"Це лише старт": аналітик Литвин про ініціативу Зеленського реєструвати олігархів

"Це лише старт": аналітик Литвин про ініціативу Зеленського реєструвати олігархів

Президент України Володимир Зеленський має намір реєструвати олігархів. Зокрема, на сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроєкту про олігархів, який Президент подав як невідкладний. Згідно з документом, закон про деолігархізацію діятиме протягом десяти років, а реєстр олігархів вестиме Рада національної безпеки і оборони України. Детальніше про старт законодавчої боротьби з олігархами та те, які наслідки це матиме для суспільства, Українському радіо розповів політичний аналітик Дмитро Литвин.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Поки що йдеться лише про законопроєкт і в якому вигляді він буде ухвалений невідомо. Тому критерії щодо того, хто є олігархом, ще можуть змінитися. Я не здивуюся, якщо депутати вирішать підняти планку активів, якими треба володіти", – зауважив Дмитро Литвин.

Проте, за словами аналітика, це суттєвий крок, який дає юридичне визначення тому, хто такі олігархи, чому їхній вплив може бути негативним та як держава може до них ставитися: "Адже, ми, наприклад, знаємо, що є олігархічні медіа, які працюють в інтересах їхніх власників, а не для того, щоб інформувати суспільство. Але те, що ми знаємо, ніде законодавчо не зафіксовано. Ми знаємо, що є олігархи, які володіють політиками і ці політики в своєму житті не роблять нічого для суспільства, а роблять все те, що вигідно конкретному олігарху. Але юридично цього не існує. Тому намір зафіксувати це юридично, визначити певні зв’язки, систему критеріїв, реакції держави для того, щоб це подолати – це важливо. Фактично це вперше в нашій політиці є такий намір". 

"Подумайте, яку юридичну вагу має такий юридично обов'язковий інструмент, як декларування контактів політиків з олігархами. Ми можемо уявити, скажімо, Юлю Тимошенко та Рината Ахметова. Ми знаємо, що Ахметов – це олігарх, а Тимошенко – це політик, яка співпрацює з олігархами. Скільки декларацій в день доведеться заповнювати Юлії Тимошенко, щоб показати всі свої справжні контакти з тими людьми, які приймають політичні рішення: може з Ахметовим, може з Льовочкіним? Якщо політик буде змушений заповнювати такі декларації, це вже принципово змінює нашу політичну ситуацію. Ці люди будуть відчувати, що вони в чомусь підконтрольні, їх можна перевірити, вони підзвітні. Такого не було десятки років. Це речі, які додають прозорості нашим суспільним, політичним та економічним відносинам", – наголосив Литвин. 

Експерт розповів, що в переліку обмежень для осіб, які будуть включені в реєстр олігархів, вже є заборонена фінансувати політичні партії: "Якщо вони робитимуть це через підставних осіб, це може бути підставою для юридичної відповідальності. Ми знаємо, що є олігарх, наприклад, Віктор Медведчук, який фінансує ОПЗЖ через підставних осіб і не має права це робити. Якщо все це буде юридично визначено, його можна буде притягнути до відповідальності".

"Також якщо РНБО внесе, наприклад, Коломойського в реєстр олігархів і він отримає такий статус, це означатиме, що він не зможе брати участь у великій приватизації. Якщо він, наприклад, захоче Одеський припортовий завод купити, він не зможе цього зробити", – зазначив Дмитро Литвин. 

Крім того, експерт не виключає, що законопроєкт можна далі доповнювати новими нормами та інструментами, які можуть додати депутати в рамках законопроєктної роботи.

"Я не бачу жодного шляху, який міг би збити державу з історії боротьби з олігархами. Навіть якщо депутати чи олігархи чинитимуть опір цьому законопроєкту, все одно держава знайде шлях, щоб це реалізувати. Якщо спитати  й прихильників, й противників Зеленського чи треба регулювати діяльність олігархів, всі скажуть "так". Тому ініціатива з деклараціями, реєстраціями та певними обмеженнями з'явилася і, я вважаю, що далі це буде тільки наростати. Можливо, будуть інші інструменти. Це лише старт великого процесу, який буде домінантним в наші політиці", – резюмував Дмитро Литвин.

Фото: Укрінформ