Равликів та мед до Великобританії, руду у Китай: як український експорт збільшився у 2021 році

Равликів та мед до Великобританії, руду у Китай: як український експорт збільшився у 2021 році

За перші п’ять місяців 2021 року український експорт збільшився на більш ніж 25%, або майже на 5 млрд доларів. Таку інформацію на своїй сторінці у Facebook повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Експорт у Китай, США, Туреччину, Велику Британію зріс практично на 50%. Чим зумовлені успіхи України в сфері міжнародної торгівлі в ефірі Українського радіо пояснює директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Що вплинуло на зростання українського експорту

У нас нині позитивна динаміка — це важливо. Якщо відштовхнутися від даних американських аналітичних центрів, то зараз ми знаходимося на початку нового "суперциклу"— це період, протягом якого є підвищений попит на сировинні активи, відповідно й ціни на них зростають. За останні 10 років наші ціни на сировинні активи знаходилися майже внизу. Залізну руду, яку Україна експортує багато, минулого року вивезли більше 40 мільйонів тонн. За рік ціна на неї піднялася з 87 доларів за тонну до 225. Це важливий актив, який Україна експортує і, за який отримує валютний прибуток. Крім того, подорожчав титан, який наша держава також експортує. Загалом ця система пов'язана. Та є й інша причина, яка вплинула на зростання: у світі надруковано трильйони доларів, тому для сировинних активів, коммодітіз ( прим. ред. — біржовий товар це продукт, який є об'єктом біржової торгівлі і відповідає його вимогам) гроші стають мірою вартості. Якщо стає більше грошей, то виникає інфляція. Тобто факторів багато. Коли ми говоримо про те, що в Україні збільшуються фінансові показники внаслідок цих процесів, то, на жаль, я не можу стверджувати, що це хороший ефект. Добре, що це відбувається, проте Україна лише наприкінці минулого року сформувала наглядову раду Експортно-кредитного агентства    це одна з ключових організацій, яка допомагає вітчизняному експортеру у поширенні товарів на зовнішні ринки.

Чи дійсно ЕКА допомагає експортерам 

Воно лише почало працювати, тому зможемо зробити висновки в кінці 2021 року. Бо не можна, коли дитина лише почала ходити, говорити про те, наскільки добре вона захистила кандидатську. 

Наші експортери мають слабку підтримку, торгово-економічні місії лише зараз перезапускаються, досить важко отримати торгове фінансування, але про це багато говорять. За останні поїздки в інші країни президент та представники уряду ще більше проштовхнули Україну, змогли підписати деякі угоди. За попередні роки я подібного не бачив. Казати, що збільшення експорту — це наслідок політики, ми поки не можемо. На наші економіку та експортний потенціал більше впливає сировинний ринок, ніж політика уряду.

Можу сказати, що є зростання попиту на сировинні активи, у першу чергу на залізну руду. Сполучені Штати анонсували 3-ох мільйонну програму на розвиток інфраструктури, Китай встановив рекорд з виробництва сталі й увійшов у конфлікт з Австралією, що спричинило ускладнення потоків, але все це разом сприятливо відобразилося на Україні. Уряд допоміг бізнесу цим скористуватися, не створив проблеми та перешкоди. Я багато слідкував за нашими політиками і критикував їх, але можу сказати, що хоч Шмигалю не пощастило, бо він став прем’єром через 10 днів після початку світової кризи, проте діє він професійно. 

Уряд крок за кроком створює умови, щоб стимулювати український експорт, проте успіхи, які ми бачимо сьогодні, поки є наслідком зростання світових цін.

Минулий рік був ковідним і можна сказати, що на початку кризи МВФ очікував падіння економіки на 8,3%, але врешті цей показник був менше ніж 4%. Я вважаю, що це наслідки дії влади, яка не дозволила економіці впасти. Ми не Америка, ми не можемо собі дозволити друкувати стільки грошей. Ті інструменти, які були запущені, ще не дають очікуваного ефекту.

