Як облаштувати робоче місце зручно і без шкоди для здоров’я: правила ергономіки

Як облаштувати робоче місце зручно і без шкоди для здоров’я: правила ергономіки

Які є помилки під час організації робочого місця? Як облаштувати свій робочий куток зручно і без шкоди для здоров’я? Про це в ефірі Українського радіо розповів кандидат архітектури, доцент, член-кореспондент Академії будівництва України, лауреат премії Академії будівництва України імені М.С.Буднікова, автор підручника "Ергономіка та Ергодизайн" Сергій Сьомка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Які параметри потрібно враховувати, щоб правильно організувати власне робоче місце 

Правильно організоване робоче місце — це насамперед ергономіка, яка бере початок від пропорцій людини. В інтер’єрі робоче місце неможливе без архітектури та без урахування планувальної структури приміщення.

Робоче місце має відповідні критерії оцінки. Насамперед воно має бути зручним для тіла, зокрема мають бути підлокітники та підголівники, які зазвичай виготовляють з замінників шкіри. Якщо ми купуємо стіл чи крісло, то повинне бути хороше співвідношення ціни і якості. Не завжди варто купувати найдорожчі. Крім того, крісла мають бути виконані з еко-матеріалів і мати регульовану висоту. 

Параметри робочого місця дуже прості. Ергономіка бере свій початок з 60-х років, і з тих пір кожні 20 років збирається комісія дизайнерів та ергономістів, яка вирішує, якими в найближчі 20 років будуть параметри людини. Зокрема, змінюється розмір взуття людини, а також багато європейських націй ростуть. Буває, що нація виростає за сто років на сантиметр, і це явище змушує змінювати документацію при виготовленні меблів. 

Наразі для середньостатистичної дорослої людини зручним вважається сидіння висотою від підлоги 43-45 см. При цьому стіл може бути 72-75 см. Якщо це комп'ютерний стіл, то робоча поверхня стола може бути піднята до 80 см через те, що під таким столом може бути системний блок, полиці, система управління, шухляди тощо.

На робочій поверхні зазвичай розміщуються телефон, монітор та необхідні для роботи речі, що залежить від професії людини. Кут зору людини 30°, якщо дивитися від горизонталі, тому монітор повинен нахилений до робочої поверхні стола під кутом 60°, щоб людина, дивлячись на нього, приблизно дивилася перпендикулярно до поверхні монітору.

Столи з регульованою висотою досить актуальні. Проте наразі у продажу насамперед є регульовані крісла. Найбільшим попитом користуються крісла з ергономічною спинкою, яка дає можливість відкинутись і розслабити хребець під час напруженої роботи. 

Про висоту дитячих столів

Для школярів першого по четвертий клас зазвичай купується парта, регульована по висоті, яка може змінювати нахил і висоту ніжок. Для дітей середнього віку знову купуються меблі іншої висоти. Учні старшої школи вже користуються звичайними меблями, як і для батьків. Тому за період навчання вдома батькам треба змінити меблі тричі. 

Як облаштувати робоче місце вдома 

Будь-яке робоче місце не розглядається поза архітектурою, тобто поза інтер’єром. Це безумовно має бути найсвітліше місце вашого житла. Світло від вікна на ваш робочий стіл має падати зліва, тому що практично 80% населення світу — правші. Коли світло падає на стіл з лівого боку, то рука не дає тінь на те, що людина пише. Найзручнішим є стіл 45-50 см в ширину. Під робочу зону відводиться метр на метр, аби людина в кріслі могла від’їхати від столу чи під’їхати до нього. Зазвичай столи зараз випускаються із заглиблення для грудної клітки, щоб було легше людині працювати за столом і повертатися у будь-якому напрямку. Наразі найбільш поширеним стандарт столів є 55-60 см на 120 см. Ви також можете розмістити стіл у кутку під кутом 90°, і таким чином ви можете покласти предметів на робочій поверхні стола.  

Про особливості організації робочого місця для людей, які вже на пенсії 

Навряд чи єж відмінності, бо антропомічні параметри людей не відрізняються. Але з ергономікою є досить багато суміжних наук, які враховують психологічні та соціальні умови. У зв'язку з тим на столі біля робочого місця може з'явитися те, що зручне для літньої людини, наприклад, футляр для окулярів. Крім того, можуть з'явитися нові предмети залежно від продобань людини. Головне, щоб було зручно сидіти в кріслі, щоб для неї був зручний стіл, підставка для ноутбука чи книги тощо.

Помилки при організації робочої поверхні 

Якщо столи зроблені дуже давно і під ними є шухляди, які заважають вашим колінам, то від них потрібно відмовлятися. Крім того, дуже часто неправильно організовують ергономіку робочого місця. На старих столах часто було скло, і якщо лампа знаходиться зверху над вами, то скло відбиває світло, і це погано впливає на зір і людини швидше втомлюється. Крім того, ваш простір столу повинен бути максимально чистий. Нічого зайвого не повинно бути на столі. Все, що є на столі, зараз може бути мобільним, зокрема ноутбуки, які складаються і можуть ховатися в шухляду.

Щоб коліна не билися об тумбочку, треба правильно розмістити крісло відносно тумбочки. Якщо немає можливості купити сучасний стіл з регульованою висотою чи з регульованою шириною, тоді просто треба цю тумбочку поставити в іншому місці відносно столу, тобто біля нього, але там, де ви не будете травмуватися.

Великою є помилка, коли ваші руки висять. Тому надавайте перевагу кріслам з підлокітниками або просто кладіть лікті на стіл, розмістившись близько до столу. Крім того, не варто сильно нахилятися над столом до комп’ютера. При цьому комп’ютер має бути не блище ніж 50 см до обличчя. Ви також маєте відібрати мишку відповідно до ергономіки вашої руки.  

Фото: pexels.com