Як спланувати бюджет на 2022 рік? Радить експертка

Як спланувати бюджет на 2022 рік? Радить експертка

Початок нового року значна частина людей пов’язує із плануванням свого життя, зокрема й фінансової його частини. Українське радіо вирішило дізнатись, як планувати свої витрати так, аби не нажити боргів, скільки одній людині або сім’ї варто відкладати щомісяця, щоб сформувати подушку безпеки, та що краще – гривня чи іноземна валюта. Про все це розповіла тренерка із фінансового успіху, засновниця "GO training ua", фінансова радниця в "iPlan.ua" Олександра Грудзевич.

"Фінанси можна планувати й на рік, й на 5 років, але для цього треба орієнтуватися, що у вас відбувається з грошима за місяць або тиждень. Якщо людина не планувала фінансової звітності взагалі, то зразу це зробити буде важко", – розповіла Олександра Грудзевич.

За її словами, фінансове планування загалом не забирає дуже багато часу, адже головне – мати уявлення про свої доходи та витрати: "Допомогти спланувати бюджет може й звичайний календар. Ми, наприклад, можемо визначити, коли ми бажали би піти у відпустку, адже для цього потрібен якийсь бюджет, кошти. Далі слід подумати над цілями цього року – великими покупками. Їх теж можна спланувати, посунути під сезонні знижки, аби менше витрачати. Ті, в кого є діти, мають витрати, коли відправляють дітей до школи, перед випускним і так далі. Тому, взявши календар, можна вже грубими мазками зрозуміти, що відбувається з більшими витратами". 

"Разом з тим, рівень заощаджень залежить від бюджету родини: хтось може дозволити собі відкладати на декілька цілей, хтось – лише на одну. Проте не варто сильно розпорошуватися, є зміст ставити собі на певний період не більше 3 великих цілей. Наприклад, треба поміняти побутову техніку, поїхати у відпустку і повністю оновити зимовий одяг. Ці цілі будуть розтягнуті протягом року й не будуть накладатися одна на одну", – пояснила Грудзевич.

Також експертка торкнулася й питання кредитних позик, зазначивши, що вони мають як плюси, так і мінуси: "Кредитні кошти дають можливість закрити короткотермінові питання швидко, коли є розуміння, що кошти на повернення гарантовано будуть. Якщо говорити про іпотеку чи авто, то часто людям бракує лише 30-40 % від повної вартості покупки і тоді також кредит буде доречним. Проти таких позик – те, що кошти віддавати тяжко. Й часто люди починають брати кредит на кредит і це вже називається залізти в боргову яму. Слід наперед розраховувати свої сили. Якщо кредит 40 тисяч гривень, а дохід сім'ї – 20 тисяч, то швидше ніж за 7-8 місяців ця сума не буде погашена". 

Олександра Грудзевич розповіла, що за загальним правилом фінансової грамотності радять заощаджувати не менше 10 %: "Але тут йде мова лише про кошти для себе зараз або на пенсію в майбутньому. Тому якщо ви хочете і пенсію в майбутньому, і собі на щось заощадити, то має бути більше 10 %". 

"Щойно ви отримуєте дохід, його зразу треба розподіляти по конвертах чи "банках". Це феномен, який діє за законом Паркінсона, що наша психіка витрачає все, що для неї доступне. Якщо ви зразу від себе трохи сховаєте, то є великий шанс, що ці кошти залишаються", – порадила фінансова тренерка. 

Щодо валюти заощаджень, то, за  словами Грудзевич, все залежить від того, на що ви відкладаєте кошти: "Якщо ви, умовно, плануєте поїхати відпочити в Карпати через два місяці, вам буде потрібна гривня. Обмінювати кошти немає змісту, адже ви втратите на комісії та різниці курсів. Якщо ж говорити, наприклад, про придбання комп'ютерної техніки, яку ви хочете купити за кордоном, то є зміст вкласти в доларах. Заощадження на щось, на що ви відкладатимете понад півроку, варто розділити 50/50: валюта і гривня. Якщо плануєте купити авто, то відкладати слід у валюті, бо ціни на авто привязуються до неї. Відтак на різні цілі можуть бути різні валюти". 

"Інструменти заощаджень також бувають різні. Наприклад, якщо ви відкладаєте на відпустку, яка буде в жовтні, то зараз можна відкрити депозит на 9 місяців з правом поповнення і відкладати кошти туди. Якщо говорити про цінні папери, то це інструмент для довгострокового заощадження. В інвестиціях довгі терміни – це все, що більше 10 років, тому якщо у вас є ціль через 2 роки придбати авто, то цінні папери чи нерухомість – не ваш інструмент. Вам підійде або депозит, або ОВДП", – пояснила експертка.

Наостанок вона додала, що не варто відкладати на так званий "чорний день", а слід формувати подушку безпеки: "Подушка безпеки – це те, що нам може забезпечити життя, наприклад, на півроку. А загалом відкладати треба доти, поки ви не відкладете капітал, який зможе утримувати вас до кінця життя".

Фото: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук