Афганська ганьба: як США будуть виходити з поразки в Афганістані

Афганська ганьба: як США будуть виходити з поразки в Афганістані

19 серпня в Кабулі "Талібан" офіційно заявив про створення "Ісламського емірату Афганістан". Кількома днями раніше, 15 серпня, США та низка європейських країн розпочали евакуацію співробітників своїх посольств із Кабула. Втім президент Джозеф Байден повідомив, що американські війська можуть залишитися і після 31 серпня, адже там перебувають від 10 до 15 тисяч громадян США. Яким буде розвиток подій на міжнародній політичній арені ефірі Українського радіо розповідає експерт із питань внутрішньої та зовнішньої політики США Аналітичного центру ADASTRA Артур Колдомасов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як Сполучені Штати Америки будуть виходити з гучної поразки в Афганістані

Якщо говорити про результати і наслідки того, що сталося, тоді важко називати це гучною поразкою. Так, у цій кампанії, впродовж усього її часу було багато стратегічних помилок. Наприклад, провал інфраструктурних проєктів, подальша співпраця з Пакистаном, який фінансував "Талібан" й надалі, затримка віз для місцевого населення, яке допомагало американським військовим під час важливих операцій. Кампанія не є ідеальною, однак не є і програшною. Адже першочерговою її метою був захист національної безпеки Сполучених Штатів. Для адміністрації Байдена ця мета була виконаною, оскільки в ході кампанії вбили низку важливих осіб Аль-Каїди. Навіть у своєму зверненні у фейсбуці Джо Байден вказав, що ця місія ніколи не мала на меті відбудовувати Афганістан. Хоча це є певною помилкою. Нам варто розуміти американське мислення у цьому контексті. Через те, що таке рішення ухвалив Джо Байден, він і є цапом-відбувайлом у цій ситуації. Однак насправді це не провал американського президента, бо такий швидкий хід подій, такий сценарій був передбачений підписанням та затвердженням Дохійської угоди 2020 року. Це декларація між Сполученими Штатами Америки та "Талібаном", яку підписав Дональд Трамп. 

В американському Конгресі вже надавали доповіді різного характеру про те, що "Талібан" не виконує свої зобов’язання, які декларувалися в угоді. Наприклад, згідно з цим документом, "Талібан" мав припинити будь-який контакт з Аль-Каїдою, однак вони таємно зустрічалися і розробляли плани щодо подальших дій в Афганістані, а це виходить за всі рамки. Тому це не можна називати провалом Байдена.

Якщо говорити про те, як вони будуть виходити з цієї ситуації, то можна сказати, що зараз є дані стосовно того, що американський уряд веде перемовини з "Талібаном" про забезпечення безпеки місцевого населення, забезпечення прав жінок, тощо. Утім ми переконалися на досвіді, що "Талібан" така організація, якій не можна довіряти, бо вона порушує багато обіцянок. Ми це й зараз спостерігаємо. На публічній пресконференції вони говорили про мінімальні зміни, що вони не заперечуватимуть проти права протестувати. Та коли місцеве населення вийшло на протести щодо затвердження нового національного прапору, тоді таліби просто відкрили вогонь по протестувальникам. Це доволі складна ситуація. За словами деяких оглядачів, США повністю залишають повністю Афганістан, але це точно неправда.

Чи буде американська кампанія продовжуватися в Афганістані

Я думаю, що мова йде не про кампанію, якою ми собі її уявляємо. Насправді для забезпечення операцій, патрулювання вулиць, безпеки громадян, військові експерти кажуть, що там ще будуть залишатися 2000 американських військових. На мою думку, мова йде про такий необхідний контингент, бо в Афганістані залишилася велика кількість американської зброї, яку треба якимось чином обслуговувати. Там також залишилися місцеві мешканці, які допомагали американцям, але це вже трохи інша історія. Ніхто і не говорив про абсолютний вивід людей звідти.

Чи є в Афганістані союзники США

Якщо говорити про провінцію Панджшер ( регіон, який став точкою спротиву талібам ― ред.), то вже відомо, що лідер місцевого повстання попросив підтримки у Заходу у питаннях надання зброї та коштів. Усе залежить від того, чи захочуть Сполучені Штати Америки використовувати цей канал виходу на Афганістан. Тут можливі два сценарії. Якщо говорити про сценарій згоди на співпрацю з цим повстанням, тоді можуть погіршитися відносини з "Талібаном". Однак питання виведення американських військ тому і виникло, щоб запобігти ескалації з талібами. Можливий і варіант відмови, бо якщо враховувати тенденції сучасної геополітики, то США не потрібно мати велику кількість свого контингенту у кожній країні регіону, щоб зберігати в ньому вплив. Є багато оглядачів, які стверджують, що Афганістан відійшов Росії і вона отримала потужний вплив. СРСР колись також отримав цю афганську територію, однак багато хто тепер каже, що це й було однією з причин розпаду Союзу. Тому для Росії з її слабкою економікою ця ніша буде непростою, особливо, зважаючи на те, що "Талібан" підтримував сепаратиські рухи в РФ, і зараз вони активізувалися в соціальних мережах. Тому ейфорія від цього всього є передчасною. А ті, хто стверджує про переваги для Росії, перебільшують її геополітичну роль.

Чи дає ця ситуація шанс Україні на розвиток відносин зі Сполученими Штатами Америки

Шанс дає. Це може стати певною можливістю для того, щоб прискорити завершення конфлікту на Донбасі або деокупацію Криму. Однак, на мою думку, у цій ситуації для України є набагато важливішим інший урок ― поведінка офіційного афганського уряду, адже це його провал. Замість того, щоб покращувати життя у країні і фокусуватися на реформах, уряд лише брав гроші США та використовував його геть в інших цілях. Цьому є багато документальних підтверджень. Урок полягає у тому, що не треба сприймати і використовувати будь-яку підтримку Сполучених Штатів як належне, і розглядати їх як месію, що змінить усе. Нашим урядовцям треба пам’ятати про те, що корупція ніколи не доводить до добра, а її високий рівень призводить до поганих наслідків. Варто пильно стежити за витратами, плануванням тих коштів, які надають США. А також робити великий акцент на справжніх реформах, які змінюють життя пересічних громадян. Якщо Кабул жив окремим острівцем у масштабі всієї країни, то інші регіони жили дуже бідно, у них не було доріг, інфраструктурних проєктів і навіть установок для прісної води.

Чи може медійний розголос ситуації в Афганістані може затьмарити актуальність "Кримської платформи"

Для того, щоб "Кримська платформа" перебила весь цей медійний розголос, організаторам цього заходу треба добре і ретельно працювати, оскільки заглушити таку ситуацію буде доволі важко. Якщо ж буде проведена колосальна робота з глобальними ЗМІ, я думаю, що питання може стати актуальним і для інших країн.

Зазначимо, після захоплення влади у Афганістані "Талібан" контролює американської зброї на мільярди доларів. США навчали афганців користуватися нею, тож тепер в арсеналі талібів є гелікоптери Black Hawk та штурмовики А-29 Super Tucano, карабіни американського виробництва М4 та гвинтівки М16. Крім того, бойовики використовують американські військові позашляховики та протимінні машини.

За результатами Національного опитування громадської думки в Сполучених Штатах Америки, рейтинг президента Байдена впав до 46% після приходу до влади "Талібан" в Афганістані. Нині його рейтинг впав до найнижчих показників за 7 місяців перебування на посаді.

Фото: pixabay.com