Сім Духів Різдва книжкового світу

Сім Духів Різдва книжкового світу

Сім духів Різдва — сім книг для створення святкового, новорічного настрою у наших читачів напередодні Нового року. Відшукати цей особливий святковий настрій поміж сторінок книг, Українському радіо допомагатиме Мія Марченко, письменниця і перекладачка.

 

"Різдвяна пісня в прозі", Чарльз Діккенс

Західноєвропейська традиція розповідати історії про Різдво розпочинається саме з історії, написаної Чарльзом Діккенсом. Саме "Різдвяна пісня в прозі" створює надзвичайний святковий настрій і максимально переносить нас у магію зимової ночі таємничої Британії 1843 року. Розмаїття екранізацій, видань, українських перекладів, допоможе вибрати вам сам той формат казки-повісті, який припаде до смаку. 

Цього тижня в ефірі Радіо Культура відбудеться прем’єра "Різдвяної пісні в прозі" Чарльза Діккенса, озвученої Олексієм Богдановичем для слухачів і слухачок.

Це історія про старого скнару містера Скруджа, який ненавидить Різдво, бо це свято вимагає в нього зайвих затрат. Він уголос зневажає його і стверджує, що Різдво є безглуздим і непотрібним святом для марнотратів. Врешті вночі його навідують три Різдвяні Духи, які докорінно змінюють його життя: Дух Минулого Різдва, Дух Теперішнього Різдва та Дух Прийдешнього Різдва.

"Снігова сестричка", Мая Люнде

Це історія про десятирічного хлопчика Юліана, батьки якого забули прикрасити будинок на Різдво та наповнити дім Різдвяним духом. Нова подруга хлопчика — Гедвіґ, живе в чудовому будинку, неперевершено прикрашеному до Різдва. Проте будинок чомусь геть пустий і діти в ньому зовсім самі.

Це різдвяна катарсична історія — вона очищає душу, пом’якшує серце і реанімує вразливість. В Україні ця книга є видана "Видавництвом Старого Лева", окрім захопливого сюжету, на читача очікують ще й неймовірні ілюстрації, які можна розглядати годинами. 

"Снігова сестричка" — це ще й повість про те, що ми завжди маємо вибір — застрягати у своєму горі чи все-таки прагнути до світла. 

"Сніговик", намальована Реймондом Бріггсом і переказана Майклом Морпурго

Це чарівна історія про маленького хлопчика Джеймса та найкращого у світі, зліпленого ним сніговика. Джеймс живе на фермі зі своєю сім’єю. Він мріє, щоби на Різдво випав сніг, і коли його мрія здійснюється, він ліпить сніговика — зі старим капелюхом на голові та шарфиком довкола шиї, зв’язаним бабусею. І тоді відбувається чудо — сніговик оживає!

Окрім чарівної книги для дітей та дорослих, є ще й мальовничий мультфільм, композиція із якого "Різдво у повітрі" змушує літати по-справжньому!

 

"Таємна робота Санти", Мікеле Д’Іньяціо

Це книга італійського письменника, яка створить святкову атмосферу та подарує особливий настрій.

Автор розповідає нам про життя Санта-Клауса. Доброго Санту, який любить свою професію та обожнює приносити подарунки дітям на Різдво, одного дня звільняють з роботи. Адже він був простим поштовим працівником, який потрапив під скорочення.

Ставши безробітним, Санта-Клаус змушений шукати собі нове робоче місце. Офіціант, аніматор, працівник call-центру — Санта приміряє на себе різні професії, потрапляючи у веселі пригоди, та змінюючи при цьому життя інших людей. 

Чи трапиться диво, чи вдасться Санті знайти іншу роботу, де він зможе ощасливлювати дітей?
Звісно! Дізнатися, чим закінчиться ця захоплива історія можна з книги, яка є в українському перекладі.

"Сонце і місяць, сніг і лід", Джесіка Дей Джордж 

Джесіка Дей Джордж — молода американська письменниця, данка за походженням, яка працює у жанрі популярного фентезі та є авторкою бестселерів для дітей. Завершила факультет скандинавської міфології і її захопливий роман є переспівом скандинавських міфів.

Історія розповідає про велику сім’ю дроворуба, в якій народжується дев’ята дитина — дівчинка, якій при народженні не дають імені. Мати надіялася народити хлопчика, та й годувати дитину нічим, тому батьки не сподіваються, що немовля виживе. 

Безіменна дівчинка рятує чарівного оленя, який дарує не лише ім’я дитині, але й здатність розуміти мову тварин. Одного дня до житла дроворуба приходить величезний білий ведмідь, який пропонує угоду: наймолодша донька має жити у його замку один рік та один день, а за це він подарує їхній сім'ї багатство.

Скандинавські легенди та міфологія оживають на сторінках цієї книги та дозволяють доторкнутися до таємничого.

"Хлопчик, на ім’я Різдво", Метт Гейґ 

Це захоплива історія, яка вчить нас, що, для того, щоби побачити диво, в нього потрібно вірити. 

Якось син Метта Гейґа запитав у батька, яким був Санта в юності. Так виникла захоплива історія про хлопчика Ніколаса, віра якого в чудо допомогла врятувати батька, відновити спокій в родині й створити різдвяну атмосферу для всіх читачів.

"Місто тіней", Мія Марченко 

Це історія про дівчинку Марта, яка втрачає маму і переїжджає напередодні Різдва жити до тата в інше місто. Батьки після розлучення жили окремо, і дівчинка до смерті матері жила разом з нею. 

Переїхавши до тата, вона знайомиться з новим містом, з новими друзями, обживає свою нову кімнату, і виявляє, що в цього місті є паралельний світ.

Ця дівчинка ненавидить Різдво після смерті матері. Але переживши багато пригод у паралельному світі Міста Тіней, дівчинка повертається до Різдва і до віри в диво. 

Фото: Facebook Мії Марченко

Останні новини
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов