Як зберегти шкіру здоровою у період пандемії — секрети від експертів

Як зберегти шкіру здоровою у період пандемії — секрети від експертів

Постійне носіння маски у період пандемії COVID-19, окрім задухи, браку повітря та іноді навіть нападів нудоти, часто є ще й причиною появи висипань на обличчі. Про здоров’я шкіри, правильний догляд, зв’язок між харчуванням та чистим обличчям й особливості догляду за шкірою у карантинний період Українське радіо дізнавалося в Олександра Літуса, лікаря-дерматолога, доктора медичних наук та дієтологині Мирослави Ульяніної.

Чому носіння маски сприяє появі висипань на обличчі

"У період пандемії значно більше людей почали звертатися з проблемою шкірних висипань на обличчі, подразнень і почервонінь. Ця тенденція до збільшення проблем зі шкірою є не лише в Україні, але й у світі. 

Призводить до цього багаторазове носіння медичних захисних масок, які через нечасту зміну стають розплідником бактерій, а також зміна температурного режиму під захисною маскою. Внаслідок носіння шкіра перегрівається і сальні залози починають посилено працювати. Також сам матеріал маски і ті антисептичні рідини, якими вона оброблена, викликають алергічну реакцію у людей. Ну, і звісно ж звичайне фізичне тертя маски об шкіру призводить до виникнення подразнення, появи вторинних інфекцій, загострення акне та вугрової хвороби", — розповів лікар-дерматолог.

За словами Олександра Літуса, коли ми одягаємо захисну маску на обличчя, то під нею підвищується температура та зростає рівень вологості, що створює гарне середовище для розвитку мікроорганізмів та грибкових інфекцій. 

Як правильно носити маску, щоби мінімізувати її шкідливий вплив на шкіру

"Насамперед маска повинна бути фізично чистою, її потрібно одягати у такий спосіб, щоби вона не здавлювала зону за вухами та ніс. Вона повинна прилягати до обличчя щільно, але не викликати ішемію чи надмірне здавлювання, яке може призвести до травмування обличчя. Захисні маски потрібно часто змінювати. Медичним працівникам рекомендовано здійснювати зміну кожні дві години. І найголовніше, повернувшись додому і знявши маску, обличчя необхідно обробити — вимити з милом і скористатися тими засобами захисту і зволоження, які рекомендовані вашим дерматологом для вашого типу шкіри", — експерт Олександр Літус.      

Чи впливає декоративна косметика на появу висипань на обличчі 

"Косметичні засоби, зокрема тональні креми, є додатковою причиною появи висипань. Тональний крем — це засіб, який повністю закриває пори вашої шкіри, забиває сальні залози і шкіра перестає дихати. Тому тональний крем на обличчі, на додачу до захисної маски, створює термошар, який сприяє появі подразнення.

Щоби декоративна косметика не викликала алергічних реакцій, слід правильно підібрати тональний і захисний креми. У цьому допомогти вам має лікар-дерматолог чи лікар-алерголог. Адже кожен тип шкіри має свій рівень жирності, і в залежності від нього має бути підібраним відповідний тональний крем.

Якщо ви тривалий час перебували з макіяжем та захисною маскою, то після повернення додому маску необхідно зняти, а обличчя терміново очистити і нанести зволожувальні засоби, які відновлюватимуть баланс вологості шкіри.  

Якщо ж на вашому обличчі з’явилися якісь утворення, що не зникають впродовж 5 днів, то однозначно це є причиною звернутися до фахівця", — розповів доктор медичних наук Олександр Літус.

Як правильно обрати доглядові засоби за шкірою 

"На жаль, чимало кремів, які сьогодні є на полицях українських магазинів, — це фальсифікат. Це означає, що до складу таких засобів можуть входити неякісні матеріали і хімічні реактиви. Тому передусім я закликаю вас купувати креми в авторизованих точках продажу. 

Бажано, щоби засоби догляду за обличчям підбирав фахівець, а не людина, виходячи з власних смаків та уподобань. Для тих, хто все-таки здійснює вибір самотужки, я можу порадити спершу дізнатися, як зарекомендував себе виробник на ринку, щоби бути впевненим у якості товарів. Зробити тест на виявлення алергену: візьміть невелику кількість косметичного засобу і нанесіть на чисту шкіру передпліччя. Якщо впродовж пів години після нанесення у вас не виникає алергічної реакції — почервоніння, свербежу чи неприємного запаху, то засіб швидше за все вам підходить", — пояснив лікар-дерматолог.

Про зв’язок здоров’я шкіри і харчування  

"Цільні натуральні продукти є набагато кориснішими для нашого організму, ніж страви, приготовані з великої кількості інгредієнтів. Наприклад, завжди значно кориснішою буде слабо маринована біла або червона риба, ніж уже готові страви з неї — парові котлетки, до складу яких входить манка, цибуля, білий хліб, олія і т.д. Чим простіше — тим краще. Чим менше пакування — тим краще. Коли ви купуєте продукти у супермаркеті, то, наприклад, броколі є кращою без пакування.

Щоби харчування було збалансованим і поживним, насамперед необхідно прибрати з раціону шкідливі продукти, а вже потім наповнити його корисними. Насамперед це цукор. Адже коли ми вживаємо багато простих цукрів, це призводить до глікації. Це процес взаємодії цукрів із білками, внаслідок якого запускається процес передчасного старіння тканин. Глікація запускається не лише від надміру цукру в організмі, але й коли ми сильно термічно обробляємо білкові продукти: м’ясо, рибу", — пояснила дієтологиня Мирослава Ульяніна.

Фото: pixabay.com

Останні новини
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов