"Рекордний врожай зернових": експерт про те, як Україна продає с/г сировину та втрачає прибутки

"Рекордний врожай зернових": експерт про те, як Україна продає с/г сировину та втрачає прибутки

За даними, оприлюдненими Міністром аграрної політики та продовольства Романом Лещенком, в Україні обмолочено 44,8 мільйона тонн ранніх зернових та зернобобових культур. Такий врожай є рекондрним за всю історію України. Чи означає це, що сільське господарство України стрімко розвивається, яка подальша доля зерна та куди підуть кошти, отримані за його реалізацію, Українське радіо розпитало в президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Якщо подивитися на тих, хто на світовому ринку здатен виростити таку кількість продукції, то нам є чим пишатись. Ми досить високо піднялись в світовому рейтингу і тепер по експортних можливостях ми можемо наступити на мозолі американцям, які є першими в рейтинг по експорту збіжжя. Ми вийшли на 78 % потенціалу, який ми повинні реалізувати. Він базується на середній урожайності в ЄС. Якщо ми виконаємо цю врожайність, то будемо мати збір зернових з олійними не менше як 125 мільйонів тонн", – розповів Леонід Козаченко.

Разом з тим, експерт зазначив, що попри хороший врожай, Україна експортує за кордон лише сировину, що зменшує доходи вітчизняних бізнесменів: "На жаль, ми продаємо фуражне зерно, в основному сировину. А з пшениці можна мати мінімум п'ять різних продуктів, які мають значно вищу маржинальність та прибутковість. Якщо говорити про кукурудзу, то з неї можна робити більше 15-ти видів продуктів. Все це ми продаємо як сировину  й кидаємо комусь під ноги шалені прибутки". 

"Для того, щоб переробити всю цю продукцію в продукти з доданою вартістю і робити це як Європейський Союз, нам треба лише десь 17-18 млрд доларів інвестицій.  Це невеликі суми і нам давно треба було б їх залучити", – пояснив Козаченко. 

Великою перешкодою у вирішенні цих питань, за словами експерта, є відсутність права власності на землю: "Якщо ви не маєте права власності, то не будете робити довготермінові інвестиції. Адже хтось може її відібрати, а ви залишитесь винними мільярди доларів". 

"Проте галузь все одно розвивається бурхливо. За останній час ми залучили в аграрну сферу досить багато інновацій, зокрема тих, які стосуються діджиталізації. Ми маємо сьогодні найкращі розробки в сфері діджиталізації та управління сільськогосподарським виробництвом. І зараз нам треба звернути увагу на зрошення: ми мали в радянські часи майже 2,5 млн гектарів під зрошення, зараз десь 0,5 млн, а нам треба не менше, як 4 млн для того, щоб щороку примножувати. Треба відновлювати джерела водопостачання, які ми, на жаль, втрачаємо, і це має бути в стратегії аграрної політики під номером один", – наголосив Леонід Козаченко. 

Наостанок експерт торкнувся й питання, чи побачить українська економіка доходи від реалізації  рекордного врожаю зерна: "Прибутки, думаю, будуть реінвестовані, особливо в купівлю землі. Фізичні особи можуть це зробити. Проте, на жаль, велика частина фермерів, які купують землі, не мають відношення до сільського господарства. Вони можуть купити 200 гектарів землі і перепродати її через 4-5 років, коли юрособи почнуть купувати і вартість на неї мінімум вдвічі зрости". 

"Тому зараз ті, хто отримає прибутки від реалізації зерна, будуть використовувати кошти на купівлю землі та гаситимуть борги", – підсумував експерт.

Фото: Укрінформ