Український бізнес у TikTok: як отримати мільйонні охоплення

Український бізнес у TikTok: як отримати мільйонні охоплення

Просування бізнесу у соціальних мережах відіграє надзвичайно важливу роль для успішного ведення справи. Як це працює та в який спосіб можна отримати мільйонні охоплення ― в ефірі Українського радіо розповіли засновниці TikTok-агенції "Heeks" Юстина Мостова та Марія Деркач.

0:00 0:00
10
1x

Чому для підприємців важливо йти у ТікТок

Сьогодні ТікТок є найбільшою за кількістю завантажень платформою у світі. Зараз зареєстровано понад 2,6 млрд користувачів, тобто чверть населення усього світу. Сайт TikTok обігнав за кількістю пошукових запитів навіть YouTube і Google, що дуже дивно і дуже вражає. Крім того, після перегляду ролика кориcтувач або коментує, або лайкає, або поширює друзям, або шукає інформацію про товар, або здійснює покупку. Тобто engagement rate у ТікТоці зараз становить 92 відсотки. 

TikTok для дітей, а не для серйозних людей – це міф

Рік тому ми робили магістерський дипломний проєкт й опитували 100 бізнесменів про те, які вони мають бар’єри перед платфомою ТікТок. Основним бар’єром було те, що, мовляв, у ТікТоці тільки діти і що ТікТок немає цільової аудиторії. Так було рік тому і зараз це триває, хоча бар’єр поступово долається. По-перше, ТікТок почистив дитячі акаунти, тобто дітям до 16 років не дозволяють створювати акаунти. А якщо вони створюють контент, то він видаляється й, відповідно, видаляється акаунт. По-друге, є офіційна статистика, що 73 відсотки української аудиторії у ТікТоці ― це 18+.  Щодо підприємців, ми опитували, чи сидять вони в ТікТоці, чи цікавляться платформою. Зі 100 людей 72 особи відповіли, що хоча б раз на тиждень заходять у ТікТок, тобто вони досліджують цю платформу, вона для них цікава. І частина підприємців або керуючих маркетологів, тобто частина цих бізнесів уже є там.

Які є складнощі у користуванні платформою TikTok

Найбільша складність, напевно, у створенні контенту. У ТікТоці найважливіше це ідея, до того ж тут поки що дуже мало поширена таргетована реклама, хоч вона вже в доступі. Але за рахунок того, що є органічне просування, то набагато класніше просуватися саме органічно. Таргетована реклама ― це платне просування у Тіктоці, коли ви вкладаєте не тільки у створення контенту, а ще й у те, щоб цей контент було показано певній кількості аудиторії, тобто приціл ― у певну групу осіб за їхнім інтересом.

Про цільову аудиторію

Не варто обмежувати свою цільову аудиторію віком або статтю. Але таке поняття, як цільова аудиторія досі існує, просто вона зараз сприймається більш широко. Ми відштовхуємося саме від уподобань аудиторії, чим вона займається, які в неї інтереси ― і від цього формується коло зацікавлених осіб.

З чого почати вести TikTok бренду

Перше ― це створення стратегії та головних меседжів. Друге ― це створення цілого набору різноформатних роликів для постингу протягом першого місяця. Як і в кожному додатку, ти реєструєшся, вводиш ім’я, оформлюєш профіль, ставиш аватарку й одразу переводиш акаунт в режим "акаунт про" ― для того, щоб бачити аналітику. Такий крок існує і в інстаграмі. Аналітика відіграє ключову роль для кріейтерів, адже там вони можуть побачити, як люди відреагували на контент, скільки часу його дивилися і на якій секунді прогорнули. Це дуже важливо знати, щоб у подальшому успішно працювати над своїм контентом. Плюс ти можеш бачити геолокацію аудиторії по країнах. Без постійного аналізу ефективно вести сторінку в ТікТоці не вдасться.

Що є показником ефективності сторінки у TikTok

Кожен міряє свою ефективність відповідно до власних цілей: у когось це впізнаваність, хтось більше орієнтований на продажі, когось цікавить HR-маркетинг. Але ТікТок найбільш відомий тим, що дає великі охоплення органічно, якщо створити контент з крутою ідеєю і він сподобається аудиторії. Алгоритм працює так: що довше аудиторія дивиться твій ролик, що більше на нього реагує, то більше його показують дедалі більшій кількості людей. Тобто основний критерій, на який ми зважаємо насамперед, це кількість переглядів. Для бізнесу це означає збільшення контакту ― що більше контакту зі споживачем, то успішніший бізнес.

Який має бути старт охоплення

Охоплення в ТікТоці залежить від кількості роликів та від ніші. Для бренду ми рекомендуємо постити від 14 до 18 роликів на місяць. Цього достатньо, щоб зацікавити аудиторію, залишатися на слуху, але й не набриднути, постячи надто багато контенту. Критеріїв за точною кількістю переглядів ― немає. В середньому на акаунтах брендів, які ми ведемо, від мільйона переглядів органічних охоплень щомісяця. Це варіюється від ніші.

Наскільки складно запускати бізнес-бренди у TikTok

Будь-яку роботу робити якісно ― це складно. Ми маємо багато запитів, отже, робимо якісно, але підходимо до цього процесу дуже скрупульозно. Ми обрали такий шлях, що створюємо небагато контенту, але кожен ролик дуже якісний: пропрацьована ідея, продумане кожне слово у сценарії, повністю готовий реквізит, локації, актори перед зйомкою. І таким чином ми можемо зняти за один день весь контент на місяць, адже підготовка дає змогу ефективно використовувати час акторів. Сам процес зйомок відбувається недовго, найбільше часу йде на підготовку. Після зйомки ― монтаж, затвердження ролика, а вже далі постинг. Фактично ми маємо шість етапів роботи перед тим, як ролик буде запощено.

