Голова делегації України на "Євробаченні-2022" про результати Нацвідбору

Голова делегації України на "Євробаченні-2022" про результати Нацвідбору

Учора, 12 лютого, виконавиця Alina Pash перемогла в фіналі Національного відбору учасника від України на "Євробачення-2022" з піснею "Тіні забутих предків", та поїде до італійського Турина, щоби представити Україну на міжнародному пісенному конкурсі. Про фінал Нацвідбору та переможницю, яка представить Україну на пісенному конкурсі, Українське радіо дізнавалося в Оксани Скибінської, голови делегації України на "Євробаченні-2022".

Alina Pash у своїй музиці поєднує хіп-хоп, попмузику та етномотиви. У 2015 році брала участь у талант-шоу "Х-фактор", де посіла третє місце. Вона була обличчям колекції одягу дизайнерки Лілії Літковської, співпрацювала з бутіком-ательє козацького одягу "Отаман" та дизайнером Лілією Братусь.

У 2019 році випустила хіп-хоп колядку "Добрий вечір". Також у 2019 році разом із Тіною Кароль виступила на параді на честь Дня незалежності України, Аліна виконала у стилі хіп-хоп частину куплету "Гімну України".

Тоді українці по-різному оцінили виконання гімну в інноваційному стилі, однак саме цей виступ зробив артистку популярною на всю Україну. Відтоді альтернативний реп з гуцульськими мотивами у виконанні Alina Pash розлетівся по світу.

У творчому доробку виконавиці є 3 альбоми, 12 синглів та 13 відеокліпів.

За кого ви віддали свій голос? 

"Насправді я не голосувала, оскільки нам доводилося робити чимало всього водночас у цей час. Це було рішення саме глядачів і журі. Адже рішення про те хто має виграти у Національному відборі цілковито було відданим на розгляд глядачів і журі, для того, щоби забезпечити максимальну прозорість результату. Саме тому як визначили глядачі і журі, такий результат ми й отримали, що переможницею стала Alina Pash", — розповіла Оксана Скибінська.

Про те, чи отримують виконавці від України на "Євробаченні" підтримку держави?

"Наразі попереду на нас очікують декілька етапів: це підписання договору про участь у міжнародному конкурсі, підготовка усіх необхідних матеріалів для участі в конкурсі, музичний пакет, підготовка матеріалів, пов’язаних із постановкою номера, підготовка до самої поїздки, яка є запланованою на травень.

Суспільний мовник ще на початку Національного відбору заявив про те, що витрати, пов’язані з поїздкою та постановкою номера для Турина буде покривати саме суспільний мовник. Тому переможниці не доведеться покривати ці витрати з власної кишені.

Головним було вибрати того виконавця, який найбільше сподобається глядачам та журі і, щоби цей виконавець не був залежним від фінансових обставин, саме тому суспільний мовник зобов’язався покрити ці витрати", — наголосила Оксана Скибінська.

За словами голови делегації України на "Євробаченні-2022", поки що важко сказати чи велика команда вирушатиме від України до Турина.

Оскільки лише вчора пізно ввечері було названо ім’я переможця, то потрібно зустрітися і зрозуміти, якою буде постановка та розпочати підготовку. Після Національного відбору все лише починається. Потрібно бути максимально зібраними, закрити документальні питання, і вирішити, якою буде постановка, адже від цього залежить розмір команди, яка поїде до Турина. 

Чи відрізнятиметься постановка, яку ми бачили вчора від тієї, яка буде представленою в Турині?

"Зазвичай, постановка зазнає певних змін. Це пов’язано з технічними особливостями сцени, на якій буде представлено виступ.

Постановка, яку ми бачили вчора, була зроблена саме під сцену Національного відбору. Зараз, коли ми вже почали отримувати перше розуміння того, якою буде сцена в Турині, якими будуть вимоги та технічні умови, від цього й залежатиме, якою буде фінальна постановка.

Alina Pash своєю чергою повинна фіналізувати музичну частину, підготувати постановку. Важливою також є фізична підготовка, моральне налаштування, оскільки ті два тижні в Турині, які очікують на артиста, є доволі великим випробуванням, тому що потрібно бути фізично та морально до цього готовим. Це велика кількість репетицій та велика кількість виступів", — розповіла Оксана Скибінська, голова делегації України на "Євробаченні-2022". 

Фото: УНІАН