Усі як на долоні. Експерт про обов’язкову паспортизацію SIM-карт

 Усі як на долоні. Експерт про обов’язкову паспортизацію SIM-карт

І хоч сьогодні абоненти в Україні отримують послуги мобільного зв’язку анонімно — кожен охочий може придбати SIM-карту без паспорта, все ж здебільшого номери прив’язані до конкретних осіб через банківські послуги. Про те чи потрібно запроваджувати обов'язкову реєстрацію постачальників електронних комунікаційних послуг, Українське радіо дізнавалося в Ігоря Самоходського, керівника сектору "ІТ та Телеком" Офісу ефективного регулювання BRDO.

"Паспортизація" SIM-карт — нововведення чи формальність? 

Це нововведення, оскільки прив’язувати SIM-карту чи ні до банківського рахунку є правом користувача. І на таку опцію розповсюджується банківська таємниця — банк не має права на розповсюдження інформації про власників телефонних номерів.

Тому новація про зобов’язання кожного абонента реєстрації SIM-карти дійсно є нововведенням.

Власне, персоніфіковані абоненти контрактних електронних комунікаційних послуг уже є зареєстрованими, в Україні таких уже є 15-20%. Проте, ці люди здійснили цей вибір добровільно.

Особисто я та наш офіс ефективного регулювання BRDO проти такої парламентської ініціативи в Україні, оскільки це є позбавленням права люди анонімно користуватися номером телефону.

Про те чи захищатимуть персональні дані клієнтів мобільні оператори після обов’язкової реєстрації

Хочу підкреслити, що зараз у новинах фігурує інформація про те, що вже з 1 січня абоненти повинні реєструвати свої SIM-карти. Але це не є правдою.

Закон "Про електронні комунікації", який набирає юридичної сили з 1 січня 2022 року не містить такої норми. У ньому навпаки прописано, що абоненти мають право бути анонімними. 

Проте, є проекти щодо обов’язкової паспортизації абонентів, які готують депутати та вносять періодично на слухання до Парламенту, після чого їх відкликають. 

З чим пов’язані ініціативи обов’язкової паспортизації SIM-карт

Існує аргументація, що паспортизація SIM-карт допоможе захистити абонентів від шахрайських схем. Проте, на мою думку, вона не є цілком справедливою. Досвід РФ, де є запровадженою така обов’язкова паспортизація, показує, що ця опція не допомогла захистити абонентів від шахраїв. То чому це мало б спрацювати у нас?

Усі інструменти задля захисту абонентів — від того ж спаму або списання коштів, не працюють належним чином. Майже кожен українець є абонентом і отримує спам на свій телефон навіть від тих же самих операторів мобільного зв’язку. Ніхто не захищає абонентів насправді. Тому ні держава, комітети чи депутати робити цього не будуть.

Чому ж тоді вони так хочуть ідентифікувати власників телефонних номерів? Існує думка, що в такий спосіб силові служби хочуть мати спрощений доступ до інформації про власників телефонних номерів.  

Якщо досі в процесі досудового розслідування правоохоронці звертаються до операторів мобільного зв’язку щодо отримання наявної інформації про власників SIM-карт, то з обов’язковою "паспортизацією" SIM-карт ця процедура максимально спроститься, оскільки база власників телефонних номерів стане зручною у користуванні, великою і дуже доступною. 

Якою може бути альтернатива, щоби боротися з кіберзлочинністю та водночас не зобов’язувати абонентів реєструвати SIM-картки

Насамперед я хочу повторити, що не вважаю, що ініціатива реєстрації абонентів допоможе запобігти шахрайським діям та розв’яже проблему з кіберзлочинністю, і допоможе захистити абонентів. 

В Україні така кількість проблем, розв’язанням яких не займаються, а створені органи ще й додатково погіршують абонентський стан своїми рішеннями. Тому я не погоджуюся з тезою, що така ініціатива призведе до захисту абонентів.

З кіберзлочинністю є чимало проблем. Що стосується захисту абонентів, то слід покращувати операторські процедури, зокрема спосіб заміни SIM-карт. І боротися  іншою стороною — шахраями, які вчиняють злочинні дії. 

Паспортизація SIM-карт діє у Польщі, РФ, Туреччині та ще деяких Європейських країнах. У Росії ця опція не розв’язала проблеми з кіберзлочинністю. При чому масштаб цієї проблеми у РФ є значно більшим, ніж в Україні. Натомість силові органи РФ та Туреччини у такий спосіб отримали легкий доступ до інформації про те, кому який номер телефону належить. Тому мені здається, що контроль за абонентами є однією із мотивацій для такої обов’язкової реєстрації. 

Проте, кожен абонент за бажанням, якщо вважає, що ідентифікація допоможе йому себе захистити, все ж може пройти персоніфікацію добровільно. Для цього слід звернутися до операторського центру з документами або електронним шляхом з електронно-цифровим підписом на сайті оператора пройти таку ідентифікацію.

Фото: Pixabay.com.ua

Останні новини
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов