Чи відверне ситуація в Казахстані увагу Росії від України. Прогноз експерта

Чи відверне ситуація в Казахстані увагу Росії від України. Прогноз експерта

У Казахстан продовжують прибувати російські військові через протести в країні. При цьому влада повідомляє, що військовим ОДКБ передано "під охорону" низку стратегічних об'єктів країни. Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос в ефірі Українського радіо прокоментував, як ситуація в Казахстані вплине на Україну.

Як в Кремлі приймаються рішення щодо ситуації в Казахстані 

Є різні оцінки, починаючи від традиційної, що Путін таким чином посилив свої позиції на переговорах, і до стриманої оцінки, що ця ситуація була прийнята ad hoc і насправді він показав певну слабкість через те, що вони не були готові до такого розвитку подій і це приймалося ad hoc (ad hoc — латинський вислів, що означає спрямованість на конкретний випадок, розв'язок конкретної проблеми, а не на широке застосування чи впровадження — ред.). 

Прихильники першої версії говорять, що все було сплановано і вже станом на 5 січня було прийнято остаточне рішення про введення військ, і у такий спосіб Путін прив‘язав Казахстан до свого порядку денного і буде використовувати цю країну, зокрема в торгах з американцями. Слід зазначити, що ключові інвестиції Казахстану насправді не російські, а американські, британські та інших країн, і Токаєв на останньому саміті, коли вони дискутували з приводу того, чи краще мати ядерну зброю чи не мати, наголошував на тому, що зброя не потрібна, а потрібні інвестиції і відповідна політика по залученню цих інвестицій. Тобто прихильники цієї версії передбачають, що Путін буде розкручувати цю версію на переговорах з Байденом. 

Інша версія, яка говорить про те, що це було ad hoc, тобто несподівана ситуація, в якій всі сторони приймали рішення, виходячи з того, що відбувається на вулицях, і тому перелякалися. І Путін опинився в доволі складній ситуації для себе, показуючи, що у нього немає системи раннього попередження і всі рішення вони приймають зненацька. 

Я схиляюся до другої версії. Я не думаю, що зараз Путін посилить свої позиції на переговорах. Американці вже чіткіше визначили свою позицію і посилаються на заяви Токаєва, що для них найважливішим є те, щоб інвестиції залишилися на території Казахстану. 

Читайте також — "Це те, що робив в останні хвилини правління Янукович": експерти про ситуацію в Казахстані

 Про прямі інвестиції в економіку Казахстану 

За 2020 рік головним вкладчиками були Нідерланди (5,1 млрд. долл. США, 30,1%), США (2,24 млрд. долл. США, 13,12%), Швейцарія (1,7 млрд. долл. США, 10,4%), РФ (1,2 млрд. долл. США, 7,09%), Китай (0,96 млрд. долл. США, 5,62%) та Велика Британія (0,85 млрд. долл. США, 5%). Крім того значний об'єм інвестицій спостерігався із  Бельгії (0,8 млрд. долл. США, 4,64%), Франції (0,7 млрд. долл. США, 4,06%), Кіпру (0,44 млрд. долл. США, 2,6%), Південної Кореї (0,46 млрд. долл. США, 2,7%) та Туреччини (0,36 млрд. долл. США, 2,1%). Ось чому я не думаю, що гра навколо Казахстану завершена. Навпаки, вона лише починається.

На цю тему — Газові заворушення у Казахстані чи початок революції: що відбувається і чи зможе влада взяти ситуацію під контроль?

Чи відверне Росія увагу від України

Ясна річ, що не відверне. Український напрямок є одним з найважливіших для Путіна і увага до цього напрямку в контексті переговорів, які відбудуться найближчим часом, залишається ключовою. 

Нагадаємо, 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами". Як наслідок, Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані.

Після прибуття російських військових влада Казахстану заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила "порядок". Токаєв наказав стріляти на ураження по мітингувальникам.

Фото: ria.ru

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина
Після розблокування українсько-польського кордону товарообіг зріс на 20% ― Висоцький
Усе, що варто знати про ВЛК. Пояснює адвокат
"Нічого останніми місяцями не змінилося". Юрист про права людини в Україні
Ймовірність скасування ордеру на арешт Путіна і Львової-Бєлової мізерна — правозахисниця