Закупівля "пакунків малюка" через ProZorro. Експертка пояснює основні переваги

Закупівля "пакунків малюка" через ProZorro. Експертка пояснює основні переваги

Президент підписав закон, який відновлює закупівлю товарів для "пакунків малюка" через ProZorro. При цьому допомога не зараховується до розміру виплати, яка складає 41 280 гривень. Закон дозволить проводити закупівлі товарів для комплектування пакунку малюка на відкритих аукціонах для більш ефективного використання бюджетних грошей. Завідувачка відділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України Людмила Черенько в ефірі Українського радіо розповіла, чому такий пакунок необхідний маленьким українцям та їхнім батькам.

0:00 0:00
10
1x

У складі нового "пакунку малюка" є 290 предметів, 80% — це речі українських виробників. Є всі основні товари, які можуть знадобитися дитині до року. Наприклад, тепер стало більше одягу, розвивальний килимок. На відміну від перших "бебі-боксів", нинішній стане вдвічі важчим. Спочатку до цих пакунків поставилися скептично, згадує експертка. Нагадаємо, бебі-бокси з’явилися в Україні у 2018-му році. "Однак, коли ЮНІСЕФ провів опитування серед мам, голоси розділилися: 60% були задоволені, а 40% висловлювали зауваження. Наприклад, про те, навіщо там є пелюшки, якщо у них є синтетичний склад. Нарікали на різні речі за якість. Після того як в результаті опитувань оновили склад, наступне опитування дало ну просто позитивні результати: невдоволених було зовсім мало".

Людмила Черенько зазначає, що "бебі-бокс" виконує кілька функцій. "Там знаходиться література для догляду за дитиною. Друге, там було закладено багато товарів різного призначення, про які багато батьків можуть навіть не здогадуватися. Там була велика просвітницька місія".

Також науковиця називає важливою складовою "бебі-бокса" моральну підтримку молодих батьків, які в силу різних обставин опинилися без підтримки одні з дитиною. "Не треба шукати, речі вже є. І вони високої якості". І третя перевага, на її думку, це економія грошей. "Мама не купить скільки товарів такої якості як закладено в пакунку малюнку малюка. Це закуповується за цінами виробника".

Експертка наводить приклад Фінляндії, де такі бебі-бокси існують уже багато років, і це при тому, що там населення може собі дозволити в матеріальному плані набагато більше, ніж молоді українські батьки. "І там всі задоволені, вони підкреслюють, що справа не лише у грошовій допомозі. Тренд у світі — акцент на не грошову підтримку молодої сім’ї. Там передбачають не лише бебі-бокси, а й ваучери на можливість безоплатно і без черги потрапити у дитячий садочок. Це пропагували країни з високим ВВП, у яких немає проблем з виплатами. Але вони дійшли висновку, що треба вести більш просвітницьку місію, сім’ю треба вести, показувати напрямок у житті. Ми повинні розуміти, що частіше йдеться про молодих людей. Така допомога у вигляді підтримки не зайва нікому. Якщо відсотків 10-15% мають підтримку родичів, але більшість потребує такої підтримки".

Людмила Черенько наводить приклад регіонів: "Візьміть сім’ю десь у маленькому містечку, у віддаленому селі, багато речей, якби не було пакунків, треба ще десь знайти й купити. Добре говорити киянам, у яких усе в пішій доступності, і то зараз в умовах карантину це стало набагато важче". Експертка підкреслює, що всі громадяни України мають право на отримання пакунку малюка.

Фото: УНІАН