Зустріч очільників оборонних відомств США та України: про що говорили Резніков та Остін?

Зустріч очільників оборонних відомств США та України: про що говорили Резніков та Остін?

Вчора, 18 листопада у Вашингтоні відбулася зустріч новопризначеного міністра оборони України Олексія Резнікова із очільником Пентагону Ллойдом Остіном. Про що домовилися керівники оборонних відомств двох країн Українське радіо розпитало експерта із питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака.

0:00 0:00
10
1x

"Візит був ознайомчим, адже прийшла нова команда в Міністерство оборони України і вона має ввійти у курс справ. Напевно, команда приходить зі своєю програмою, курсом змін і, можливо, реформами. Тому завжди було так, що у випадку приходу нового керівництва Міністерства оборони, вони відновлюють зв'язки з партнерами, які найбільш важливі у сфері безпеки та оборони", – пояснив Олексій Їжак.

Він додав, що хоча й невідомо, що саме обговорювали очільники оборонних відомств України та США, проте напевно йшлося про можливість нового нападу Росії на Україну. Зокрема, в цьому контексті згадується криза мігрантів, які перебувають на кордоні Білорусі та Польщі: "Більшість партнерів України впевнені, що ця криза є елементом відволікання уваги європейських країн від можливої нової широкомасштабної агресії проти України. В цьому контексті, напевно, обговорення було: наскільки серйозні дані, що ця криза в Європі створюється для того, аби сформувати ситуацію, в якій  Росії буде простіше напасти на Україну".

"Нагадаю, що реагування на можливі агресивні дії з боку Росії були запущені ще під час візиту президента України Володимира Зеленського до США наприкінці серпня. Потім були візити на рівні міністерств, підписання Хартії про особливе партнерство на додаток до меморандуму, який був підписаний на президентському рівні. Тобто сам процес допомоги був запущений вже давно, але координація дій зараз напевно була уточнена для нової команди, щоб не було управлінського провалу", – наголосив Їжак.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президент Росії Володимир Путін та президент США Джо Байден планують провести онлайн-розмову найближчий часом, аби обговорити питання НАТО та Україну.

"Я думаю, в США немає особливих питань, які треба обговорювати з Росією. Основні питання, які потребують такого обговорення – контроль ядерних озброєнь та подібні – тривають самі собою й там ще немає про що говорити президентам. Відомо, що Росія намагалась створити ситуацію для ще однією зустрічі на вищому рівні, після червневої зустрічі із вересня йшло таке нагнітання. Але зрештою Путін, як відомо, не поїхав на саміти у Рим і Глазго, де була можливість зустрітися з президентом США. Він не поїхав, тому що потрібного формату зустрічі США не погодили, тобто поговорити у коридорі та привітатись десь у фойє було недостатньо для Путіна", – розповів Олексій Їжак.

За його словами, багато експертів вважають, що зараз робиться нова спроба створити ситуацію нагнітання та ескалації для того, щоб Сполучені Штати погодилися на нові перемовини: "Невідомо, про що Путін хоче говорити, але якщо дивитися на аналогії з мігрантською кризою, то Путін наполягав на тому, щоб Меркель зателефонувала Лукашенку. Питання символіки все більш важливе зараз і для Лукашенка, і для Путіна, аби вони виглядали як справжні міжнародні лідери, які вирішують важливі питання".

Фото: УНІАН