Як захищати країну без відриву від дому та роботи? Експерт про бригади територіальної оборони

 Як захищати країну без відриву від дому та роботи? Експерт про бригади територіальної оборони

Про бригади територіальної оборони, особливості їхнього навчання та вступ до лав, в ефірі Українського радіо розповідає молодший лейтенант резерву тероборони Євген Лешан.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Який принцип формування бригад територіальної оборони?

Бригад є стільки, скільки областей в Україні, плюс бригади у містах-мільйонниках. Скоро вступить в дію Закон України "Про основи національного спротиву", згідно з яким бригади будуть трохи переформатовані. Долучитися до тероборони просто і майже будь-хто може стати її членом. Головне, щоб людина могла виконувати фізичне навантаження і мала 18 років. Досвід служби в армії не обов’язковий. За законом, людина може приєднатися до тероборони за фактичним місцем проживання. 

Бригада тероборони — військовий підрозділ на непостійній основі. Члени бригади збираються вихідними і тренуються. Іноді проводяться єдині стрілецькі дні, коли централізована бригада їде на стрільбище, де практикується стрільба бойовими патронами, мінінженерна справа, тактична медицина тощо. Раз на рік мають проводитися змагання, які можуть продовжуватися тиждень чи місяць.

Як відбувається підготовка бригад до таких змагань?

Бригади створені, але держава не вкладає достатньо зусиль для організації всього цього процесу. Люди самоорганізовуються і тренують одне-одного, запрошують інструкторів тощо. Це — низова ініціатива.

Як долучитися до тероборони?

Людина має прийти до військкомату, знайти офіцера, який відповідає за тероборону, розказати про себе, отримати подання, пройти медкомісію і чекати на підписання контракту. Платять лише за участь у зборах, коли людину вилучають на тиждень чи місяць, то, відповідно, фінансово компенсують їй це. 

Хто фінансує забезпечення зброєю та обмундируванням?

Держава по-трохи виділяє на це кошти. Наприклад я цьогоріч отримав літнє та зимове обмундирування. Щодо зброї, то вона знаходиться на складах і видається в разі потреби. 

Хто складає кістяк тероборони? 

Кістяк тероборони створили люди середнього достатку, які міцно стоять на ногах і розуміють, що їм є що втрачати і що захищати, з приходом окупантів. Саме ці люди долучилися до бригад, коли держава дозволила їх організовувати.  

Чи є в теробороні жінки?

Звісно, є. В Україні ще не все зроблено для встановлення гендерної рівності у збройних силах, але певні кроки все ж таки зроблені. Була ініціатива "Невидимого батальйону", який це питання піднімав і багато чого вирішив. В теробороні є жінки, які навчаються нарівні з чоловіками і я дуже ними пишаюся. Є жінка, яка вчиться стріляти мінометом. 

Де проводяться навчання тероборони?

Залежно від ситуації. Цьогоріч ми навчалися напівстаціонарно. Сенс тероборони в тому, щоб людина захищала свою країну без відриву від дому, роботи тощо. Але за необхідності можуть вивезти до казарми і полігону. На збори прибувають звідусіль і воєнкомати завжди раді бажаючим. 

Чи є власний транспорт у тероборони?

У тероборони наразі немає власного транспорту, але, в разі потреби, він буде залучений із цивільних кіл.

Про інші організації територіальної оборони в Україні

В Україні багато громадських організацій, які займаються справами близькими до територіальної оборони. Новий Закон України "Про основи національного спротиву" передбачає створення таких громад з місцевих жителів, озброєних власною мисливською зброєю, які виконуватимуть, в рамках штабів тероборони, відповідні завдання. Скоординуватися можна через військкомат та штаби тероборони в районах та областях. 

Ким фінансується тероборона?

Тероборона — частина ЗСУ і фінансується з держбюджету. У 2014 році нам дуже допомагали волонтери: одягали, годували. Я сподіваюся, що держава зробила правильні висновки стосовно нашої організації і надалі нам вистачатиме державного фінансування. Хоча я знаю, що волонтери та громадянське суспільство завжди готове підставити своє плече допомоги.

Яке найважче озброєння є в тероборони? 

Найважче озброєння тероборони — 60-мм міномет "Камертон". Я — командир мінометного взводу і на останньому навчанні ми освоювали цю зброю. 

Які головні завдання стоять перед теробороною?

Завдання перед нами ставить командування. Зазвичай це — захист об’єктів критичної інфраструктури за місцем дислокації бригади і захист меж Києва. Якраз влітку ми відпрацьовували сценарій вторгнення ворога до столиці. Думаю, що в реальності все відбуватиметься трохи інакше. 

Про готовність тероборони захищати країну під час справжньої небезпеки

Щодо готовності тероборони, то вона дуже різна, адже формування бригад не завершено. Держава спирається на резервістів, яких мобілізують в разі потреби. Але не всі вони підготовлені. Тому вже зараз варто залучати бажаючих на заняття вихідними, аби вони отримали хоча би якісь навички. Добровольців-ентузіастів — кілька сотень на місто, а має бути кілька тисяч.

Чому так мало інформації про вступ до тероборони?

З рекламою та інформуванням населення в тероборони проблеми. 130 Солом'янський батальйон навіть білборди по Києву розвішав із закликом вступати до тероборони. Відповідно, немає нічого неможливого. Треба брати й робити.

Фото: АрміяINFORM