Разумков буде судитися з "Слугою народу", якщо його позбавлять мандата

Разумков буде судитися з "Слугою народу", якщо його позбавлять мандата

Народний депутат України, голова ВРУ 2019-2021 рр. Дмитро Разумков в ефірі Українського радіо заявив, що у разі якщо депутати фракції "Слуга народу" вирішать позбавити його мандата, він буде оскаржувати це рішення в суді. Водночас Разумков розповів про подальшу роботу власного міжфракційного об’єднання та чи має воно на меті розколоти коаліцію.

0:00 0:00
10
1x

Про позбавлення мандата

Сьогодні багато хто говорить, що дійсно мене хочуть позбавити мандата у незаконний спосіб. Конституція України передбачає два варіанти, коли з'їзд може прийняти рішення про позбавлення мандата народного депутата України. Перший — це якщо народний депутат не вступив до фракції "Слуга народу" або будь-якої іншої фракції. 29 серпня 2019 року я вступив до фракції, після цього став головою Верховної Ради і згідно регламенту на той проміжок часу, поки обіймав цю посаду, не був членом будь-якої фракції та депутатської групи. Друга підстава — це якщо ти власноруч написав заяву про вихід з фракції. Такого не відбувалося. Я не писав. Але, дійсно, для колег в парламенті закон не писаний, і вони його дуже часто порушують сьогодні. Думаю, в цьому питанні будуть порушення і з точки зору закону, і з точки зору законів моралі. 

Якщо мене виключить фракція зі свого складу, для подальшої моєї роботи як народного депутата це ніяким чином не відобразиться і таким чином забрати мандат теж не можна. Тобто сьогодні будь-які процеси, які відбуваються навколо мого мандату — це лише політика, це політичний тиск на конкурентів і це насправді показує, що мене бояться мої опоненти. 

Про з’їзд фракції "Слуга народу" 13 листопада

Мене не будуть запрошувати на з’їзд партії так само, як мене запрошували в Трускавець. Поясню чому. Тому що мої колеги дуже не люблять чути правду. Тому що коли люди чують правду, вони починають хитатися. Тому мене не запросили в Трускавець, тому мене не запросили на фракції, тому мене зараз не запрошують не з'їзд. Тому що на їх недолугі питання, вони отримують чесно відповідь, і ця відповідь їм точно не подобається. Але "краще" все робити підкилимно, так, як вони це роблять. Тим не менш, якщо вони підуть "по беспределу" (тобто позбавлять Разумкова мандата — ред.), то я з цією несправедливістю буду боротися. Я буду звертатися до суду.  Я ніколи не тримався за посади. І коли так само з порушенням закону мене відправляли у відставку, я сказав, що посада для мене не є самоціллю, це лише інструмент. Я не буду боротися за крісло, але мандат мені давали люди. Тому що я був першим номером у списку і голосували за партію "Слуга народу". Це навіть не Зеленський і тим більше хтось інший з колег дали мені мандат. І люди на наступних виборах будуть приймати рішення, чи варто залишати Разумкова у стінах Верховної Ради, чи хай йде займається чимось іншим. 

Про спілкування зі Зеленським 

Щодо цієї ситуації я з президентом не спілкувався. Я достатньо давно не спілкувався з ним. Щодо того, щоб підійти до нього, то сьогодні така кількість охорони, що не завжди у вас вийде підійти до президента. Я думаю, що це занадто. Тому що з людьми все ж таки треба спілкуватися, їх точно треба чути, їх проблеми, і насправді це тобі допомагає. Тому що коли ти потрапляєш у великі кабінети, дуже багато з моїх колег сьогодні вже втратили зв'язок з реальністю і з тими проблемами, які дійсно турбують людей. А це неправильно. Тому що рано чи пізно ти з цих кабінетів або сам вийдеш, або тебе звідти винесуть або виженуть. Тому треба залишатися людиною, треба залишатися тим, ким ти йшов в 2019-му році для того, щоб все ж таки виконати те, що ти обіцяв людям.

Про владну конкуренцію  

Я політиком став, коли потрапив до Верховної Ради, але політикою займався набагато раніше. І мені подобається це. Мені подобалася моя робота у якості голови Верховної Ради. Мені подобається те, чим я сьогодні займаюся. Це не подобається багатьом моїм колишнім колегам, але це вже їх справа те, що їм не подобається.

Дійсно, у нас є протокол, в нас є питання, хто, де і як має бути. За останній час це якось все перевернулось з ніг на голову. І не лише в протоколі, а й в інших речах, які сьогодні відбуваються в державі. Це проблема не моя як людини. Це проблема всього суспільства, тому що це відображається не лише на тому, хто де розміщені в залі, хай це буде найбільшою проблемою, але ці деталі потім впливають на якість державницьких процесів, коли політика починає бігти попереду здорового глузду й інтересів громадян. На жаль, ми сьогодні це спостерігаємо. Коли йде боротьба не з коронавірусом, не з зовнішніми ворогами, не з тими тарифними питаннями, які сьогодні турбують людей, коли йде боротьба не з тим, як наповнити газові сховища та багато інших речей, про які сьогодні люди краще знають, ніж я, а йде дріб'язкова боротьба проти конкурентів, намагання їх якось затінити, відправити кудись у відставку і щоб очі не бачили. 

