Що робити, аби зменшити платіжки за тепло в квартирі чи приватному будинку? Радить експерт

Що робити, аби зменшити платіжки за тепло в квартирі чи приватному будинку? Радить експерт

В багатьох містах України вже стартував опалювальний сезон, а частина включно зі столицею — все ще чекають на тепло в домівках. Єдине, що об’єднує всіх українців — це переживання за розмір платіжок, які будуть приходити цього опалювального сезону. Українське радіо вирішило поспілкуватись із директором науково-технічного центру Академії будівництва України Іваном Перегінцем про те, що може зробити кожен мешканець багатоквартирного чи приватного будинку, аби витрачати менше коштів на опалення.

0:00 0:00
10
1x

Як зекономити на опаленні, мешкаючи в багатоквартирному будинку?

"Будь-якій людині слід до цього питання підходити комплексно. Перш за все, треба проаналізувати свій будинок на предмет втрат, які відбуваються через стіни та вікна, а також, якщо йдеться про перший чи останній поверх, — через дах та підвали. За 3-4 тисячі гривень можна запросити енергоаудитора, який пройдеться з тепловізором та скаже, де є проблеми", — порадив Іван Перегінець.

Разом з тим, експерт негативно ставиться до індивідуального утеплення окремих квартир: "Будинок — це єдиний організм. Якщо ми вдягнемо шапку, але будемо босоніж ходити снігом, буде погано. Так само з будинком: жодного ефекту клаптикові ремонти, крім розбалансування огороджуючої конструкції на предмет температурного опору, не мають. Плюс це естетично не дуже гарно". 

Як зменшити споживання тепла, коли ви — мешканець приватного будинку?

"В будинку я раджу мати мультисистеми, тому що в нас найголовніша витрата коштів за опалювальний сезон йде на температуру від -5 до +5 градусів. Я би радив ставити паралельно з газовим котлом електричні прилади. Йдеться про низькотемпературні системи опалення, наприклад, тепла підлога або маловатні керамічні панелі, які беруть до 500 Вт, кондиціонери з можливістю підігріву до -15-20 градусів. Це не дуже коштовно, такі прилади не перевантажують мережу, тому що разом вони будуть тягнути 1,5-2 кВт. Але саме вони заощадять газ, який дуже дорогий, при температурі близько 0 градуів. А саме на цю температуру припадає близько 70% коштів на опалювальний сезон", — порадив Перегінець.

Також експерт наголосив на важливості встановлення рекупераційних установок, які замінюють провітрювання та забезпечують фільтрація повітря в приміщенні: "Коли ми утеплили будинок й поставили, наприклад, склопакети, якість повітря в нас значно погіршилася, тому що немає інфільтрації. Й саме рекупераційні установки локального типу, які теж коштують не дуже дорого, можуть на годину міняти 100-120 куб.м. повітря. Це теж є опалювальним елементом, адже ми закриваємо й фізіологію, й опалення".

Наостанок Іван Перегінець порадив не ставити температуру в приміщенні температуру вище 20 градусів: "Адже кожен градус температури збільшує по експоненті кількість бактерій і вірусів. Тому треба й заощаджувати енергію, й думати за здоров'я".

Фото: ТСН