Вакцинація в Україні: яку вакцину обрати та коли вакцинуватися

Вакцинація в Україні: яку вакцину обрати та коли вакцинуватися

Про вакцинацію від COVID-19 і сезонних інфекційних захворювань та коли вакцинуватимуть дітей в Україні, Українське радіо дізнавалося в Катерини Булавінової, медичної експертки Дитячого фонду ООН (UNICEF в Україні).

0:00 0:00
10
1x
Програма:

 

Про рівень захворюваності на COVID-19 в Україні сьогодні

 

"Не потрібно дивитися на суху статистику щодо рівня захворюваності на COVID-19 в областях. Аналізувати потрібно кількість важких хворих та рівень заповнюваності реанімаційних відділень у лікарнях. Важких хворих сьогодні є доволі багато, за офіційними даними РНБО є такі області, де всього залишилося 4 вільні реанімаційні місця. Тому вакцинація зараз є дуже важливою для порятунку людських життів, особливо важливо вакцинуватися тим людям, які перебувають у групі ризику. Реанімаційних місць усім може не вистачити, а от вакцини зараз є достатньо для всього населення України", — розповіла медична експертка.

 

Чи є безкоштовною вакцинація в Україні?

 

"Вакцинуватися сьогодні можна будь-де. На здивування українців, послуги з вакцинації надають навіть зовсім не медичні заклади: великі торгові центри, Епіцентр, Блокбастер та інші, і це цілком безкоштовно. Зареєструватися для вакцинації можна на касі. Навіть у платних клініках є послуги з безкоштовної вакцинації, витрати за які покриває держава. В Україні сьогодні можна вакцинуватися вакциною Coronavac, AstraZeneca, багато хто хотів Pfizer, Moderna, але її (Moderna — ред.) запаси вже закінчилися, натомість є Pfizer мРНК, якою також можна вакцинуватися. 

 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко обіцяв, що вакцина в Україні буде. І потрібно віддати йому належне — вакцина є. Потрібно лише вакцинуватися самим і переконати родичів та друзів у необхідності вакцинації", — зазначила Катерина Булавінова.

 

Чи є людина заразною після вакцинації? 

 

Побутує думка, що після вакцинації необхідно зменшити контакти та 3 дні провести вдома, адже людина нібито може бути небезпечною для інших та розповсюджувати заразний вірус.

 

"Після вакцинація людина однозначно не буде заразною, адже вакцина від COVID-19 не є живою. Навіть, якщо говорити про живу вакцину, наприклад, про вакцину від кору, то щойно провакциновані нею все одно не розповсюджують хворобу", — пояснила Катерина Булавінова.

 

Натомість експертка наголошує на тому, що незалежно від того, є людина вакцинованою чи ні, краще обмежити своє коло спілкування та кількість контактів, оскільки зараз ми перебуваємо на піку розпалу захворюваності на COVID-19. Ризик заразитися все одно зберігається, хоча вакцинація знижує ризик важкого перебігу хвороби.

 

Як вибрати вакцину від COVID-19 та чи потрібно обстежуватися перед тим, як вакцинуватися  

   

"Проходити додаткові обстеження перед вакцинацією немає потреби, адже вакцина насамперед призначена для тих людей, у яких є хронічні захворювання. Вакцина є безпечною та ефективною. Натомість сам COVID-19, як причина світової пандемії, має спонукати людей проходити додаткові обстеження. Адже, коли рівень захворюваності зростає, навантаження на лікарні збільшується, і люди, у яких є інші супутні захворювання або раптом погіршується стан здоров’я через відсутність своєчасного обстеження, не отримують належної медичної допомоги. 

 

Усі вакцини, які є у вільному доступі в Україні, є якісними і безпечними. Здебільшого люди обирають між вакцинами, керуючись особистими вподобаннями та певними особливостями. Часто визначальним при виборі є рівень реактогенності вакцини (властивість вакцини викликати при введенні в організм будь-які побічні ефекти). Вакцини нового покоління, такі як мРНК — Pfizer, Moderna — викликають сильні реакції в організмі людини: температуру, лихоманку, слабкість. AstraZeneca та CoviShield також викликають значні побічні ефекти. Натомість Coronavac не є реактогенною, тому часто люди обирають саме її.

Дехто обирає вакцину залежно від країни-виробника та враховуючи те, наскільки вона має попит у Євросоюзі. Але найголовніше — це те, що вибір зараз є, тому його потрібно зробити і провакцинуватися, щоби вберегти себе та близьких", — розповіла медична експертка Катерина Булавінова.

 

Коли в Україні вакцинуватимуть дітей від COVID-19

 

"Багато країн у світі вакцинують усіх дітей у віці від 12 років. В Україні досі вакцинували лише тих дітей від 12 років, які мають супутні захворювання. Але нещодавно національно-технічна група порекомендувала штабові МОЗ і штаб МОЗ підтримав це рішення — вакцинувати всіх дітей у віці від 12 років, тому, батьки, які бажають провакцинувати своїх підлітків, отримали таку можливість", — розповіла експертка.

 

Про вакцинацію від грипу в цьому сезоні

 

"Вакцина від грипу вже є доступною в Україні, тому всі охочі можуть провакцинуватися. У вільному доступі зараз є корейська вакцина GC Flu, зовсім скоро з’явиться Ваксігрип французького виробництва і Інфлувак нідерландського. Усі ці вакцини є розроблені проти чотирьох штамів грипу і вже є в Україні. Вони проходять останні етапи лабораторного контролю.

 

Вакцинація від грипу, як і від COVID-19 є обов’язковою. Уникнути спалаху хвороби минулого року нам вдалося завдяки тому, що був запроваджений суворий локдаун, під час якого значна частина населення України дотримувалася карантинних норм: обмежила своє коло спілкування, дотримувалася самоізоляції та максимально використовувала антибактеріальні засоби. Натомість цьогоріч таких заходів безпеки ніхто не дотримується, тому очікуємо спалаху захворювання грипу", — зазначила Катерина Булавінова.

 

Чи можна одночасно вакцинуватися від грипу та COVID-19 

 

"Сьогодні населенню навіть надають можливість вакцинуватися в один день і від грипу і від COVID. Тому люди, які вакцинуються від COVID-19 у тому місці, де є вакцина від грипу, можуть одночасно вакцинуватися від двох захворювань: в одну руку вакцину від COVID, а в іншу — від грипу. Таке рішення прийняла Національно-технічна група по імунізації", — зазначила медична експертка.

 

Фото: pexels.com

Останні новини
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов