Бустерна доза: кому, коли і якою вакциною?

Бустерна доза: кому, коли і якою вакциною?

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Літні люди можуть отримати бустерну дозу через 6 місяців із дати другого щеплення від COVID-19, оптимально в період від 6 до 9 місяців. Для бустерної дози використовують вакцини Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Для людей, в яких через важкі супутні хвороби міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини від COVID-19, є можливість отримати додаткову дозу вакцини. Вони можуть зробити третє щеплення через 28 днів після основного курсу. Станом на 3 січня 2022 року бустерну дозу отримали вже 5 713 осіб, а додаткову дозу — 4 159 осіб. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Про бустерну дозу вакцинації

Ефективність вакцин через певний проміжок часу зменшується, і з цих причин в Україні дозволили бустерну дозу проти COVID-19 для людей віком від 60 років, для медичних працівників і для працівників соціальних служб незалежно від того, якою вакциною ви щепилися. Проте дуже багато людей в Україні ще не отримали другу і першу дозу, тому треба всі зусилля направити на те, щоб інформаційна кампанія була спрямована на те, щоб ті вразливі категорії, які потребують захисту, були щеплені. Рекомендація Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики стосувалася людей, які вже отримали другу дозу. Це також важливо для людей, які працюють в зонах контакту з пацієнтами, зокрема для медичних працівників та працівників спеціальних інтернатів, де утримуються люди літнього віку.

У чому полягає різниця між бустерною та додатковою дозами 

Ті люди, які отримали другу дозу, мають можливість отримати зелений сертифікат у застосунку "Дія", а також міжнародне свідоцтво про вакцинацію у пункті, де вони вакцинувалися, або у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Бустерну дозу отримають люди через 6 місяців після отримання другої дози. Ця доза направлена для підтримки імунної системи, коли ми розуміємо, що ці люди працюють у небезпечній зоні або мають певні ризики з приводу хронічних захворювань, зокрема це люди 60 +. Це щеплення поки що в Україні проводиться через 6 місяців. Можливо, потім ці терміни будуть знижені.

Додаткова доза проводиться для людей з імунодефіцитом, для людей, які отримують хіміотерапію, з онкологічною патологією, тобто для людей, у яких відповідь на вакцинацію є апріорі зниженою. Таким людям дозволяється проводити щеплення набагато раніше, ніж через 6 місяців. Тому додаткову дозу не слід плутати з бустерною. Вона рекомендована лише людям з проблемним імунітетом як частина основного курсу вакцинації. Її введення не впливає на термін дії COVID-сертифіката і близько 5000 людей вже вакциновано в Україні додатковою дозою. 

Читайте також — Як убезпечити себе від коронавірусу під час святкувань? Поради сімейної лікарки

На які вакцини та ліки варто очікувати у 2022 році 

Експерти Українського медичного клубу і Української медичної експертної спільноти прогнозують появу у 2022-23 роках вакцини, яка буде, можливо, вводитися одномоментно і буде давати пожиттєвий імунітет від коронавірусної хвороби, зокрема японські вчені розробляють вакцину на основі векторної платформи. Крім того, треба досліджувати імунітет людей, які перехворіли. Більшість людей, які перехворіли також мають доволі високі показники імунного захисту. Також потрібно досліджувати імунітет у тих людей, які перехворіли до або після вакцинації, аби розуміти стан та можливості появи у світі загалом колективного імунітету як на рівні країн, так і та рівні континентів. 

Слід зазначити, що 2022 рік буде роком, коли з'являться препарати в прямому доступі для лікування на перших стадіях коронавірусної хвороби, для профілактики ускладнень, для профілактики убезпечення від госпіталізації і складних ризикових ускладнень.

Я сподіваюся, що 2022-23 роки будуть все-таки набагато легшими з приводу загальних можливостей в боротьбі з коронавірусною хворобою. Можливо, що 2023 рік буде епохальним, і ми будемо бачити вже закінчення пандемії, хоча я не виключаю регіональних спалахів. Для цього буде дуже багато ключових факторів. По-перше, загальна імунна відповідь населення нашої планети буде більшою, буде багато вакцинованих людей, з'являться препарати прямої противірусної дії в прямому доступі. По-друге, ми бачимо, що коронавірусна хвороба стає більш сезонною хворобою, як звичайний грип. 

Про новий штам коронавірусу 

У французьких туристів з Камеруну виявлено новий штам. Це буде не останній штам коронавірусу. Але будемо сподіватися, що ці штами будуть приносити менше ускладнень і будуть піддаватися лікуванню краще, ніж попередні.

Чи зросте кількість заражень в Україні найближчим часом 

Я прогнозую збільшення кількості людей, які захворіли на коронавірусну хворобу вже наприкінці січня, тобто після свят. Тому що кількість контактів у людей була доволі великою. Також певна кількість людей будуть повертатися з туристичних поїздок, де вони обмінювалися вірусами, а також будуть повертатися з-за кордону, де можлива поява нових штамів, тому не треба розслаблятися.

Фото: pexels.com