МВФ рятує світ: скільки грошей виділено на порятунок світової економіки і для України?

МВФ рятує світ: скільки грошей виділено на порятунок світової економіки і для України?

Рада керуючих МВФ днями затвердила розподіл спеціальних прав запозичення на підтримку світової економіки на суму 650 млрд доларів. Україна в рамках цієї програми отримає транш в 2,7 млрд доларів вже до кінця літа. Гроші повертати не потрібно, адже це загальне рішення для боротьби з наслідками пандемії у всьому світі. Що означає такий подарунок від МВФ в ефірі Українського радіо розповідає економічний експерт Любомир Шавалюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Що таке розподіл спеціальних прав запозичення  і чому його не потрібно повертати

Почнемо з того, що спеціальні права запозичення ― це така квазівалюта Міжнародного валютного фонду. Ці гроші, які зараз будуть "надруковані" через 3 тижні, розподілять між різними країнами пропорційно до їхньої частки в світовій економіці. Відомо, що Україні перепаде 2,7 млрд доларів, тому важливо наголосити, що ці гроші надійдуть до центральних банків. Їх не потрібно повертати, бо це такий собі запас, який дає можливість МВФ допомагати країнам, щоб їхні золотовалютні резерви мали більш впевнений вигляд і були таким фактором заспокоєння для учасників валютного ринку.

Як часто МВФ робить такі "подарунки"

До цього моменту було три таких розподіли, останній з них відбувся у 2009 році і тоді це теж була реакція на кризу. Цей розподіл також зумовлений тим, що МВФ хоче допомогти країнам боротися з кризою. Тут важливо, що гроші надходять на баланс центральних банків, тому мало хто може їх використати, бо вони йдуть в золотовалютні резерви, які роками можуть знаходитися на балансі. МВФ досліджує фінансові ситуації в світі і зараз стало видно, що коронакриза змінила платіжні баланси багатьох країн. Для України, наприклад, це була перевага, бо ця криза змістила наш баланс в позитивний бік і негативне сальдо торговельного рахунку платіжного балансу у нас суттєво зменшилося. Однак є країни, для яких зміщення відбулося в мінус, тому їм і потрібні ці гроші, щоб не виникала паніка на валютному ринку. Ці гроші однозначно не будуть інвестовані в економіку, хоча багато хто цього очікує. Основний мандат МВФ ― вирішувати глобальні фінансові проблеми.

Чи було невдале співробітництво з МВФ за час існування фонду

Невдалим співробітництвом може бути в вустах політиків. Функція і мандат МВФ полягають у тому, щоб допомагати країнам долати кризи, він надає допомогу не лише фінансово, а й інтелектуальними ресурсами, тобто допомагає професійно реформувати економіку. Основні проблеми полягають у тому, що країни не хочуть проводити реформи.

Як гроші, надані МВФ, можуть допомогти Україні

Ми претендуємо на 2,7 млрд доларів, які опиняться на балансі центрального банку, а це автоматично збільшить наші золотовалютні резерви. Не можна сказати, що у нас є величезна потреба в цих грошах, бо на валютному ринку нині більш-менш присутня рівновага, немає різких рухів. Надалі все залежатиме від Мінфіну та Кабміну. Теоретично Мінфін може почати активніше друкувати облігації внутрішньої державної позики, які центральний банк буде викуповувати напряму чи через кредити рефінансування державних банків, тоді частина цих грошей може опинитися в економіці і, можливо, буде якийсь стимулюючий ефект. Однак для того, щоб це відбулося потрібно кілька ланок пройти. Базовий сценарій полягає у тому, що просто збільшаться золотовалютні резерви і все на цьому закінчиться.

Читати далі: Що вимагає від України МВФ та чому НБУ залишив облікову ставку? Пояснює економіст

Чи виконає Україна до вересня вимоги МВФ

Я скептично до цього ставлюся тому, що виникає враження, що за нинішньої влади Україна намагається хоч деякі пункти виконувати, щоб не було геть нічого зроблено, та разом з тим продовжує торгуватися щодо решти завдань. Раніше було інакше, адже тоді Україна намагалася робити все, що можна, хоч і не все вдавалося реалізувти. Нині політика не така цілеспрямована, а МВФ це бачить, тому ми не маємо траншів вже понад рік і, на мою думку, ми не отримуємо їх до кінця цього року.

Читати далі: "Приїзд місії МВФ у вересні до України – це звичайний процес": Пендзин про надії української влади отримати черговий транш 

На що Україна витрачає кошти МВФ

Все залежить від того, куди саме надходять ці гроші. Якщо їм отримує центральний банк ― відбувається поповнення золотовалютних резервів, в кількох останніх траншах там була частина, яка йшла одразу в бюджет, тоді їх використовували на бюджетні потреби. Також з останнього траншу частина надійшла до ковідного фонду, але ж відомо як його у нас розподіляли, адже на боротьбу з ковідом пішло не так багато.

Що Україна втратить, якщо не отримає кредит від МВФ

Дуже багато програм фінансування від ЄС, який є другим нашим ключовим фінансовим донором, прив’язані до результатів співпраці з МВФ. Якщо не буде нових траншів, то й там будуть затримуватися нові гроші. Мова йде про сотні мільярдів євро, які ми могли б отримати від Євросоюзу і спрямувати на реформи, але оскільки їх буксують, то і необхідності в цих грошах немає.

Зазначимо, загальний розподіл спеціальних прав запозичення набуде чинності 23 серпня, саме тоді гроші переведуть країнам-членам МВФ пропорційно їхнім квотам у Фонді. 2,7 млрд з цієї суми Україна отримає "безоплатно та безумовно" по це у Faсebook повідомив заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

Фото: pixabay.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
У березні Україна отримала 9 млрд доларів зовнішнього фінансування — Підласа
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни