно прагнутимуть покинути російські економічні майданчики. Це триватиме доти, поки не виникне Північна Корея-2 — Російська Федерація. 

Про економічні санкції, введені Британією проти Росії

Борис Джонсон заявив, що в Росії відберуть право проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА у 2022 році. Коли будь-яка країна проводить у себе важливий спортивний захід, то насамперед вона хоче прорекламувати себе у такий спосіб — дивіться, весь світ дивиться на нас. Тому ще однією проблемою, яку породив Путін є те, що Китай, який вклав чимало коштів у зимову олімпіаду, вважаючи, що це буде головною подією у світі, саме через агресивні дії Росії проти України, не отримав з цього резонансу, оскільки вона пройшла фактично непоміченою у світі. Те ж саме може відбутися і з Росією. 

Тому, якщо Росія залишиться на цьому шляху ескалації, то вона все більше ставатиме країною-вигнанцем.

Особливо страшним для російської еліти є те, що всі їхні кошти є у Лондоні і вони можуть бути арештованими в один момент.

Про дієвість санкцій ЄС проти Росії

Важливо, щоби була єдність санкцій США, ЄС та інших країн, для того, щоби в Росії було чітке усвідомлення, що провідні країни світу не сприймають її політики, і дійсно ведуть РФ коридором країни-вигнанця.  

Зупинення Північного потоку-2 поки що є ситуативною санкцією, але сам факт того, що Німеччина, яка найбільше зі всіх країн ЄС відстоювала Північний потік-2, і до цього говорила, що Північний потік-2 — це одне, а політика — це інше. І сьогодні країна, яка найбільше відстоювала цей Північний потік-2 у ЄС, першою заявила про його зупинку чи призупинення сертифікації.

 Фото: Укрінформ