"До 2050 року кількість людей з інвалідністю в світі подвоїться" – Валерій Сушкевич

"До 2050 року кількість людей з інвалідністю в світі подвоїться" – Валерій Сушкевич

3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Як забезпечується рівність прав українців з інвалідністю та що варто змінити в державній політиці в цій сфері Українське радіо розпитало в громадського діяча, голови Національної асамблеї людей з інвалідністю України Валерія Сушкевича.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Сьогодні треба рухатися в бік забезпечення рівних прав і можливостей для людей з інвалідністю поряд з тими людьми, які не мають порушень, пов’язаних зі слухом, зором, опорно-руховим апаратом, що призводять до інвалідності. Людина з інвалідністю – це людина, яка має певні особливості і їх сьогодні треба враховувати при формуванні і реалізації державної політики", – зазначив Валерій Сушкевич.

Разом з тим експерт відзначив, що останніми роками в Україні відбувається поступ в цьому питанні: "Ми рухаємося, але недостатньо. Інколи зупиняємося, проте поступ в бік цивілізованих стандартів все одно є". 

"Один із основних проблемних чинників сьогодні в державній політиці в сфері людей із інвалідністю – це соціальна допомога. В результаті децентралізації та переходу на місцевий та регіональний рівень в тому, що торкається адміністрування цих проблем, ми зіштовхнулись з колосальними проблемами. По-перше, йдеться про непрофесійні кадри. По-друге, уповноважені особи на місцевому рівні часто не виконують національне законодавство і намагаються робити все на рівні регіонального розуміння. І третє: вони не отримують кошти, які потрібні для того, щоб вирішувати правові і соціальні проблеми. Тому ідея соціальної субвенції є хорошою. Це було б значним кроком до удосконалення і більшої ефективності соціальної політики в цій сфері", – розповів Сушкевич.

Читати також Архітекторка про сприйняття людей з інвалідністю: "Проблема походить з СРСР, де всіх, хто не досягав стандартів, зовали якомога далі"

Також експерт торкнувся й питання медико-соціальної експертизи, яку людина з інвалідністю має проходити кожні два роки. Нагадаємо, за словами першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Комаріди, ці норми незабаром будуть переглянуті.

"Варто реформувати цю сферу, але коли реформа йде, слід дотримуватися правила "не нашкодь". Адже, наприклад, в МОЗ було повністю ліквідоване управління, яке займається питаннями медико-соціальної експертизи, медичної реабілітації. Фактично зник підрозділ, який повинен був цим займатися", – пояснив експерт. 

Окремо він нагадав проблему, з якою зіткнулися люди з інвалідністю під час пандемії та локдауну: "Коли почалася пандемія,  Верховна Рада своїм законом 3285 дозволила відтермінувати перегляд інвалідності і отримувати пенсії та державні допомоги без перепосвідчення. Під час локдауну була обмеженість комунікацій і це треба було зробити. Раптом МСЕК та управління соціального захисту на місцях кажуть людям, що в них немає перегляду статусу інвалідності і треба повертати пенсію і державну допомогу". 

Наостанок Валерій Сушкевич наголосив, що проблеми, які виникають в житті людей з інвалідністю, потребують оперативного та швидкого вирішення, адже вони стосуються великого кола людей: "ООН підрахувала, що до 2050 року кількість людей з інвалідністю в світі подвоїться".

Фото: 5 канал