Підручники, недільна школа та фольклорний ансамбль: як караїми рятують свою мову

Підручники, недільна школа та фольклорний ансамбль: як караїми рятують свою мову

Сьогодні, 9-го серпня Україна відзначає міжнародний день корінних народів світу. Про караїмську громаду в Україні і її єдиний центр, в ефірі Українського радіо говорять голова Мелітопольського національно-культурного караїмського товариства "Джамаат" Олена Арабаджи та членкиня правління Мелітопольського національно-культурного караїмського товариства "Джамаат" Софія Япачик.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:


Згідно з законом "Про корінні народи України" визначено 3 таких народи: кримські татари, кримчаки та караїми. Наразі, в Мелітополі знаходиться найбільша громада караїмів в Україні.

Чи відома точна кількість караїмів, згідно із останнім переписом населення у 2001 році?

"За останніми цифрами перепису населення, кримських татар нараховується 250 тисяч, караїмів — 671 особа, кримчаків — 406 осіб. Це — офіційні дані. І я вважаю, що за ці 20 років наша кількість зменшилася. Закон відновив історичну справедливість для наших народів. Ми вважаємо, що є майбутнє у караїмів", — зазначила Олена Арабаджи.

Чи підтримуєте ви зв’язок з караїмами, поза межами України?

Софія Япачик підтримує зв’язок:

"У мене батько — бахчисарайський, мати — новоросійська караїмка. В Криму залишилося дуже багато рідні, майже в кожному місті. Караїми настільки маленька нація, що вони зобов’язані підтримувати зв’язок між собою".

Які зміни для караїмів несе нещодавно прийнятий Закон "Про корінні народи України"?

"Для мене це особисто велике свято, адже відбувалася справжня боротьба за прийняття цього закону, — поділилася Олена Арабаджи. — Це була вже далеко не перша спроба прийняти цей закон Верховною Радою. Цей день для мене став особливим, адже закон дає нам право дивитися в майбутнє, гарантує збереження наших традицій і дає визначення "корінних народів". Вважаю, що цей закон дасть новий поштовх для розвитку культури, звичаїв і традицій корінних народів України".

Яких зусиль докладає караїмська громада, щоб зберегти свою мову, яка перебуває на межі зникнення?

"Караїмську мову знають переважно люди похилого віку. Знайти людину, яка в ідеалі володіє караїмською мовою зараз надзвичайно складно. Коли в 1991 році створили караїмську громаду, одразу створили недільну караїмську школу. Керував нею мій батько, тому що він знав мову, вчив її в дитинстві. Там навчали історії, культури, мови. Також був написаний російсько-караїмський розмовник. І коли батько трагічно загинув, його справу продовжили учні, рідні. І цю книгу-розмовник ми теж видали. 

Потім був створений караїмський фольклорний ансамбль. Для того, щоб він працював і висвітлював наш фольклор, також була створена недільна школа і виданий підручник, в якому було прописано 10 основних розмовних тем, малюнки, графіка. Ансамбль працював протягом 10 років, але діти виросли і розїхалися. І 2 роки тому ми попросили викладача музичної школи допомогти відновити караїмський фольклор. І нам це вдалося. Ми сподіваємося, що завдяки цьому закону ми зможемо продовжувати відновлювати свою мову і культуру", — поділилася Софія Япачик.

Чи готуєте ви послідовника, якому передаєте знання та традиції свого народу?

"Внучка мого батька допомагала мені у видавництві книг. І поки вона друкувала всі ті матеріали, мимоволі долучалася до його вивчення, пояснила Софія Япачик. — Звісно, ми хочемо щоб наші діти і внуки продовжували нашу культури. Але ми багато зробили за цей час".

Фото: https://crimea-is-ukraine.org