Про залучення власника бізнесу до зйомок

Якщо власник бізнесу готовий, має час і хоче бути обличчям бренду, ми це заохочуємо. Він може з’являтися на деяких роликах або вести більш експертну рубрику. Це залежить від бажання, іноді з нами працює маркетолог, а власник не хоче долучатися. Але зазвичай ми це пропонуємо, і якщо підприємець погоджується ― аудиторія реагує дуже класно. Адже завжди цікаво знати, хто розпочав твоє улюблене морозиво чи піцу. Це залежить також від масштабу компанії. Власник великого бізнесу навряд чи буде зніматися в ТікТоці, але середній і малий бізнес ― залюбки. Як акторів можна залучати працівників компанії, які вже довго працюють та власники їм довіряють. Через них так само будується прив’язка і через цю людину люди починають сприймати твій бренд.

Про оптимальну кількість людей у відео

Існує стереотип, що чим більше людей залучено до ролика, тим краще. Насправді це працює інакше. У ТікТоці дуже багато контенту, і користувач в середньому переглядає близько 200 роликів на день, це дуже багато. Тому ми радимо, щоб у ролику одного бренду знімалося не більше 2-3 акторів. До цих людей будується прив’язка, і коли рандомний користувач бачить ці обличчя у стрічці, він згадує: раніше я вже це бачив. І асоціює цього актора з конкретним брендом. Особливо якщо актор у брендовому одязі або навколо нього брендові елементи, то набагато легше провести паралелі. Якщо в кадрі з’являється обличчя, це краще запам’ятовується і сприяє лояльності споживачів. Адже користувач бачить не пряму рекламу, а через акторів спостерігає цей продукт у різних ситуаціях.

Про монетизацію у TikTok

Монетизація є, але зараз небагато брендів і блогерів нею користуються, тому що мотивація монетизації не є великою. Найкраще це працює для іноземних блогерів, які знімають ролики англійською мовою, або для російськомовних блогерів, через те, що TikTok таргетує і за локацією, і за мовою. Щодо України ― зараз аудиторія в TikTok становить 10,6 млн користуачв, тобто ролики, зняті українською мовою, побачить лише Україна, отже, ця монетизація не є такою високою саме для кріейтерів. Бізнес заробляє в ТікТоці по-іншому, він акцентує на впізнаваності, на продажах, але ніяк не на монетизації від самого ТікТоку.

Про вартість ролика для TikTok

Усе залежить від побажань і вподобань бренду. Проте контент, який буде генерувати мільйонні та стотисячні охоплення в ТікТоці, можна створювати навіть на айфоні, і це навіть краще, бо аудиторія бачитиме, що це живий контент, і не асоціюватиме його з рекламою. Тобто для створення якісного контенту потрібен телефон, хороше світло та акторська майстерність людей у кадрі. Ролики не є дорогими, якщо йдеться про зйомки з нескладною реалізацією, особливо коли ретельно підготуватися і прописати все наперед. Навіть одна непродумана розкадровка може затягнути процес зйомки на довгий час і на велику кількість людей.

Про "секретний час" постингу

Це один із найпоширеніших міфів серед користувачів: відео не залітають, бо вони запощені не в той час. Насправді ми постимо для всіх акаунтів в один час. На своєму акаунті ми тестували різноманітні варіанти постингу ― і вночі, і вранці, і ввечері. Це взагалі ні на що не впливає. Якщо ідея класна і відео класне ― воно заходить будь-коли. У ТікТоці постійно сидять люди і відео завжди знайде аудиторію, якій це буде цікаво. Тому вірити у секретний час постингу взагалі не треба. Тут немає чого аналізувати ― ти закинув у будь-який час, там завжди є люди і воно точно залетить. Зазвичай щоб бачити одразу результат, ми не постимо дуже пізно, адже до сну люди можуть вже дати фідбек і є час повзаємодіяти з аудиторією. Але на успіх відео час доби ніяк не вплине, це стовідсотковий міф.

Про співпрацю з відомими блогерами

Співпрацю з інфлюенсерами ми не практикуємо, зазвичай ми залучаємо акторів з боку бренду, це працівники компанії. Щоб бренд асоціювали саме з ними. Щодо співпраці з блогерами ― це класно впливає на просування саме великих рекламних кампаній, коли треба просунути конкретний меседж. Проте при постійному постингу роликів у ТікТоці краще залучати власних акторів, тоді користувач звертатиме увагу саме на продукт бренду, а не на актора. Ми нещодавно проаналізували п’ять роликів інфлюенсерів, які рекламували певний продукт, і побачили, що 63 відсотки коментарів були саме про блогера, а не про бренд. Тож коли ми знімаємо відео з noname-акторами і головним героєм є наш продукт, то бачимо, що всі коментарі саме про продукт, тобто про бренд. Отже, краще просуватися через власних акторів, щоб не відбувалося перевалу уваги з продукту на відомі обличчя.

До розмови долучився Богдан Аренович, власник майстерні натурального морозива "Файні льоди": "Коли ми запускали сторінку в ТікТоці, я розглядав цю історію як вплив на впізнаваність та охоплення більшої кількості аудиторії. Але було декілька відео, які показали, що ТікТок дуже класно продає. Наприклад, ми знімали на виробництві ролик про морозиво з лосося. І після зростання кількості підписників до 700 тисяч люди ходили по локаціях і шукали саме це морозиво. Шкодую, що раніше не почав вести свій бізнес у ТікТоці". 

Фото: Українське радіо