Covid-19 і навчальний рік 2021-2022: як готуються освітяни?

Covid-19 і навчальний рік 2021-2022: як готуються освітяни?

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про те, що світ перебуває на початку третьої хвилі пандемії COVID-19. За словами гендиректора ВООЗ Тедроса Аданома Гебреїсуса, кількість випадків захворювання збільшується. Чи готові українці до третьої хвилі, як готуються освітяни в ефірі Українського радіо розповідає член експертної групи оперативного штабу МОЗ, лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чи встигнуть до кінця літа вакцинувати освітян

Я думаю, що це реально. Нині вакцинували лише 51% освітян, тому що переважна більшість з них були у відпустках. З вересня кількість імунізованих людей збільшиться. Проте, мені здається, що варто звернути увагу на те, що навіть у відпустках освітяни активніше вакцинувалися для роботи в закладах освіти.

Минулого тижня Кабмін вніс зміни до постанови №1236, яка дозволяє проводити навчальний процес за тієї умови, коли будуть вакциновані 80% співробітників закладів освіти.

Чому важливо вакцинувати 80% персоналу навчальних закладів 

На думку експертів з імунізації, 80% щеплених людей ― це той показник, який дозволяє максимально уникнути розповсюдження хвороби у колективі.

Це не стосується осіб, які навчаються. Мова йде про персонал. 

Чи потрібно вакцинуватися дітям віком від 12 років

Якщо подивитися на досвід країн Європи і Сполучених Штатів Америки, то там проводиться вакцинація дітей від 12 років. Є певні наукові дані, які показують ефективність вакцин, і найголовніше безпеку їх застосування серед дітей. В Україні певним категоріям дітей, які знаходяться в групі високого ризику коронавірусної хвороби дозволена вакцинація.

Читати далі: Очільник МОЗ Віктор Ляшко: про щеплення дітей і термін придатності вакцини

Прогнози НАН, що третя хвиля почнеться вже у серпні

Сьогодні Україна є винятком серед країн Європи у ситуації поширення штаму "Дельта". Кількість нових випадків, які щоденно реєструють, є невисокою. Заповненість виділених стаціонарних ліжок для пацієнтів з коронавірсуною хворобою на сьогоднішній ранок становить усього 5,6%. Однак, якщо ми подивимося на грубе нехтування протиепідемічними правилами, я маю на увазі носіння масок та проведення масових заходів, то уникнути спалаху, викликаного новим штамом, не можливо. 

Щоб максимально сповільнити наступну хвилю, ми маємо дотримуватися всіх правил.

Про вакцинацію українців

Якщо ми подивимося на статистику вакцинації, то побачимо, що показники є непоганими, відбувається позитивна динаміка. Рекорд 140 тисяч щеплень за добу ― це хороші дані. Сьогодні в Україні було проведено 5 632 783 щеплень. Серпень лише почався, тому зробити 10 мільйонів щеплень до вересня реально. 

Читати далі: 10 мільйонів щеплень до кінця літа: чи дотримає обіцянку Міністр охорони здоров'я України? Коментує експерт

Чи можна робити щеплення різними вакцинами

Тут мова йде не про змішування, а про заміну. Наприклад, якщо перше щеплення було зроблено Pfizer, а потім його не стало в наявності, то другий раз можна вакцинуватися Moderna, оскільки це така ж сама вакцина. Є декілька досліджень з великою вибіркою стосовно змішування вакцини компанії AstraZeneca з РНК-вакцинами, які показують позитивний ефект, навіть більшій ніж вакцинація та ревакцинація однією вакциною. Проте це поки лише дослідження, а офіційних рекомендацій стосовно цього немає. 

Про третє щеплення, яке відтепер роблять в Ізраїлі

Дійсно, там у п’ятницю запровадили третє щеплення вакциною Pfizer людям від 60 років. Вакцинальна кампанія розпочалася у грудні 2020 року, тому, в принципі, минуло вже майже 9 місяців і ми розуміємо, що захист організму після імунізації стає дещо нижчим. Крім того, важливо звернути увагу, що жоден вакцинований пацієнт не помер і не перебуває на штучній вентиляції легенів. Тобто у вакцинованих громадян немає тяжкого чи вкрай тяжкого перебігу хвороби. 

Читати далі: Як наступна хвиля коронавірусу вплине на ринок праці та доходи українців: прогноз Мінсоцполіки 

Нагадаємо, у другій половині червня в Україні зафіксували перших заражених штамом "Дельта" За прогнозами ВООЗ, до кінця серпня 90% випадків хворих матимуть цей штам. Станом на 2 серпня, липня на території України зареєстровані 20 випадків інфікування збудником COVID-19 штаму "Дельта", один пацієнт помер.

Фото: pixabay.com