Під час виборчої кампанії я пам'ятаю підходи людей, їх бажання, їх цінності, з якими вони йшли у владу, і, на жаль, сьогодні далеко не всі залишились вірні цим принципам і  підходам. Ті можливості, які були дані українським народом в 2019-му році, м'яко кажучи, реалізовані не в повному обсязі, і людський фактор в цьому плані є головним. Сьогодні піднімаєш будь-яке соціологічне дослідження, і фактично там 70-80% людей вважає, що країна рухається в неправильному напрямку з двох ключових аспектів: перше — відсутність професіоналів та некомпетентність влади і друге — це корупція. Це дуже негативні явища так само, як і показники антирейтингу, які ми спостерігаємо вже вже не у першому соціологічному дослідженні, де чинний президент держави обігнав всіх. І це лише половина строку пройшла. Так, у Зеленського поки що достатньо високий рейтинг, але антирейтинг зашкалює. І це демонстрація не лише відношення до президента. 

Це демонстрація відношення до всіх гілок влади, тому що до останнього моменту, поки я був головою Верховної Ради, я намагався тримати баланс в стінах Верховної Ради України, а сьогодні ми бачимо намагання з боку Офісу президента повністю підтягнути під себе і Верховну Раду України, і Кабінет міністрів, і всі інші інституції, які повинні бути незалежними. Я завжди сповідував позицію, що і президент, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів повинні консолідувати зусилля для того, щоб впроваджувати реформи. Але я точно виступав проти того, щоб ця консолідація перетворювалася на узурпацію. Це поганий тренд, який, на жаль також бував в нашій державі, і ми знаємо, до яких негативних наслідків він приводив. 

Про створення нового міжфракційного об‘єднання "Розумна політика" 

Я є окремий політик і я не буду сірою масою, як цього хотіли би мої опоненти. Мені дуже хотілося б зробити, щоб українська політика була розумною. І я зараз не лише про політику як це сприймається у суспільстві, а щоб наша енергетична політика була розумною, щоб економічна політика була розумною, і міжнародна політика також повинна бути. Медичні реформи також мають бути розумними, виваженими, обґрунтованими і зрозумілими для людей, тобто куди ми йдемо, навіщо ми це робимо і як це ми будемо робити. Тому сьогодні створене міжфракційне депутатське об'єднання в стінах Верховної Ради України. Я сподіваюся, що воно буде розширюватися і туди будуть приєднуватись люди. Головна проблема сьогоднішнього влади за оцінками наших людей — це питання якості, професіоналізму та компетентності в тих чи інших галузях. Тому я буду об'єднувати людей з фаховими знаннями із моральними цінностями і сподіваюся, що їх буде достатньо для того, щоб виконати все те, що ми плануємо. Зараз це 25 депутатів.

Я й раніше це робив. Єдине, що коли ти знаходишся на посаді голови Верховної Ради, ти мусиш знаходитись над процесом, ти повинен балансувати діяльність Верховної Ради. І я дуже сподіваюся, що в мене це виходило. Верховна Рада працювала, не зважаючи на ковід, на економічні потрясіння, дуже часто ми досягали, у тому числі і за моєї участі, об'єднання всіх депутатських фракцій і груп навколо тих чи інших важливих для людей законів, які приймалися в понад 300 голосів. Тому те, що я міг робити на посаді голови Верховної Ради протягом двох років, я робив, зокрема намагався залишати Верховну Раду суб’єктною, щоб вона мала можливість приймати рішення і була окремим органом, а не лише підзвітною Офісу президента структурою. Думаю, що багато що мені вдалося. Мабуть, не все, що мені хотілося. Але я достатньо молода людина. Я думаю, що я встигну все ще доопрацювати.

Про політичні амбіції та створення власної партії 

Це буде об'єднання в стінах Верховної Ради України, яке вже фактично почало функціонувати. Так само я буду звертатися до людей за підтримкою і буду будувати політичний проект. Я обіцяв колегам, що я не буду будувати окремого політичного проекту, поки я буду головою Верховної Ради. Зараз ці обмеження з мене зняли, і я дійсно буду будувати саме партію. Я не буду будувати проект, тому що політичних проектів у нас забагато сьогодні, а партій мало. Партія завжди повинна будуватися на принципах та цінностях. Важливі і лідери, які з нею йдуть, і важливі люди, які до неї приходять, важливі їх знання, компетентність, професіоналізм, моральні якості, але завжди ти об'єднуєшся навколо ідеї. Якщо ти будеш об'єднуватись лише навколо однієї людини — це неправильно. Саме цінності формують команду. Команда — це не просто люди. Це люди, які об'єднані єдиною позицію, єдиним баченням, спільними поглядами. Кожен народний депутат має важелі і є суб'єктом. І від кожного народного депутата, який працює в стінах Верховної Ради залежить багато. Тому я б не применшував можливості, які є у кожного з народних депутатів, які входять в тому числі і в міжфракційне об'єднання "Розумна політика". 

Про те, чи є метою Разумкова розвал монобільшості зсередини

Ні. Я достатньо конструктивна людина. Тут не можна бути в опозиції задля того, щоб бути в опозиції. Я раніше про це говорив і зараз повторюю. Не можна бути в опозиції до людей. Якщо це правильний законопроект, який допоможе, наприклад, боротися з коронакризою, боротися з тарифами, який допоможе забезпечити національну безпеку і забезпечення армії, немає значення, хто автор цієї ініціативи. Якщо це президент, Разумков чи хтось інший, то цю ініціативу треба підтримати, якщо вона піде на користь людям. А якщо це погано, то за це не варто голосувати. 

Фото: Українське радіо

Останні новини
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук