Монобільшість, боротьба з корупцією та Придністров’я. Експерт про основні виклики для новообраної президентки Молдови Санду.

Монобільшість, боротьба з корупцією та Придністров’я. Експерт про основні виклики для новообраної президентки Молдови Санду.

11 липня в Молдові відбулися вибори. Найбільшу кількість голосів отримала "прозахідна" партія "Дія і солідарність". Вона пов’язана із президенткою Молдови Майєю Санду. Ця партія отримала майже 53 % голосів, і тепер формуватиме парламентську більшість. Другий результат – 27% здобув Блок комуністів та соціалістів. Про вибори та їх наслідки для Молдови В ефірі Українського радіо говорить Артем Филипенко, завідувач сектору досліджень південного регіону Національного Інституту Стратегічних досліджень.

Що означає перемога Партії Санду для Молдови? 

Насправді, це – частина політичного процесу,  який розвивається в Республіці Молдова. Хоча, це мабуть вперше, коли права партія може одноосібно формувати Уряд. Для Молдови це свого роду – сенсація.  Можливо, ця Партія попри всілякі політичні та коаліційні чвари, зможе організувати програму проєвропейського напряму.

Американські аналітики звертають увагу, що Москва на цих виборах не сильно намагалася підтримувати проросійський Блок комуністів і соціалістів. Чому так?

Пан Додон став таким собі "не тактичним" для Російської Федерації як і для деяких своїх соратників всередині самої Молдови: по-перше – його скандали про причетність до корупції, його негативний імідж, пов'язаний з його неординарними виходками, коли він, наприклад, зі снайперської гвинтівки розстрілює беззахисних кабанів. Ось такі речі відштовхнули і Росію від нього. Тому, швидше за все, політика Росії в Молдові переживе певне перезавантаження. І вони будуть шукати не скільки нову партію, бо 

Блок комуністів і соціалістів показав певний результат, а скільки – нових персон на керівництво Партії соціалістів.

Після того, як "Дія і Солідарність" повністю візьмуть кермо в свої руки, в країні постануть економічні виклики – йдеться про кризу, спричинену пандемією. Чи не стане це пасткою для Майї Санду? І певним зворотним пунктом для проросійських сил?

У Майї Санду є кілька пасток. Одна з них – досить коротка "лава запасних" - фактично, формуючи список Партії "Дія і солідарність", вибрала майже весь список відомих професійних осіб, і не виключно, що вони можуть звертатися і до представників інших партій.  Взагалі, коли є монобільшість і є повна влада, така ситуація містить ризики того, що можливе "запаморочення від успіху" і – ігнорування того, що влада має бути професійною.  І ще один факт – занадто завищені очікування. Від Майї Санду чекають "розгрома" корупціонерів. Щодо фінансових сторін – думаю, тут буде певна фінансова підтримка з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів Америки. Звісно, це буде не підтримка бюджету – соціальних виплат і т.д, Це будуть кошти на проведення певних реформ.

 Санду доведеться домовлятися з Москвою щодо газу та дати раду Придністров’ю, контрольованого Москвою. Чи не стане це гачком, на якому Кремль триматиме нову владну коаліцію?

З газом звісно можуть бути проблеми. З іншого боку Молдова вже працює на газовому реверсі і частково газ поступатиме з Румунії. Це знизить ризик залежності від російського газу. Щодо Придністров’я слід очікувати більш-менш певне пожощення позицій, хоча  тут Молдова розраховує на підтримку України по кількох напрямах. По-перше – узяти під контроль придністровську ділянку українсько-молдовського кордону, шляхом створення спільних пунктів пропуску. По-друге – від України можуть очікувати співпраці в енергетичній сфері.

Фото: Facebook/Maia Sandu