"Любиш Росію ― шукай місце в Росії": що стоїть за заявою Зеленського? Пояснює експерт

"Любиш Росію ― шукай місце в Росії": що стоїть за заявою Зеленського? Пояснює експерт

В одному з інтерв’ю президент Володимир Зеленський звернувся до мешканців непідконтрольного Донбасу, які симпатизують Росії, і запропонував їм переїжджати в РФ. До чого може призвести така заява очільника країни в ефірі Українського радіо озпоідає член української делегації в Тристоронній контактній групі, головний редактор видання "ОстроВ" Сергій Гармаш.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Про свою реакцію на заяву Володимира Зеленського

Я не бачу в цьому нічого сенсаційного, чесно кажучи. Чомусь всі помітили заклик до прихильників Російської Федерації, але мало помітили заклик до прихильників України залишатися там і чекати на повернення нашої держави, адже це обов’язково відбудеться. На мою думку, така заява є більш важливою. Я вважаю, що президент має рацію, коли розповідає людям про перспективи регіону, бо за всіма соціологічними дослідженнями сьогодні саме невизначеність ― найбільша проблема цього регіону, бо вони не розуміють, де живуть, яким завтра буде їхнє життя. Президент окреслив їм ці перспективи, сказав, що якщо вони прихильники Росії, то краще їхати туди, не мучати себе тут, адже неможливо жити у ненависті. Такі негативні почуття люди будуть передавати своїм дітям та онукам і це буде психологічно дуже важко. Тому, на мою думку, це дуже правильна заява. Про таке треба постійно говорити. З людьми, які там знаходяться, саме так і потрібно розмовляти ― емоційно.

Читати далі: "Повзуча анексія": РФ масово видає українцям паспорти. Чому українська влада зволікає?

Чи доцільно нині проводити ТКГ у Мінську

Представники Росії вже не вперше наполягають на очному форматі, я думаю, що це більше політична заява. Вони розуміють, що практично це зробити не вдасться, Україна на це не погодиться. Вони роблять так, бо після цього Гризлов (прим. ред ― Борис Гризлов ― очільник російської делегації в контактній групі із "врегулювання" російсько-української війни) покладає відповідальність на Україну за можливе поліпшення ситуації на Донбасі, якщо ці засідання відбудуться в очному режимі. Однак, якщо вони хочуть домовлятися, то яка різниця в якому режимі вести перемовини. Я вважаю, що це чиста політика. Наступне засідання ТКГ буде 26 серпня в онлайн-форматі. Керівники нашої делегації заявили, що у Мінськ наші представники не поїдуть, принаймні поки там не з’явиться легітимна влада. Лукашенко ж нині фактично повторює заяви Путіна про "антинародну" владу і все інше. Проте змін у нашій позиції немає і я не бачу об’єктивних причин, щоб щось змінювати.

Фото: Офіс президента