Як правильно доглядати за вухами, горлом та носом? Рекомендації від лора

Як правильно доглядати за вухами, горлом та носом? Рекомендації від лора

Про те, чому не можна щоденно користуватися вушними паличками, часто полоскати горло та чим очищати ніс, в ефірі Українського радіо розповідає лікарка-отоларинголог Олена Комар.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Чому вухо, горло і ніс поєднуються одним напрямком лікування?

Ці три органи чітко пов'язані між собою. Відповідно, всією патологією і фізіологією, пов'язаною з цими органами, займається один лікар. 

Чи завжди коронавірус вражає дихальну систему?

Легкі прояви застуди, нежить, незначне першіння в горлі можуть бути ознаками covid-19. Часткове або повне зниження запаху теж може бути проявом цієї хвороби. А може й взагалі не бути симптомів. Але саме через такі легкі прояви починається covid-19, в більш як 50% випадків.

Чи завжди при наявності кашлю треба йти до лікаря?

Однозначно легкий кашель буде посилюватися. Кашель може супроводжуватися або не супроводжуватися нежиттю; перерости або не перерости в задишку. Відповідно, якщо людина адекватно оцінює свій стан, спостерігає за собою кілька днів і помічає, що на другий день її стан погіршується, то однозначно треба йти до лікаря. Але якщо їй стан покращується — можна подзвонити чи написати сімейному лікарю і проконсультуватися з ним. 

Чого треба уникати, щоб система вухо-горло-ніс була здоровою?

Почнемо з носа. Основні його функції: вдихання повітря. Повітря зволожується, зігрівається, очищається і підготовленим прямує в дихальні шляхи. Щоб ніс був здоровий, треба аби він добре виконував свої функції. Для цього потрібно вести здоровий спосіб життя в період осені, коли зростає рівень розвитку тих чи інших інфекцій. Можна використовувати назальний спрей морської води ізотонічної для щоденного назального душу. 

Тепер стосовно горла. Горло  є не тільки дзеркалом лор-органів, а й гастроентерології. Щоб горло було здорове, треба щоб був здоровий ніс. Адже коли не дихає ніс, ми починаємо дихати ротом. Горло не може виконувати тих функцій, які виконує ніс. Якщо у вас затяжні проблеми з горлом, це дзвіночок, щоб шукати причину. Часто такою причиною є або недихаючий ніс, або проблеми зі шлунком. 

Кожна третя дитина з тисячі народжується без слуху. Розвинені країни проводять відповідний спеціальний скринінг усіх новонароджених. Ця процедура повинна проводитися в кожному пологовому і кожна дитина має пройти цей тест, адже при виявленні відсутності слуху при народженні, є шанси повернути слух через слуховідновлююче оперування. Повсякденний шум має негативний вплив на слух людини. Великий відсоток населення має проблеми зі слухом. Практика показує, що більшість людей не фіксує момент, коли одне вухо починає гірше чути, адже йде компенсація іншим вухом. Потрібно максимально уникати шуму, гучної довготривалої музики.

Полоскання горла — добре чи погано?

Полоскання, льодяники, спреї — потужні антисептики, які негативно впливають на корисні мікроорганізми, які знаходяться в горлі. Тобто зловживати не потрібно, адже усі ліки можуть стати ядом, питання тільки у кількості.

Льодяники від болю у горлі — добре чи погано?

Уявімо, що у людини болить горло, слизова яскравого кольору, слабкість, підвищення температури — симптоми класичної вірусної інфекції. Ми можемо вживати льодяники, полоскати горло і на третю добу стане краще. А можна пити велику кількість теплої рідини без концентрації лимону та імбиру, провітрювати приміщення і теж на 3-тю добу стане краще.

Чи потрібно видаляти гланди та аденоїди?

Абсолютними показами до видалення гланд є: 

— 3 і більше ангін на рік (мигдалики збільшені, вкриті нальотом, неприємний запах, висока температура і нестерпний біль),
— паратонзилярний абсцес — запалення в клітковині, розташованій навколо мигдалин, яке супроводжується скупченням гною, яке лор-хірург повинен розкрити,
— екстратонзилярні ураження — частий розвиток гострої інфекції, яка викликає проблеми в інших органах і системах: серці, суглобах, нирках і щитовидній залозі. 

Аденоїди ж — проблема дитяча. Часто батьки бояться їх видаляти, але є ситуації, коли це потрібно робити. Коли ми бачимо, що дитина вночі і вдень дихає ротом, змінюється прикус, із середньою частотою повторюються отити і з'являється небезпека втрати слуху та якщо лор-хірург рекомендує видалити аденоїди — варто прислухатися. 

Чи треба чистити вуха?

Гігієна передбачає миття вух і не передбачає використання ватних паличок щоденно, адже ними дійсно можна нашкодити собі. Промивати вуха можна мильною водою за допомогою мізинця і підсушувати рушником. 

Як правильно позбутися води з вуха?

Коли вода потрапляє у звуження зовнішньо-слухового ходу, нам стає дуже не комфортно. Для того щоб вирівняти цей хід, потрібно вушну раковину відтягнути назад, потім підняти наверх і відхилити максимально голову в сторону. 

Як позбутися шуму в вухах?

Є надзвичайно велика кількість причин, які можуть викликати шум у вухах. Потрібно пройти обстеження і виявити причину наявності вушного шуму. 

Фото: depositphotos