Як вдалося збільшити експорт у Великобританію

Можна сказати, що у цьому випадку є заслуга наших дипломатів. Після виходу з ЄС, Велика Британія почала переглядати всі торгові угоди. Тут українці скористались можливістю і непогано попрацювали. Проте Сполучене Королівство не є ключовим партнером України, тому не можна говорити про серйозні об’ємі.

Чому зростання експорту не призводить до збільшення ВВП

Призводить, просто ми не можемо оцінити це в моменті. Нам ще необхідно зробити збір інформації та оцінку ефекту. Українські компанії законтрактувавши продукцію і встановивши її на експорт, на жаль, не завжди отримують гроші одразу. Тому оцінювати успіхи першого кварталу варто вже після завершення другого, а краще дивитися за підсумками року. Який ефект ми отримуємо? По-перше, у нас зростають валютні надходження, зміцнюється гривня, це б’є по експортерам, але грамотна політика Нацбанку може призвести до знецінення золотовалютних резервів і скорочення долі боргових обов’язків України, зокрема до скорочення дефіциту бюджету. 

З іншого боку — зріст надходження в бюджет, а у нас зараз профіцит надходжень, може бути спрямований на інфраструктурні проекти, які стимулюють економічне зростання. Наприклад, програма "Велике будівництво", на яку в 2020 році виділили більше 100 мільярдів гривень, дала позитивний ефект для економіки на більш, ніж 1,5% приросту ВВП. Так грамона політика може спрямувати ці надходження,—  які ми отримуємо поза планом, через збільшення сировинних цін,— на подальший розвиток української економіки. 

Чи дійсно зможе Єгипет експортувати в Україну газ на бартерних умовах

Туреччина, ймовірніше, не пропустить газ через Босфор. Стосовно газу є альтернативна позиція: було б логічно створювати мотивацію, щоб добувати його в Україні, щоб себе забезпечувати газом, а потім стати експортером. 

Українські компанії мають бути гідно представлені, щоб постачати продукти не лише до Єгипту. Африканський континент — це майже в 1,3 мільярда населення, до того ж переважно молодого, де зростає економіка і прибутки людей. Це великий і перспективний споживчий ринок.

Чи може Україна розвивати співпрацю з Китаєм до більших масштабів

В України має бути свій план співпраці з кожною країною: окремо з Китаєм, з Індією, з Єгиптом. Треба просувати свою продукцію системно і професійно. Потрібно вибудовувати дипломатичні та економічні стосунки. У 2016 році і ще кілька років поспіль Україна ігнорувала можливість співпраці з Китаєм у проекті "Один пояс, один шлях" — це нова назва "шовкового шляху". За оцінками Українського інституту майбутнього, участь України у цьому проекті принесла б мінімум 20 мільярдів доларів інвестицій у транспортну інфраструктуру. Китай має запит на українську сировину, продукти харчування. Тому ми мали б створити базу, щоб Китай запустив в Україні конкретні підприємства. У нас просто немає такої стратегії, немає плану, ми не рухаємося у цьому напрямку. Ефект був би більшим, якби план у нас був по кожній країн окремо.

Чи відновлюється українська економіка після коронакризи

Це справді процес відновлення. Проте мене особисто засмучують, що прогнози зросту ВВП України за рік нижчі, ніж прогнози росту ВВП у світі. Це означає, що наша економіка відновлюється повільніше, що ми не допрацьовуємо. 

Зазначимо, основними товарними позиціями українського імпорту за січень-березень 2021 року були: машини, обладнання та механізми, палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості.

Нагадаємо, у березні очільниця Держпродспоживслужби Владислава Магалецька заявила, що українські підприємства експортують до Великої Британії молоко та молочні продукти, мед, м'ясо птиці, яєчні продукти та інші товари. Крім того, там є великий попит на вітчизняних равликів. 

Фото: pixabay.com