У липні українцям перерахують субсидії: хто знову подаватиме документи, а кого позбавлять виплат?

У липні українцям перерахують субсидії: хто знову подаватиме документи, а кого позбавлять виплат?

У липні в Україні буде проведено перерахунок субсидій для громадян пільгових категорій. Про це повідомили у Мінсоцполітики. 75% пільговикам зроблять автоматичний перерахунок субсидій на оплату послуг ЖКГ. Однак 25% субсидіантів доведеться заново зібрати і подати пакет документів до органів соцзахисту. Про нововведення в ефірі Українського радіо розповідає директор департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

0:00 0:00
10
1x

Кому доведеться повторно подавати документи на отримання допомоги від держави 

Насправді субсидії вже перерахували. Орган соціального захисту виконав цей перерахунок до 30 червня. Просто до середини липня буде здійснена виплата, переведення коштів тим, кому субсидію перерахували. Взагалі субсидію повинні були перераховувати з 1-го травня, адже її призначають на рік, проте цей процес затягнувся. 

Простіше сказати, кому її не перерахували автоматично — це ті люди, які отримували субсидію у безготівковій формі, адже її скасували. Тепер субсидію видаватимуть лише грошима. Громадяни, які мали безготівкову субсидію, повинні повідомити свої дані: банківський рахунок чи відділення пошти, куди їм мають надсилати кошти. А також це торкнеться внутрішньо переміщених осіб; громадян, які орендують приміщення; домогосподарств, в яких є зареєстровані члени сім'ї, але вони не проживають в будинку. Але більшість людей вже знають про це і вони мають просто подати нову заяву. Іншим субсидії будуть перераховані автоматично. 15 липня вони отримають гроші за два місяці — травень і червень.

Читати далі: Все про нові правила нарахування субсидій

Скільки українців отримують субсидію на оплату комунальних послуг

В опалювальний період субсидію отримували 2,9 млн громадян — це станом на лютий. У неопалювальний період їх кількість зменшується майже в два рази, скільки їх реально ми будемо знати після перерахунку. Але варто сказати про правила, які вступили в дію з 1-го травня. Мова йде про те, що до державних субсидій йде верифікація доходів, яку здійснює Міністерство фінансів. Тобто людям, які  здійснюють покупки на суму понад 50 тис. гривень, чи оплачують послуги понад цієї суми, або здійснюють купівлю валюти на цю суму, у таких субсидіях відмовляють. Це ще одна з причин затримки субсидії, адже Мінфін здійснював верифікацію. Мінсоцполітики не мало можливості перевірити ці дані, подібну інформацію отримує Міністерство фінансів. 

 Читати далі: Освіта VS комунальні послуги: на що українці витрачають найменше та найбільше грошей

Як довести, що людина не проживає в квартирі, хоча там прописана

Зробити довідку про те, що ця людина працює в іншому місті чи оплачує комунальні послуги деінде. Якщо так документів немає, то треба подати заяву до місцевих органів соціального захисту. Соціальний інспектор має перевірити це і написати висновок, на підставі якого буде зроблене нарахування субсидії.

Якщо за рік змінився склад сім’ї, але людина про це не повідомила

Якщо людина одружилася, але про це не повідомила, тоді надання субсидії буде припинено. Адже в правилах вказано, що про зміни в складі сім’ї варто повідомляти протягом місяця.

Якщо людина зібрала 50 чи 100 тис. гривень, чи дадуть їй субсидію

Уряд відреагував на зауваження громадськості. У першому варіанті постанови субсидію не призначали, якщо у людини є депозит на суму понад 50 тис гривень. Тоді і виникло питання, що робити людям, які збирають на "чорний день" чи лікування, чому їх позбавляють допомоги? Тому сума була змінена, нині вона становить 100 тис. гривень. Якщо на депозиті у банку є сума до 100 тис гривень, то субсидію людині нарахують.

Чи може вплинути на видачу субсидії продаж майна

Продаж ― це не здійснення покупки. У правилах чітко вказано, що не видають субсидії тим, хто протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. гривень. Якщо людина продала майно, то це разовий дохід і він не враховується при наданні допомоги. 

Про практику надання субсидій в інших країнах

Практично у всіх європейських країнах є така форма допомоги. Вона може мати різну назву і надаватися не на комунальні послуги, а на електроносії.

Зазначимо, у Мінсоцполітики заявили, що в Україні із 1 травня всі субсидії надаються винятково у готівковій формі безпосередньо споживачам.

Фото: Суспільне