Чи обов'язково вірянам потрібен сертифікат для перебування в церкві під час богослужінь? Коментують експерти

Чи обов'язково вірянам потрібен сертифікат для перебування в церкві під час богослужінь? Коментують експерти

Про те, як релігійні громади ставляться до вакцинації, в ефірі Радіо "Культура" розповідає докторка філософських наук, професорка, віцепрезидентка Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович та благочинний Свято-Михайлівського монастиря Архімандрит Лаврентій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Як релігійні громади ставляться до вакцинації?

За словами Людмили Филипович, майже всі у цьому питанні одностайно підтримують вакцинацію:

"Свобода — це усвідомлена необхідність. Вакцинація — це не наша персональна безпека, а безпека наших родин, спільнот, всього українського народу, людства. Я теж не в захваті від того, що у мій організм вводиться, фактично, хвороба, яка тренує мій імунітет і робить його більш захищеним. Але я вирішила поставитися до цих питань відповідально, вакцинувавшись ще у квітні."

Чи обов'язково вірянам потрібно буде мати сертифікат для перебування в церкві під час богослужінь?

"Ми продовжуємо вершити богослужіння через онлайн трансляцію. Також недільні богослужіння транслюватимуться по телебаченню. Поки що ніяких вказівок перевіряти у наших храмах парафіян на наявність сертифікатів вакцинації не було, але у зверненнях до парафіян ми просимо, щоб була свідома та виважена позиція стосовно збереження свого життя та життя тих, хто оточує людину. Тому своїм власним прикладом священники показують, що вакцинація потрібна і безпечна. Справа це добровільна, але подбати про своє здоров'я потрібно. Вакцинація — один із тих способів, який може допомогти зберегти здоров'я та життя", — прокоментував Архімандрит Лаврентій.

Про обмеження доступу до храму невакцинованих вірян у Волинській та Львівській областях, в разі настання "червоної" зони

Після переходу Волинської області до "червоної" зони для волинян, у яких немає сертифіката, що засвідчує вакцинацію проти COVID-19, обмежать доступ до храмів. Про це під час брифінгу 20 жовтня повідомила заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук:

"Це не порушення прав, це заходи, спрямовані на те, щоб берегти ваше життя", — додала Людмила Тимощук.

У випадку посилення карантину чи входження у "червону" зону церкви Львова можуть перейти до тих карантинних обмежень, які були під час минулої хвилі. Йдеться про дистанцію між вірянами або ж богослужіння онлайн. Чи будуть перевіряти вірян на наявність Covid-сертифікатів чи ПЛР-тестів, наразі не відомо. Про це повідомив директор департаменту "Адміністрація міського голови" ЛМР Євген Бойко:

"Конкретно про якісь обмеження з головами церков не домовлялися. Та оскільки тенденція по показниках захворюваності, яка зараз є у Львові, насторожує і є тривожною, зі священниками ми домовились напрацювати спільний алгоритм і в разі введення додаткових карантинних норм, будемо готові. Швидше за все, доведеться повернутись до тих карантинних обмежень, які були під час минулої хвилі", прокоментував Євген Бойко.

Нагадаємо, що вперше щеплення від коронавірусу зробив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав:

"Дуже добре, що людство в такий короткий термін має бодай такий спосіб захисту перед коронавірусом. Очевидно, що ця хвороба до кінця ще не вивчена, як і вакцини, які проходять певний етап свого дослідження і є в екстреному використанні різними країнами. Але можу стверджувати, що немає жодних релігійних підстав, щоб відмовлятися від вакцинації. Ми на рівні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій окремим документом ствердили, що немає релігійних причин щоб відмовитися від вакцинації. Вакцинація має бути добровільною, доступною і безпечною Нікого не можна примусити бути здоровим, але в нових обставинах ми мусимо разом будувати культуру здоров'я", — зауважив Блаженніший Святослав.

Про заяву Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо початку процесу вакцинації від COVID-19 в Україні

"У боротьбі проти коронавірусної загрози настав новий етап, який, за свідченням фахівців, є найбільш ефективним — противірусна вакцинація населення. Підходячи до цього етапу, ми стараємося і тут допомогти суспільству, державній владі та місцевому самоврядуванню отримати перемогу над пандемією. Імунізація — це перевірений більше ніж столітнім досвідом людства шлях до суспільного здоров’я. Також засвідчуємо нашу спільну позицію, що вакцинація, як медична процедура, не має релігійної складової та не перешкоджає реалізації свободи віросповідання. Заборони вакцинації в наших канонічних нормах немає, оскільки це питання належить до компетенції фахівців-медиків.

Одначе ми звертаємося і до компетентних органів державної влади, щоб, насамперед, забезпечили добровільність у питанні вакцинації та не створювали умови відкритого чи прихованого примусу, порушуючи тим самим природні права людини. Ніщо, навіть пандемія, не може стати підставою для впровадження тоталітарного контролю над людиною", — йдеться у заяві.

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) вважає, що вакцинація від коронавірусу має бути добровільною:

"Участь або неучасть в даному процесі має бути наслідком самостійного рішення кожного з нас. При цьому головне у всій цій справі дотримання принципу добровільності й відсутності обмежень прав тих, хто в силу об'єктивних причин відмовився від щеплення. Якщо у вакцині містяться клітинні лінії, отримані від абортованих немовлят, це повинно стати жорсткою перешкодою для вакцинації відповідним препаратом. Тим більше, що зараз є вибір щодо того, якою саме вакциною робити щеплення", зазначив митрополит Антоній.

Про ставлення мусульман до вакцинації від коронавірусу

Саід Ісмагілов, шейх, муфтій Духовного управління мусульман України "Умма”" вакцинований і рекомендує прихожанам вакцинуватися:

"Більш консервативні мусульмани скептично ставляться до існування коронавірусу та вакцинації, серед них є навіть антивакцинатори. Наша конфесія абсолютно сприймає всю інформацію, яка стосується ковіду, довіряє їй і рекомендує нашим прихожанам обов'язково вакцинуватися". 

Про програму з вакцинації членів єврейських громад України

Вакцини проти COVID-19 вже отримали представник Федерації єврейських громад в столиці України Леонід Барац, представник Іудейської громади руху Хабад Любавич в Україні Борис Стругацький та керівник Відділу з питань релігій Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Юраш. В свою чергу, Головний Рабин міста Києва Йонатан Бін’ямін Маркович зазначив: "Господь послав нам вакцинацію. Господь послав нам ліки від хвороби. Обов'язково потрібно скористатися цим і бути здоровим". 

Завдяки домовленості з Міністерством охорони здоров'я України Федерація єврейських громад України за підтримки Єврейської громади Дніпра реалізовує програму з вакцинації членів єврейських громад України від коронавирусной інфекції COVID-19. Дана програма передбачає безкоштовну і добровільну вакцинацію для членів єврейських громад України та проводиться в ліцензованому МОЗ України медичному центрі — JMC Медичний Центр в Менорі, який знаходиться в Дніпрі.

За даними МОЗ станом на 1 листопада у "червоній" зоні перебувають Київ, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівській області. У "помаранчевій" зоні 7 областей: Вінницька, Волинська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Черкаська, Чернівецька області. "Жовтими" є Закарпатська та Кіровоградська області.

Фото: Блаженніший Святослав, www.unicef.org