Обов'язкова вакцинація: чому збільшується кількість хворих, а темпи щеплень зменшуються? Коментує лікар

Обов'язкова вакцинація: чому збільшується кількість хворих, а темпи щеплень зменшуються? Коментує лікар

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Україні знизилася кількість вакцинації від COVID-19. Водночас 31 січня набув чинності наказ МОЗ щодо розширення списку організацій, представники яких мають обов'язково вакцинуватися від COVID-19. Згідно з ним, до списку тих, хто має обов'язково щепитися від COVID-19 на період дії карантину додали працівників органів місцевого самоврядування, установ охорони здоров'я державної та комунальної форм власності та комунальних підприємств та організацій. Співробітників цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини від COVID-19 до 31 січня, буде усунено від роботи без збереження заробітної плати. У МОЗ зазначили, що ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусу та медичний висновок, який це підтверджує. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Як стимулювати збільшення темпів показників вакцинації 

Якщо держава визначає ті чи інші правила, то їх треба виконувати. Якщо ми подивимося на наших сусідів, на розвинені європейські країни, де є дуже розвинута система медичного страхування, то, наприклад, ті люди, які не вакциновані, мають платити набагато більше, і це також є надзвичайно серйозним стимулом для того, щоб ці люди вакцинувалися. Тобто якщо людина не вакцинована, вона має ризик захворіти,  в цій ситуації вона стає людиною, яка є економічно не вигідною для держави та для суспільства, і має за це платити. Або є дуже серйозна система штрафів. Але насправді варто говорити про медичні наслідки і про ефективність вакцин. 

Дійсно, ми побачили, що ті люди, які вакциновані, більш захищені, ніж ті люди, які не вакциновані. Вакциновані люди, навіть якщо вони захворіли, переносять хворобу в легкій формі з меншими ускладненнями, і це надзвичайно потужний стимул для того, щоб бути вакцинованим. Таких звернень міністра щодо вакцинації має бути більше. Вони мають бути щодня. І не тільки міністра, а й президента, прем'єра всіх очільників держави, всіх керівників системи охорони здоров'я тощо. 

Як лікар я хочу ще раз наголосити, що без дотримання правил протиепідемічної безпеки, без індивідуальної турботи про власне здоров'я мало очікувати на позитивні результати. Вакцинація ― це один з багатьох елементів, який допомагає нашим громадянам вижити. На сьогодні за весь період сто тисяч летальних випадків від COVID-19 в Україні. Це надзвичайно велика цифра. І це той серйозний стимул бути живим і подумати про ті втрачені життя, а це смерті економічно і соціально важливі. Це втрата великого міста в Україні.

Про Омікрон та збільшення кількості хворих 

Про те, що в четвертій хвилі буде велика кількість людей, які захворіють, експерти Українського медичного клубу і Української медичної експертної спільноти говорили ще на початку грудня, прогнозували старт великих піків на середину січня і говорили про 60 тисяч можливих пацієнтів офіційно зареєстрованих. На жаль, система тестування працює не так ефективно, як хотілося б медичним працівникам, і об'єктивно ці цифри набагато більші, тому не треба розслаблятися. Збільшення кількість пацієнтів ― це колосальне навантаження на систему первинної медичної ланки, на сімейних лікарів, на терапевтів, на педіатрів, і з тієї великої кількості, яка захворіє, все ж таки буде також доволі велика кількість людей, які через вади медичної системи, через свої хронічні захворювання, коморбідну патологію будуть отримувати серйозні ускладнення. Тобто це також серйозний ризик збільшення ускладнень і в майбутньому летальних випадків. 

І вакцинація поруч з протиепідемічними заходами, індивідуальними заходами безпеки та власною турботу про здоров'я є надзвичайно важливими елементами боротьби з коронавірусною пандемією, з якою ми будемо ще боротися і протягом 2022 року, і я сподіваюся, що 2023 рік принесе нам більш спокійні елементи, коли коронавірусна пандемія перейде в ранг сезонних інфекцій, коли на планеті будуть більш доступні прямі противірусні препарати і будуть уже напрацьовані вакцини, які будуть мати в своєму активі генетичну структуру не тільки попередніх штамів, а й тих, які зараз циркулюють в людській популяції.

Якщо ми бачимо динаміку захворюваності, то на сьогодні з кожною хвилиною коронавірусної пандемії в Україні кількість пацієнтів збільшується, і це дуже серйозний виклик для системи і для прогнозів. Насправді також не треба знімати з програми те, що можуть виникнути і інші більш складні ситуації, коли буде виснажена система охорони здоров'я, коли з'являться менш контрольовані штами, наприклад, менш інфекційно потужніші, але з елементами, які будуть впливати на патогенез хвороби і викликатимуть більші ускладнення. А насправді невелика кількість вакцинованих, тобто трошки більше, ніж третина населення України, ― це ще дуже великий ризик для тих людей, які залишилися не вакцинованими і не перехворіли, Тому треба створювати всі необхідні умови для того, щоб всі люди, які бажають, мали можливість мати доступ до адекватного лікування, до свідомої вакцинації і до профілактичних заходів. 

Якщо не будемо контролювати транспорт, ми отримаємо швидке розповсюдження. Якщо не будемо створювати безпечні місця на робочих місцях, то будемо отримувати поширення інфекції. На дуже невеликій кількості підприємств на входах в приміщення є дезінфекційні рамки. А Омікрон живе набагато довше, ніж попередні штами, тобто він може переживати декілька днів на пластикових поверхностях. 

Про обов’язкову вакцинацію працівників

Категорія медиків ― це найбільш вакцинована група українського суспільства. Також, на жаль, треба сказати, що дуже велика кількість медиків захворіла, і це є великою проблемою. Стимуляція до вакцинації працівників, які працюють з людьми ― це  насправді вимушений крок, тому що, наприклад, на сьогодні є заклади охорони здоров'я, які мають піти на карантин через те, що мають велику кількість людей, які одномоментно захворіли на COVID-19 якраз у ці дні, а це ризик для надання медичної допомоги вже на системному рівні. І тому медики, люди, які працюють з людьми, тобто це комунальні служби, сфера торгівлі, сфери освіти, поліція мають бути найбільш вакцинованими. Результати досліджень показують, що в тих групах людей, які вакциновані, менше випадків захворювань, менше ускладнень і мінімальні летальні випадки. І коли ми кажемо про елементи примусу, то це є елементом вимушеним, і ніхто не каже про звільнення з роботи. Це просто на певний проміжок часу відсторонення. Насправді пандемія ― це війна, тому треба вживати всі заходи для того, щоб убезпечити не тільки медичний персонал, а всіх людей. Було б дуже прикро чути, що якийсь лікар став елементом того, що спричинив захворювання свої пацієнтів. 

Фото: pexels.com