Україна — в 20-ці за загальною кількістю одержаних нагород. Результати Олімпіади 2020 коментує експерт

Україна — в 20-ці за загальною кількістю одержаних нагород. Результати Олімпіади 2020 коментує експерт

Вчора, 8-го серпня відбулося закриття 32-х літніх Олімпійських ігор у Токіо. Українські спортсмени здобули 19 медалей: одну золоту, шість срібних і дванадцять бронзових. Підсумки Олімпіади, в ефірі Українського радіо підіб’є заслужений журналіст України, спортивний коментатор Сергій Савелій.

0:00 0:00
10
1x

Яка за рахунком для вас ця Олімпіада, як для коментатора?

Загалом тринадцять. А в Токіо я працював у редакторській групі на трансляціях. Мушу сказати, що закадровий фронт видався ще більш гарячим. Зміни тривали по 16-17 годин. Після 8-ми таких змін була доба відпочинку, але це, справді, було не легко.

У чому найбільша складність цьогорічних ігор?

Всі в масках, ні з ким не спілкуєшся, до інших колег не підходиш. Адже найцікавіше — це якраз спілкування. Олімпійські ігри - фестиваль світового спілкування, а в Токіо ця складова була втрачена у зв’язку із зрозумілими для всіх причинами.

Як би ви оцінили виступи української збірної на Олімпійських іграх 2020?

Я оцінюю виступ нашої збірної нормальним. Давайте, все д таки, не забувати як проходила підготовка. Все це відбувалося в аварійно-авральному стилі. Тому, 19 медалей — чудовий результат. Не феєричний, але нормальний. Треба рахувати не за медалями, а, хоча би, за десяткою перших місць. Хоча для мене сам факт, що спортсмен потрапив на Олімпійські ігри — вже здобуток! Адже він виборов ліцензію у змаганнях із сотнями таких самих бажаючих потрапити на Олімпіаду. Щодо золота — так, трохи не добрали. Але це — спорт, змагання. Потрапити  у такий "казан боротьби" не кожен зможе.

Про невиправдано великі кошти для проведення Олімпійських ігор

Японія витратила на Олімпіаду 2020 понад 15 мільярдів доларів зі скарбниці, не рахуючи внески приватних інвесторів. Загалом, витрати на Токійські ігри перевищили 25 мільярдів доларів, при початково заявленому бюджеті в 7,5 мільярдів. Це пов'язано з тим, що з кожним циклом вимоги глядачів, спортсменів зростають. І, звісно, не варто забувати про коронавірус. Адже величезні кошти цьогоріч були спрямовані на безпеку. І в останній момент було вирішено, що Олімпійські Ігри у Токіо пройдуть без глядачів. 

Про Олімпійські ігри 2020 без глядачів

Навіть до Олімпіади, японці дуже серйозно ставилися до питань безпеки на вулицях своєї країни. Вони навіть під час сезонного грипу, ще до пандемії коронавірусу, дотримувалися карантинних заходів. До останнього усі сумнівалися чи відбудуться ігри в Токіо, чи варто бронювати і купувати квитки. Думаю, що спортсменам це далося важко. Грати за порожніх трибун, все-одно, що акторам виступати в пустому залі. 

Про українських спортсменів на Олімпійських іграх 2020

Цьогоріч Україну представляло 153 спортсмени — найменше за всю історію виступів країни, адже вибороли надзвичайно малу кількість ліцензій. Це — негативна невтішна тенденція, про яку багато говорили до старту Олімпійських ігор, списуючи невдачу на коронавірус. 

Про динаміку масових сцен на відкритті та закритті Олімпіади

Відкриття починалося з театралізованого видовища і з японською традиційною культурою. Це — специфічно і цікаво. Весь світ мав змогу познайомитися з японською культурою, традиціями. 

Про Росію на Олімпійських іграх 2020

Росіяни в цих іграх встановили свій антирекорд — 5-те місце. Навіть не Росія, адже вона офіційно не брала участь в Олімпіаді, а російський олімпійський комітет. До речі, у Росії зараз масовий психоз через художню гімнастику, мовляв, засудили.

Про кризу олімпійського руху

Це питання недовіри до країн. Час від часу виникають гучні корупційні скандали. Владі демократичних країн дедалі важко пояснювати суспільству навіщо витрачати, навіть на Олімпійські ігри, такі великі гроші. Ми ж знаємо, що там, де є гроші — є видовища. Це — питання політичного престижу Наприклад, Росія має свої опорні точки гордості, через які лідер країни конвертує свій рівень політичного іміджу, мовляв, ми — найсильніші і найшвидші, привласнюючи перемоги спортсменів собі. 

З іншої сторони — Білорусь. Там взагалі морок зі спортсменами, адже двоє офіційно не повертаються з ігор у свою країну. 

Наші медалісти:

Золото:
Жан Беленюк (боротьба) 

Срібло:

Парвіз Насібов (боротьба)
Анжеліка Терлюга (карате)
Олена Старікова (велотрек)
Михайло Романчук (плавання) - срібна та бронзова медалі
Людмила Лузан та Анастасія Четверікова (веслування)
Олександр Хижняк (бокс) 


Бронза:

Станіслав Горуна (карате)
Ірина Коляденко (боротьба)
Марта Федіна та Анастасія Савчук (артистичне плавання)
Алла Черкасова (боротьба)
Еліна Світоліна (теніс)
Людмила Лузан (веслування)
Рейзлін Ігор (фехтування)
Костевич Олена та Омельчук Олег (стрільба)
Дар’я Білодід (дзюдо)
Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)
Команда з синхронного плавання 


Команда Суспільного, зокрема спортивний оглядач Радіо промінь і Українського радіо Костянтин Дульцев допомагав слухачам  постійно в режимі онлайн бути в курсі подій Олімпіади.

Нагадаємо, що наступна Олімпіада має пройти у 2024 році в Парижі.

Фото: НОК України