Чи зростатимуть ціни на нерухомість у 2022 році, — розповідає експерт

Чи зростатимуть ціни на нерухомість у 2022 році, — розповідає експерт

Впродовж усього 2021 року ціни на нерухомість в Україні стрімко зростали, цьому сприяли як внутрішньоукраїнські процеси, так і світові тенденції. Що очікує на ринок нерухомості у 2022 році, Українське радіо дізнавалося у Юрія Піти, президента Асоціації фахівців з нерухомості України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Як змінилися впродовж 2021 року ціни на житло та які фактори цьому сприяли. Якими будуть прогнози на 2022 рік

"Зараз сміливо можна сказати, що 2021 рік підходить до завершення, і можна зробити певні висновки. Дійсно, впродовж року вартість житла як на первинному, так і на вторинному ринках, зросла. Пандемія відступила і ринок ожив. Ціни на нерухомість піднялися саме в другій половині 2021 року: на вторинному ринку зросли на 12-15%, а на первинному на 20-25%, а в деяких сегментах навіть на 30%. Відповідно зріс і попит на житло", — розповів Юрій Піта, президент Асоціації Фахівців з нерухомості України. 

За словами Піти, будівельна галузь займає суттєве місце в зростанні чи падінні економіки держави. Вона має здатність показувати загальний економічний стан. 2021 рік показав зростання, і в загальному в економіці, і безпосередньо в будівельній галузі. Значні бюджетні кошти були вкладені у велике будівництво,  будівельна галузь безумовно є серйозною частиною економіки. Якщо розвивається ця галузь, то розвивається й економіка.  

Динаміка на вторинному ринку була доволі активною і щоквартально зростала. За підсумками 2021 року вона була вищою, ніж у 2020 році. Що ж стосується первинного ринку, то статистики щодо нього немає. Забудовники не надають конкретних цифр, оскільки це є комерційною таємницею. 

Первинний та вторинний ринки є конкурентними платформами, хоча за своєю суттю вони цілковито різняться. Забудовник на первинному ринку заманює інвестора чи покупця різними акціями, знижками, розтермінуванням. В інвестора є, як певний вибір об’єктів, так і певний вибір програм. На вторинному ринку, відповідно, таких опцій не існує: є об’єкт, ціна, а знижку може надати власник лише в тому випадку, якщо з ним добре поторгуватися. 

Усе ж вторинний ринок у 2021 році, мабуть, був більш активним завдяки тому, що він є більш надійним. Об’єкти нерухомості вже є збудованими, а квартири введені в експлуатацію.  

За загальними законами економіки та ринку, основним чинником, який впливає на зростання вартості житла є попит. У 2021 році попит на житло зростав, відповідно зростали й ціни. Чимало грошей з’явилося і в світовій економіці, в Україну також потрапила якась частка. За статистикою Національного Банку України, в Україну цьогоріч надійшло на 20% більше коштів у доларах, ніж минулого року, що еквівалентно мільярдам доларів. Також джерелами надходження грошових коштів у нерухомість був аграрний бізнес та IT-сфера. Тобто є ті сфери, які отримують грошові кошти й вкладають у нерухомість, тому що альтернатив інвестування грошових коштів в Україні не так вже й багато.

Іншими чинниками, що впливали на зростання вартості житла є:

1. Зростання собівартості будівництва;

2. Значна активізація купівельного попиту;

3. Старт державних іпотечних програм.

"Будь-яке явище має як негативні, так і позитивні моменти. І пандемія — не виняток. Вона виступила своєрідним триггером для прийняття рішень щодо купівлі житла. Зокрема на це зважилися ті, хто проживали великими родинами в одному житлі: батьки, діти, внуки. Такі родини, які раніше відкладали це рішення і планували почекати рік-два, у зв’язку з пандемією все ж зважилися на нього цьогоріч. Житло купляли, як на первинному ринку, користуючись можливістю придбати під розтермінування, а також, використовуючи іпотечні програми. Хоч поки що зарано говорити про те, що вони суттєво впливають на ринок нерухомості сьогодні", — розповів Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості України. 

Експерт стверджує, що якщо говорити про коливання ціни на нерухомість залежно від регіону, то Київ, безумовно, буде на першому місці, як за кількістю пропозицій, так і за цінами. Також цьогоріч лідирує Дніпро. Міста-мільйонники, — ті міста, де є ділова активність, попит, зростання економіки, також динамічно зростають у сфері нерухомості. Цей рік показав по всій Україні зростання попиту, а також дефіцит пропозицій. Відповідно, де є дефіцит, там є і зростання вартості.   

"Що стосується тенденцій щодо ринку нерухомості на 2022 рік, то він буде розвиватися. Будемо відштовхуватися від сьогоднішніх тенденцій: з жовтня 2021 року ринок уже охолонув, зростання спало, а ціни стабілізувалися. Тому зараз ми рівняємося на сьогоднішній рік, і в 2022 рік ми увійдемо з такими ж тенденціями, які зараз домінують на ринку.

Суттєвого зростання ринку нерухомості вже не буде. У деяких сегментах може спостерігатися навіть зниження вартості. Тому що ті, хто цього року інвестував у нерухомість, у 2022 році будуть уже продавати. Вони вийдуть на ринок із пропозицією. Тому пропозиція може перевищити попит. А попит також не вічний, рано чи пізно він згасає. Це однозначно вплине на ціни на ринку житла", — проаналізував для Українського радіо Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Фото: pixabay.com

Останні новини
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов