Які довідки потрібні дітям для навчання у школі? Розповідають лікарі

Які довідки потрібні дітям для навчання у школі? Розповідають лікарі

Вже наступної середи учні повертаються за шкільні парти. З початком навчального року кожна дитина має пройти профілактичний медогляд. Чи змінилися правила перед навчальним роком 2021-22? Як отримати від медогляду не лише формальну довідку, а й реальну інформацію про стан здоров’я дитини, в ефірі Українського радіо розповіли експертка із громадського здоров’я Олена Лукашевич та сімейний лікар Фелікс Ілясевич.

 Експертка з громадського здоров’я Олена Лукашевич

Про медогляди і довідки

Щорічний медичний огляд дитини перед походом до школи, незалежно від класу, є обов’язковим. Але, для першого класу, це – обов’язків медичний огляд перед 1-м вересня, а для учнів інших класів, крім переходу в іншу школу – не перед 1-м вересня, а в будь який момент, щоб не створювати ажіотажу, та знову ж таки певні карантинні умови.

Медичний огляд, і так звана "Довідка 086", яку видає сімейний лікар або педіатр,  залежно від того, з ким укладено декларацію на медичні та профілактичні послуги з дитиною, визначає саме цей лікар чи потрібні якісь додаткові аналізи. Єдиним аналізом, який є безкоштовний, відповідно до Програми медичних гарантій, є – визначення гемоглобіну, загальний аналіз крові. Інші аналізи потрібні лише за показами, так само як і відвідування вузьких, профільних спеціалістів.

Однозначно потрібна увага з боку медичного закладу та медичних працівників, щоб не створювати черги, як з дітейЮ так само і з боку батьків. Особливо, якщо частина батьків є досі не вакцинованими від COVID-19 – варто уникати черг та залюднених місць. Ніхто цього не відміняв, навпаки наголошую, що це важливо, бо дітки в нас ще не прищеплюються, а ті, що будуть щеплені, це – 12-річного віку і лише за показами. Щоб уникнути неприємних моментів, вони завжди по життю трапляються, варто розуміти, що перед 1-м вересня для не першокласників можна перенести медогляд протягом вересня-жовтня, якщо їх не провели батьки влітку.   

На сьогодні батьки більше усвідомлюють багато ризиків, які чатують на дитину, і проходять, не купують, не домовляються, а саме – проходять медичні профілактичні огляди. Наша медицина протягом останніх 5-ти років була більш спрямована на попередження, профілактику і раннє виявлення, так званий скринінг можливих хвороб, хронічних хвороб. Особливо для діток, які вже провчились 2-3 класи – в них вже можуть проявлятися якісь приховані, хронічні захворювання, можуть проявитись ті ризики, які було завдано здоров’ю – в тому числі зі сколіозом, від якого ми маємо досить часті головні болі у дітей, якісь проблеми серцево-судинної системи. Тому батьки значно більше приділяють уваги і дійсно проходять профілактичні огляди, а не просто отримують якісь довідки. Тим більше, довідка, скандальна, № 26 з 2018 року МОЗом відмінена, всі дані про стан здоров’я дитини не можуть бути загальнодоступні, відкриті і мають зберігатись лише в межах медзакладу.  Тому навчальний заклад може вимагати лише загальну довідку 86 і довідку про щеплення 63.

 Фелікс Ілясевич, сімейний лікар   

Про необхідність щеплень 

Дійсно, така норма ніби існує. Але, де-факто, як це є насправді, багато дітей, які відвідують навчальні заклади не мають ніяких щеплень. Відповідно, якісь батьки якимось чином здобувають відповідні документи, які засвідчують щеплення.  Така заборона є, але, наскільки мені відомо, це – дуже не подобається багатьом людям і відповідно є багато юридичних тлумачень, що діти таки можуть відвідувати. Якщо немає справжніх медичних протипоказань, відвідувати не можуть і їм пропонується дистанційна форма навчання.  Адміністрація школи повинна впливати, бо "тиснути", якось – не демократично. Все має бути відповідно до букви Закону. Але, якщо Закон не досконалий, тому є така українська реалія – не щеплених дуже багато. Як вони приносять ці довідки, це – відкрите питання.

На кінець червня цього року тільки 38% дітей від 6 років були вакциновані проти поліомеліту і 31,5% від дифтерії. Це дуже сумна статистика. Це говорить про необізнаність населення. На жаль. Вони керуються сумнівними, не науковими джерелами приймаючи таке рішення – не вакцинувати своїх дітей. Але, в контексті контролю над цією проблемою, робота робиться – введені в роботу медичні системи, і COVID-19 частково це підштовхнув, бо інформація про вакцинацію вноситься в Інформаційну систему щодо щеплення. Також це допомагає контролювати "липові" щеплення, які люди десь беруть і несуть в школу.

Давайте будемо справедливими – агітація за щеплення з медіа, почалась після COVID. А до цього? На совісті журналістів є певні моменти, коли проводились антивакцинаторські сюжети або освітлення нещасних випадків після щеплення. Вони висвітлювались, як наслідок щеплення.

Фото: REUTERS