Вибори в Албанії: чи сприятимуть вони до вступу країни в ЄС коментує експерт

Вибори в Албанії: чи сприятимуть вони до вступу країни в ЄС коментує експерт

На парламентських виборах, що відбулися в Албанії у неділю, 25 квітня, за даними екзит-полу, лідирує керівна Соціалістична партія прем’єр-міністра. Ця політична сила набирає 46, 9% голосів виборців. Опоненти соціалістів — коаліція, на чолі з опозиційною демократичною партією, має 43,5% голосів. Чи стануть ці вибори прологом до вступу країни до ЄС? Своїми прогнозами, в ефірі Українського радіо, ділиться керівниця проєкту "Балканський оглядач" Інституту світової політики Наталя Іщенко.

0:00 0:00
10
1x

Чи стануть парламентські вибори в Албанії прологом до вступу країни в ЄС?

Щоб робити остаточні висновки, потрібно дочекатися кінцевих результатів виборів. Були внесені зміни до виборчого законодавства, але не всі зміни, які вимагали європейці, були запроваджені албанцями. Тому, ніби-то, щось і було враховано, але не все. Багато залежатиме від того, чи погодяться громадяни Албанії з тим, що вибори були чесними. На це, першочергово, і зважатимуть європейці. 

Соціалістичний уряд в Албанії перебуває при владі досить давно і люди вимагають змін. Чи відбилося це прагнення в теперішніх виборах? 

Албанія проблематична країна, з точки зору інтеграції до ЄС. Навіть, якщо, формально, усі вимоги до демократичних виборів будуть виконані, все-одно європейці прискіпливо вивчатимуть всі деталі і потім робитимуть висновки. Не тільки стосовно виборів, а й того, чи загалом готова Албанія працювати як демократична європейська держава в повному сенсі цього слова. 

Перед виборами Албанією прокотилася хвиля сутичок. В чому полягала їхня суть?

Люди були незадоволені результатами виборів. Говорили, що влада скуповувала голоси, що були корупційні схеми, що мафія купила вибори. Це призвело до того, що опозиція підняла багато протестного електорату, який протестував і вимагав дострокових виборів. І коли влада відмовила, сказавши, що будуть тільки чергові вибори, то опозиційні депутати склали мандати і вийшли з парламенту. І вже 2 роки парламент Албанії працює взагалі без опозиції. І зараз, якщо вибори будуть чесними, то ця проблема буде виправлена і буде сформований повноцінний парламент за участі усіх політичних сил. А поки, здається, ці вибори не викликають роздратування ні в Європі, ні в опозиції. І йде до того, що вибори визнають вільними і чесними. Побачимо, як буде.

Про вплив Болгарії на вступ Албанії до ЄС

Болгарія не впливає на просування Албанії в напрямку Європи і Європейського Союзу. Протестують якраз країни старої Європи. Наприклад, Нідерланди категорично проти вступу Албанії в ЄС. Вони вважають її країною мафіозною; країною наркобаронів, через що їй не місце в ЄС. І вони вимагають від Албанії боротьби саме із організованою злочинністю. Такий імідж Албанії в Європейському Союзі є головною перешкодою для євроінтеграції країни. Позиція країн старої Європи така, що країни колишнього соціалістичного табору, тим паче там, де була комуністична диктатура, не зовсім європейці і мають довго зростати до рівня Європи. Саме через це Нідерланди були проти вступу україни в ЄС також. 

Нова болгарська антисистемна партія "Є такий народ" заявила, що не буде намагатися сформувати уряд, не зважаючи на друге місце на парламентських виборах цього місяця, що наблизило країну до дострокових виборів влітку. Лідер цієї партії телеведучий і співак Славі Трифонов заявив, що його партії не вистачає депутатів і союзників, щоб очолити уряд і вона не прийме підтримку традиційних партій, які звинувачує в корупції. Що відбувається насправді там?

Болгарія взяла багато політичного досвіду в України. Зокрема, це проявилося  в тому, що вони проголосували за цілу низку популістичних партій, так званих нових обличь, без досвіду в політиці. Славі Трифонов був ведучим на телебаченні і саме на цьому зробив свою популярність. І зараз вони зіштовхнулися із ситуацією, коли складно з людьми, які не мають політичного досвіду, не визнають політичну культуру. Наприклад, Трифонов сказав що висуне на пост прем'єр-міністра чемпіонку із шахів Антуанетту Стефанову. Виходить, що колишні комуністичні еліти відходять таким чином, саме через руйнацію старої політичної платформи. Те, що відбулося в Україні, намагаються відтворити болгари, а саме відправити на звалище історії всю еліту, яка народилася і робила кар'єру під час радянської соціалістичної Болгарії. І зараз болгари хочуть бачити нові обличчя, і, чомусь, це популістичні сили і лідери. 

Чи є на Балканах країни, які спокійніше перейшли від свого постсоціалістичного минулого до європейського сьогодення? 

Еталоном є Словенія. Вона одразу сказала, що не хоче чути про своє радянське та югославське минуле, мовляв, вона країна Центральної Європи і хоче так розвиватися й надалі. Зараз Словенія знаходиться, на рівні розвитку і за рештою показників, у середині, біля Австрії. Вона випереджає навіть Польщу за показниками розвитку. Словени дуже мобілізувалися  і почали євроінтеграцію, коли на іншій територію Югославії йшла війна, а вони вже перебудовувалися і намагалися вступити до ЄС, були впевнені у своїх силах. 

Фото: www.trt.net.tr