Екперт Іван Лахтіонов про те, чи дочекаються мами бейбі-боксів

Екперт Іван Лахтіонов про те, чи дочекаються мами бейбі-боксів

Починаючи з 1 вересня кожна родина в Україні при народженні дитини мала отримати "бейбі-бокс". За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, до набору увійдуть речі, які можуть знадобитися дитині після народження: одяг, масло, присипки, кілька ковдр і навчальні матеріали для матері. Однак обіцяні урядом набори до пологових будинків й досі не надійшли. Українське радіо звернулося до Міністерства соціальної політики України з проханням прокоментувати ситуацію, але відповіді не отримало.

Чому виникла затримка з видачею бейбі-боксів, розповів в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" керівник програми інноваційних проектів антикорупційної організації Transparency International, координатор DOZORRO - онлайн-платформи громадського контролю державних тендерів у системі держзакупівель Prozorro Іван Лахтіонов.

Іван Лахтіонов: перша проблема, яку мало вирішити Міністерство соціальної політики України, перелік "пакунку малюка", який з'явився досить пізно - наприкінці серпня, але почали говорити про "пакунок малюка" ще у червні. За цей час можна було затвердити цей перелік, але це відбулося із запізненням. Закупівель бейбі-боксів немає, станом на 1 серпня 2018 року тільки Київська міська державна адміністрація оголосила закупівлю через систему ProZorro, але заступниця міністра соціальної політики Олександра Чуркіна в ефірі казала, що всі закупівлі будуть здійснені через електронну систему ProZorro. Відповідно, під сумнівом стає питання видачі бейбі-боксів саме з 1 вересня, адже тендерний процес потребує часу, подаються пропозиції, визначається переможець. Я вважаю, що коли у Міністерстві соціальної політики зрозуміли, що не встигають, у постанову Кабміну були внесені зміни, у яких було зазначено: до 1 вересня здійснити організаційні роботи по забезпеченню "пакунками малюка".

Від імені Transparency International Україна ми почали готувати запити щодо закупівель бейбі-боксів до Облдержадміністрацій, чому не відбуваютсья закупівлі "Пакунків малюка". Виявилося, що  Міністерство соціальної політики розіслало Облдержадміністраціям умовно-проектні угоди, і, фактично, змусили підписати їх.

Лише Донецька ОДА, а саме перший заступник голови ОДА Вілінський на сторінці у Фейсбук написав, що відбувається. Він написав, що дійсно, вимагають підписати проектну угоду, вони відмовилися це робити, сказали, що це порушення законодавства, більше того, вони навіть підготували звернення до НАБУ.

Кого ж рекомендували для постачання бейбі-боксів?

У проектних угодах було зазначено, що постачальником "пакунків малюка" буде проект ООН ЮНОПС. Згідно з постановою Кабміну № 512, "надання одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" за рахунок субвенції здійснюється відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням ООН з обслуговування проектів і Дитячим фондом ООН у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства". Фактично, це означає забрати гроші у соціально незахищених верств населення і перенаправити на закупівлю бейбі-боксів.

Вважаю, що ініціатива з бейбі-боксами досить позитивна, але ніхто ще їх не бачив. Потрібно зрозуміти, що весь  час ЮНОПС не буде постачати "пакунки малюка", колись прийде етап, коли це буде покладено на державу. Те, про що ми сьогодні говоримо - пілотний проект, він робиться для того, щоб зрозуміти, де є проблеми, як налагодити та покращити процес забезпечення "пакунками малюка". На мій погляд, держава має робити закупівлі через електронну систему ProZorro, а не уникати цього. Сьогодні ми маємо ситуацію, коли, фактично, державні кошти видають за кошти міжнародної технічної допомоги, уникають проведення процедури при закупівлі на ProZorro, тобто питання залишається відкритим.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях із 8.00 до 10.20!