"Стартувала нова передвиборча кампанія": політтехнолог про справу Порошенка

"Стартувала нова передвиборча кампанія": політтехнолог про справу Порошенка

Печерський райсуд у Києві обрав п’ятому президенту України Петру Порошенку, якого звинувачують у держзраді, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Рішення прокоментував в ефірі Українського радіо політтехнолог і фахівець із управління репутації Олександр Кондратенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про справу Порошенка

На мій суб’єктивний погляд, ця справа, яку "шиють" Порошенку — це мертва справа, бо слідство оперує тими самим даними, які були у справі Медведчука. А справа Медведчука за цей період з мертвої точки так і не зрушила. Якщо дивитися з точки зору політтехнології, то Офіс президента має пов’язувати щодня Медведчука з Порошенком, щоб вдарити по рейтингу Петра Олексійовича. Адже в підсвідомості громадян України Медведчук — це є зло в Україні.

Я не побачив логіки, коли Порошенку намагалися вручити підозру. Виникає питання: а що вам заважало вручити підозру у стінах парламенту? Другий момент, чому Ірина Венедіктова не підписала цю підозру? Окрім того, її перший заступник також не підписав і поклали цю відповідальність на третю особу. Ймовірно, люди розуміють, що в перспективі після того, як відбудеться зміна влади в країні, всі ті, хто вчиняв якісь дії стосовно тих чи інших осіб в неправомірний спосіб, їх так би мовити наздожене це все.

Про запобіжний захід

Щодо запобіжного заходу Порошенку, то ми матимемо упродовж певного періоду багатосерійний серіал, який буде на всіх каналах. Але вже за тиждень ці пристрасті вляжуться, бо як би ми не хотіли дивитися на цю внутрішню політичну кухню, у нас є більш вагомі загрози, які зараз дуже гостро постали стосовно військової агресії РФ.

Щодо Порошенка, на мою думку, все відбулося у правовому полі, бо якби ситуація була б трохи інша, то ми б спостерігали зовсім іншу картинку в центрі Києва. Взагалі будь-що, що роз’єднує країну, нам шкодить. Що більше буде загострюватися боротьба Порошенка із Зеленським, то більше це вдарятиме по рейтингах одного і другого.

Читайте також: "Використовує застарілі політичні технології": експерт про справу Порошенка

Якщо б справу проти Порошенка розпочали у перший тиждень після того, як Зеленський став президентом, підтримки від суспільства чинному президенту було б набагато більше. Чому після двох з половиною років ця ситуація загострилася, мені незрозуміло. Бо якби у Зеленського було таке бажання бути вироком для Порошенка, потрібно було б це робити швидше. Це політична боротьба: і справа політично мотивована, і кроки, які робить офіс президента, мають чимало помилок. Я не виключаю, що Порошенка можливо і треба судити за якимись іншими статтями, але це точно не державна зрада, тим паче, що на той час 2014-го року усі підприємства, які були на території України, навіть якщо ця територія була окупована, вони все одно вважалися нашими.

Про політичні перспективи

Весь цей ажіотаж я розцінюю як такий, що позавчора стартувала нова передвиборча кампанія Петра Порошенка. Ось сьогодні суд відпустив Порошенка під особисте зобов’язання. Чому не можна було зробити те саме не через півтори доби, а через годину після того, як Порошенко прилетів. Тоді б увага суспільства не була б так сильно прикута до цієї справи.   

Фото: facebook.com/petroporoshenko