Бустерний сертифікат дозволить більше подорожувати: як це працює

Бустерний сертифікат дозволить більше подорожувати: як це працює

У порталі чи застосунку "Дія" можна згенерувати нові Сovid-сертифікати, які засвідчують отримання бустерної дози вакцини. Як зазначив міністр охорони здоров′я Віктор Ляшко, українці зможуть з ними подорожувати. Однак щоб сертифікат був чинний для перетину кордону має пройти 14 днів від моменту щеплення. Єдиною відмінністю є термін дії нового документа, який буде чинним 9 місяців. Раніше Сovid-сертифікат мав діяти рік. Термін дії сертифікатів незалежно від кількості доз в Україні скоротили після того, як на такий крок пішли у Європейському союзі. Чи зробить бустерний сертифікат Європу відкритішою для українців розповів в ефірі Українського радіо голова всеукраїнського об′єднання Visit Ukraine Антон Тараненко.

0:00 0:00
10
1x

Про бустерний сертифікат

В оновленому Covid-сертифікаті будуть дані лише про бустерну дозу вакцини. Там зазначатиметься третя доза і назва тієї вакцини, якою людина щепилася востаннє. Також буде вказано, що це третя з трьох вакцин. Бустер в Україні роблять препаратами Pfizer і Moderna, які визнані в усіх країнах ЄС. Тобто якщо раніше людина вакцинувалася двома дозами CoronaVac, що визнається не в усіх країнах, то тепер щепившись бустером, можна відвідати всі країни, бо Pfizer і Moderna визнаються всюди.

Нововведення щодо бустерного сертифіката мають рекомендаційний характер, необов′язковий до виконання всіма країнами ЄС. Кожна країна безпосередньо може в своєму персональному варіанті зробити додаткові обмеження або застосувати додаткові запобіжники для в′їзду іноземців.

Водночас, ми бачимо, що деякі країни третьою бустерною дозою вирішують питання вакцин. Якщо третя бустерна доза зроблена затвердженою ВООЗ вакциною, а до того людина щепилася, наприклад, CoronaVac, з яким неможливо було подорожувати, то з бустером людина може вільно пересуватися.

Читайте також: Вся правда про COVID. Випуск 5. Становлення антивакцинаторства в Україні

Такі країни як Кіпр чи Австрія, якщо у вас є третя доза, взагалі не вимагають додаткового ПЛР-тесту. На Кіпрі раніше після 72 годин перебування треба було додатково здавати ПТР-текст. Якщо ви будете з бустерною дозою, вже нічого здавати не потрібно.

Нововведення з бустером дуже важливі. Сьогодні Європейський Союз рекомендує країнам рахувати і перевіряти туристів не щодо кількості заражень в тій чи іншій країні, а чи наявна у туриста бустерна доза, чи її немає. Тобто червоні чи зелені рівні для країн втрачають свою силу.

Якщо Україна матиме навіть червоний рівень, а низка країн Європейського Союзу вимагатиме виключно туристів із третьою бустерною дозою, то перевіркою буде не рівня захворюваності в країнах, а наявності чи відсутності третьої дози вакцинації та згенерованого сертифікату.

Чи зростає кількість туристів з України?

Якщо порівняти з показниками, то українці більше подорожують. Але в останні два тижні ситуація не спонукала до мандрівок як в Україну, так і з України. Хотілося б, щоб цей і наступний тижні показники були максимально низькі щодо ризиків, тоді люди, які налаштовані на подорожі, точно кудись поїдуть.

Куди можуть подорожувати українці?

Такі країни як Туреччина, Єгипет, Кіпр, Домінікана, Куба, Мексика можуть прийняти українців або без тесту на коронавірус, або навіть без вакцинації. Для Мальдів достатньо лише ПЛР-тесту. Таких країн багато. Водночас вже сьогодні низка держав скасовує будь-які правила. Зокрема, позавчора Грузія, яка є дуже активною саме в цей період зимового відпочинку, скасувала свій зелений сертифікат, що був дуже важливий раніше для відвідування публічних місць чи закладів харчування. Ті країни, у яких частка ВВП для туризму становить біля 10% або понад 6-7%, точно пристосовуватимуться до того, щоб максимально бути конкурентоспроможними.

Торік під час високого сезону Чорногорія повністю скасувала будь-які обмеження і за рахунок цього отримали набагато більше туристів, аніж аналогічні за популярністю їхні сусіди. Ми спостерігатимемо стрімку зміну правил у низці країн, які будуть більш пристосовані для подорожей.

Про ретельність перевірок сертифіката

Вважається, що якщо іноземець дістався якось до країни, то він пройшов перший рівень перевірки. А от, наприклад, в Австрії дуже ретельно перевіряють наявність Covid-сертифіката. На сьогодні більше перевіряють не сертифікат, а страховий поліс, щоб у разі хвороби додаткові витрати туриста не лягли на бюджет країни, де він перебуває. Країни себе в такий спосіб максимально страхують на такі випадки. 

Я бачу, що паніка вщухає. Хоча "Омікрону" стає більше, але водночас бачимо, що він не так важко переноситься. Обговорюється також, щоб робити щеплення від коронавірусу сезонно, як раніше робили вакцинацію від грипу. Мені здається, 2022 рік, якщо не буде дуже страшної загрози або нової мутації, стане передостаннім роком, щоб ми повернулися до звичного життя. Водночас страхові поліси, дезінфектори — усі запобіжники, які дають нам змогу почуватися більш захищеним, залишаться назавжди.

Про правила для іноземних туристів в Україні

На сьогодні в Україні діють ті ж правила, як і в останні декілька місяців. Кожен громадянин іноземної держави може заїхати в Україну, якщо в нього є підтверджений сертифікат отримання повного курсу затвердженою вакциною. Також якщо в нього немає вакцини, він може мати ПЛР-тест, тест про одужання, який був зроблений не більше ніж як за 72 години від в′їзду. Також є можливість заїхати за антиген-тестом. Україна дає зрозумілі і доступні правила в′їзду. Навіть із недорогим тестом можна заїхати до України. І дуже важлива річ — наявність страхового поліса із покриттям Covid-19. Це є обов′язковим і, ймовірно, залишиться назавжди.

Про туристів в Україні

Торік Україна прийняла на 4 млн менше іноземців. З них добра половина — це були точно туристи. Багато гостей прилітають до України з країн Перської затоки. До такого арабського кейсу Україна йшла чотири роки. Цьому сприяли прямі авіарейси зі столиці Саудівської Аравії — Ер-Ріяда. Це спостерігатиметься і надалі. Торік Україну відвідало 55 тисяч арабських туристів. Наступного року, якщо не трапиться інформаційних негараздів, буде і 100 тисяч. 

До десятки країн, громадяни яких відвідують Україну, входять такі країни як Польща, Туреччина, США, Росія, Велика Британія, низка європейських країн, зокрема Італія. Громадяни Азербайджану також активно їдуть на наші бальнеологічні курорти. Ми спостерігаємо зацікавленість у туристів з азійських країн. Якщо на сьогодні буде можливість в Індії чи Китаю подорожувати максимально вільно, ми матимемо такий же кейс як і з арабськими туристами. 

Фото: thedigital.gov.ua

Останні новини
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Новини по темі
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
До 70 померлих щотижня: в Україні можлива нова хвиля ковіду
"Поки грипу немає, але ковід нікуди не зник": лікар-епідеміолог про стан захворюваності на ГРЗ
"У процесі затвердження рекомендації про універсальний доступ до другого бустера проти COVID-19" ― Лапій