Святковий стіл і бюджет: як споживати без шкоди для гаманця?

Святковий стіл і бюджет: як споживати без шкоди для гаманця?

Традиційно чим ближче до свята, тим більшими є черги людей з візочками в українських супермаркетах і магазинах. Як наслідок, збільшуються і витрати. Маркетологиня Христина Меніович в ефірі Українського радіо розповіла, як свідомо споживати та заощаджувати під час новорічних свят.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Наскільки споживання українців за останні роки стало більш свідомим 

Я вважаю, що столиці, у великих містах-мільйонниках та обласних центрах все ж таки йде зрушення у напрямку щодо сталого споживання, свідомого маркетингу та планування закупів заздалегідь. Люди планують, що вони хочуть з’їсти на святковому столі. І з наближенням свят люди хочуть спланувати свій бюджет так, щоб на все вистачило.

Я завжди дотримуюсь сталого споживання і планую свої закупівлі заздалегідь, але іноді і я потрапляю у певні ситуації, коли бюджет витрат перевищує заплановане. Але це стосується можливості купити якісні продукти за нижчою ціною у зв'язку з тим, що є така нагода. Якщо стало споживати і витрачати кошти, то це є вкладання, а не витрачання. І це найголовніший принцип заощадження. Тобто якщо ця покупка допоможе зберегти здоров'я, поліпшити якість життя і буде слугувати довгі роки, то я вважаю, що це вкладення в себе. 

Читайте також: Передноворічна лихоманка: як не перетворити свята на катастрофу для сімейного бюджету? Поради психологині

Про режим жорсткої економії 

Я проти, щоб самому собі встановлювати такий режим. Жорстка економія може призвести до негативних наслідків для психологічного стану і здоров'я взагалі. Тому що коли людина постійно про щось думає, це заважає їй жити повноцінним життям. Крім того, стале споживання — це не тотальна економія. Це про те, щоб споживати якісне і обирати продукти, за які не треба переплачувати. 

Як тверезо оцінити власні фінансові можливості 

Кожна людина повинна визначити це самостійно. У деяких людей буває така психологічна поведінка, що коли в них є кошти, вони хочуть їх витрати і не можуть зупинитися до того часу, поки всі гроші не будуть витрачені. Тому психологія і бюджет тісно пов’язані. 

Буває, що люди купують забагато впрок і потім це не використовують. Наприклад, коли у нас виникають певні кризи, всі закуповують гречку, сірники, сіль тощо, тому що у у людей паніка. Але зараз будь-що можна купити. Питання лише в якості і ціні. 

У людей є баланс: купувати онлайн чи все ж таки ходити до мережі і купувати у звичному режимі. Крім того, коли ти витрачаєш "живі" гроші, ти можеш їх проконтролювати, а коли ти витрачаєш з картки, то контроль можна втратити, адже це віртуальні гроші, і здається, що вони ніколи не закінчаться. І відтак люди потрапляють у пастки.

Тому перше правило таке — варто купувати перевірені бренди. Обирайте якісні речі, які ви може подивитися, приміряти офлайн, а потім знайти вигідні пропозиції і замовити товар онлайн з доставкою.  Друге —  коли ви купуєте онлайн, обов'язково треба замовляти з після оплатою. Це гарантія того, що ви отримаєте якісний товар і не потрапите в ситуацію з шахраями.

Скільки потрібно коштів на базові потреби 

Багато чинників впливають на те, скільки людині потрібно коштів, щоб вистачило на базові потреби. Це насамперед залежить від місця проживання, адже по областях цінова політика на харчі є різною. Також це залежить від тарифів та чи потрібні людині ліки. На фінанси також впливає, чи палить людина, адже цигарки відбирають багато бюджету і це ще й псує здоров'я. Іноді люди на свої нездорові потреби, шкідливе харчування та речі, які взагалі їм не потрібні, витрачають чимало коштів, і це може суттєво впливати на бюджет.  

Про формування списку покупок перед походом у супермаркет 

Список справді працює. Коли я бачу список, я вже можу побачити, який бюджет мені  потрібен, спланувати закупи, перевірити якість товарів від різних брендів. Раджу також порівнювати ціни у декількох мережах, а також онлайн, адже іноді там можна купити дешевше. Як наслідок, стає зручніше замовити онлайн в тому ж самому магазині, і в більшості випадків доставка може бути навіть безкоштовною, тому що зараз мережі борються за свого покупця і пропонують дійсно вигідні пропозиції. Також людина повинна розуміти, чи дійсно їй потрібна ця річ. І коли є список, людина додатково в мозку прокручує собі, наскільки сильно вона хоче купити той чи інший продукт.

Крім того, якщо, вирушаючи в супермаркет, ви будете ставити собі обмеження по сумі, то це теж один з гарних способів планування. Ці межі будуть працювати з користю на бюджет і на закупи, тому що людина не перекупить чогось зайвого, а купить саме стільки, скільки потрібно.


Фото: pexels.com

Про власні марки мереж супермаркетів 

Я вважаю, що варто купувати продукти, які пропонують мережі під брендом своєї мережі, тому що в більшості випадків такі продукти виробляють відомі компанії. Компанії закуповують товар напряму у великих виробників і не витрачають кошти на маркетинг, на яскраве пакування тощо, і ця економія формує нижчу ціну, за яку покупець може отримати якісний товар. І саме це може допомогти зекономити. Тому перед тим, як купувати той чи інший продукт, дивіться на маркування, де зазначений виробник. Буває, що у товарів виробник однаковий, а ціна різна. І немає сенсу переплачувати. Крім того, якщо ви будете готувати щось самостійно, а не купувати вже готовий продукт у магазині, це буде і дешевше, і корисніше для вашого здоров’я. 

Безготівковий розрахунок: шкода чи користь?

Я вважаю, що краще розраховуватися готівкою. Коли людина розраховується карткою, їй якось легше. Вона не бачить коштів і немає страждання від витрат. Але потім ці незначні витрати накопичуються в одну велику суму, і людина не розуміє, як могла стільки витратити. Коли це "живі" кошти, то людина може їх більше контролювати.

Фото: shutterstock.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук