Експертка про те, чи є "справа Порошенка" спробою Зеленського "звести рахунки" зі своїм політичним опонентом

Експертка про те, чи є "справа Порошенка" спробою Зеленського "звести рахунки" зі своїм політичним опонентом

20 грудня 2021 року Державне бюро розслідувань повідомило Петру Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій. Слідство передбачило обрання запобіжного заходу нардепу в день його повернення до України, 19 січня йому було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Чи буде особисте зобов’язання змінено на арешт з альтернативою застави в 1 мільярд гривень, Українське радіо дізнавалося у Світлани Кушнір, політичної експертки.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які виклики у цій справі стоять сьогодні перед владою та перед опозицією

"Зважаючи на ті документи, які є доступними нам, з якими нас частково ознайомили адвокати Петра Порошенка, випливає, що ця справа буде недоведеною до кінця. Надзвичайно важко буде довести склад злочину. 

Однією із варіацій — чому почали розгляд у судовому порядку і після закінчення роботи Парламенту хотіли вручити підозру народному депутату України Петру Порошенку є те, що це був спосіб відвернути увагу від ситуації в енергетиці, від зростання цін на продукти та ліки та інше. Тому ця справа буде постійно на порядку денному і продовжуватиметься впродовж 2022 року.

Вона є дуже вигідною для влади. Оскільки, якщо настануть проблеми в енергетиці, можна буде сказати, що їх раніше згенерували попередні очільники держави, а зараз вони вистрілили", — розповіла Світлана Кушнір, політична експертка.

За словами експертки, в неї завжди виникає питання до політтехнологів та медійних технологів Банкової щодо того, чи коли вони розпочинають такі справи як з Порошенком, чи усвідомлюють усі ризики для себе. 

Оскільки, якщо в справі Порошенка ми зараз бачимо, що довести остаточно до вироку провину п’ятого Президента України Петра Порошенка та звинуватити його в зраді державним інтересам України буде неможливо. Судді не вистачить доказів або суд прийме інше рішення, не те, якого станом на сьогодні хоче влада. То в такий спосіб влада акумулює електорат Петра Порошенка. Також через те, що зі сторони влади до Петра Порошенка зараз є несправедливість у діях, то до нього притягуватимуться представники тих електоральних ніш, які ще не визначилися у своїх політичних уподобаннях. Замість того, щоби вони стали прихильниками влади, партії "Слуга народу", вони стануть на сторону "Європейської солідарності" та Петра Порошенка. 

"Тому мені незрозуміло для чого це робить влада, адже вона просто укріплює рейтинги Петра Порошенка", — стверджує експертка.

Чому розгляд справи Петра Порошенка розтягується у часі

"Як я уже стверджувала, справа Петра Порошенка є маніпулятивним інструментом. Замість того, щоби ми з вами обговорювали наскільки наша держава є підготовленою до можливих агресивних дій зі сторони РФ або ж яким є наш економічний інструментарій, завдяки якому можна зупинити зростання цін на основні продукти або ж дебатувати з представниками влади, профільних комітетів чи міністерств про те, де знайти джерела наповнення бюджету, щоби надати українським громадянам, які є зараз неплатоспроможними доступ до соціальних пільг, ми говоримо про справу Порошенка.

Про це говорю не лише я, але й закордонні експерти. У публікаціях на цю тему йдеться про те, що Зеленський, як опонент, намагається звести рахунки зі своїм політичним опонентом Петром Порошенком.

У цьому плані потрібно відзначити медійників Банкової, що в національний порядок денний цю справу ввели, як один із перших пунктів. Але наскільки цей перший пункт дає можливість усім українцям почувати себе впевнено в країні? Не дає. Оскільки ця справа є політичним пунктом. Говорити зараз потрібно про прагматику, про те, що дійсно хвилює наших громадян", — наголосила Світлана Кушнір.

Вона стверджує, що перспективи щодо цієї справи є двоякими. Можливо в сторони звинувачення, в ДБР є такі неспростовні матеріали, після оприлюднення яких у суді, ми зможемо сказати, що це дійсно державною зрадою і в цій справі буде вирок. 

Про те як наші політики мають дійти згоди у справі Порошенка, щоби вона зсередини не розхитувала країну

"Є такий термін у політтехнологіях, який походить із художньої літератури і звучить "помилка 22". Це є такою ситуацією, що коли ти заходиш у цю "помилку 22", будь-який твій крок, навіть якщо він є логічним і продуманим, то тягне за собою лише додаткові помилки, незалежно від того, яким є обраний курс.

Мені здається, що справа Порошенка є саме такою "помилкою 22". Це є ситуацією, вийти з якої, зберігши обличчя, чи президентській команді чи ДБР, чи Генеральній прокуратурі буде складно. Було вчинено чимало процесуальних помилок. Ми вкотре бачимо, що наші силовики, правоохоронні структури, антикорупційні органи є дуже слабо підготовленими в цій справі. 

Якщо зараз умовно вина не буде доведеною, тоді влада буде змушеною попросити вибачення в народного депутата Петра Порошенка. А якщо їй доведеться це зробити, то вона втратить величезну кількість своїх прихильників. Це буде великим електоральним та репутаційним ударом для влади.

Також існує міжнародно-дипломатичний аспект. Ще в перший день, коли Петрові Порошенку намагалися вручити підозру, то посольство США в Україні та посольство Великобританії в Україні написали про те, що вони будуть надзвичайно скрупульозно спостерігати за ходом та веденням цієї справи, щоби в ній не було можливості політичного переслідування.

Тому, як на це дивиться та як дивитиметься світ на розгляд цієї справи про державну зраду Петра Порошенка? І на цю тему було вже чимало дошкульних публікацій, у яких йшлося про те, що Президент Зеленський переслідує свого політичного опонента у момент, коли держава Україна перебуває під загрозою інтервенції зовнішнього ворога", — зауважила Світлана Кушнір.

Про те, якою має бути стратегія опозиції

"В Україні існує такий стереотип, що якщо влада є монолітною, то й опозиція повинна бути монолітною. Але ні. Опозиція має бути різною.

Але в той час, коли на нашому порозі є ворог, та не можна розхитувати внутрішню ситуацію, я би побажала всім нашим опозиційним силам, які є дуже різнорідними, — коли ви проводите мітинги, коли ви виводите людей на мітинги, пам’ятайте, що поміж цього натовпу завжди можуть бути провокатори, які можуть бути провокаторами не української держави.

Тому перш ніж вивести людей на вулиці, потрібно думати про те, щоби не спричинитися до ще більшого полум’я. Ми не можемо бути ослабленими. Ми повинні єднатися", — зауважила експертка.

Фото: УНІАН