"Привітати Байдена, попрощатися з Меркель і видихнути після Трампа" — експерт про саміт Великої сімки

"Привітати Байдена, попрощатися з Меркель і видихнути після Трампа" — експерт про саміт Великої сімки

Президент США Джо Байден розпочав серію зустрічей на найвищому рівні: саміт Великої сімки, саміт НАТО, саміт США-ЄС і зустріч із російським президентом Путіним. Яких змін очікувати Україні за результатами великого турне Байдена, в ефірі Українського радіо коментує директор центру міжнародних досліджень Одеського національного університету Володимир Дубовик.

Про оновлену Атлантичну хартію між США та Великобританією 

Перед своїм великим турне, Джо Байден разом із британським прем'єром Борисом Джонсоном підписали оновлену Атлантичну хартію. В повідомленнях медіа вказується, що це — підкреслення значення США і Великобританії як світових лідерів, які беруть на себе найбільші глобальні виклики. На мою думку, підписання і першого документу (ред. — мається на увазі підписання Атлантичної хартії президентом США Рузвельтом і прем'єр-міністром Великої Британії Черчиллем від 14 серпня 1941 року), і оновленого певною мірою виходить за рамки американо-британських відносин. Це лягло в основу атлантичної доктрини, яка стала підґрунтям для заснування НАТО, ООН, для зближення країн з обох боків Атлантики різних країн у години холодної війни. 

Чи зможе Джо Байден використати саміт Великої сімки, щоб сформулювати глобальний антикитайський фронт?

Зустріч Великої 7-ки назвали першим самітом антикитайської коаліції. Насправді, Джо Байден намагається це зробити, але швидко цього не станеться,адже є різні підходи до китайської проблеми та оцінювання ролі Китаю в сучасному світі. Не всі погоджуються з президентом США. Ангела Меркель традиційно вважає, що з Китаєм треба співпрацювати. Коли потрібно, вона критикує його, але при цьому, наголошує на тому що не потрібно вести холодну війну, адже Китай – важливий економічний партнер. Тому всередині Великої сімки є велике розмаїття поглядів на те, що потрібно робити з Китаєм. ЄС нещодавно навіть запропонував підписання нової торговельної угоди з Китаєм, а Європейський Парламент заблокував цю пропозицію. Тому є серйозна дискусія в середині західного світу; країн, які будуються навколо ліберальних цінностей.

Про здатність США імплементувати ідею так званого тихоокеанського НАТО, спрямованого проти агресивної політики Китаю в регіоні

В цьому напрямку США давно працюють. Президент Обама вважав, що треба переносити акценти і пріоритети  в американській глобальній політиці на Китай, тихоокеанський регіон. І потім було ясно, що багато країн побоюються збільшення впливу Китаю і пристають до природної протикитайської сили,такої як США. Чи стане це офіційно другим НАТО – побачимо. Насправді, багато країн зацікавлені в тому, щоб разом із США робити таке стримування Китаю і його ролі в регіоні.

Чи стане саміт Великої сімки поворотною точкою в міжнародній політиці?

Великих змін, принаймні одразу, ми не побачимо. Поки що головна мета цього з'їзду — привітати Байдена, попрощатися з Меркель і видихнути, після того, як пішов з посади Дональд Трамп. Загалом, усі дії Байдена — цілеспрямовані. Під час великого турне поспілкуватися із союзниками, поговорити про відродження довіри. А потім — поспілкуватися з країною, до якої є багато запитань та критичних зауважень. Бажання Байдена зустрітися з Путіним наодинці викликала велику критику у США, серед тих, хто вважає, що такий формат додає статусу Путіну, легітимізує його, як нормального цивілізованого лідера. Але є багато тих, хто вважає, що треба зустрічатися і говорити напряму, а не через дипломатичні кабелі. Краще сказати в обличчя, що Байден і планує зробити.

Фото: Володимир Дубовик, Одеська національна наукова бібліотека, веб-сайт