Інвестиції в нерухомість: переваги, недоліки, ризики. Пояснює екперт

Інвестиції в нерухомість: переваги, недоліки, ризики. Пояснює екперт

В Україні нерухомість вважається найнадійнішою інвестицією.Вкладатися в неї відносно зрозуміло і найменш ризиковано. В ефірі Українського радіо фахівець із нерухомості та інвестицій Олексій Горбачов розповів, чому нерухомість залишається найпопулярнішим інструментом інвестування та як робити це правильно.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про види нерухомості. Комерційна, житлова і заміська  — ось три основних типи нерухомості. "Заміська нерухомість  — це інший вид житлової нерухомості, це інші цільові аудиторії, інша місцевість",  — пояснює Олексій Горбачов. У будь-який бізнес високий поріг входу. Ось рекомендації експерта щодо нерухомості: "Якщо ти хочеш "входити"  в нерухомість, то це треба робити не на останні гроші, або консультуватися, тому що, ми вже зрозуміли, що ті, хто тримає ресторани, або інші бізнеси, які постраждали під час локдауну, втрачають гроші".

Про ліквідність. Нині в столиці переважає попит на новобудови. Молоді люди купують житло, хочуть жити в новому будинку. Тому, а думку експерта, "хрущівки" будуть падати в ціні, але не дуже сильно, в залежності від розташування. "Найкраща інвестиція  — це високоліквідне житло, яке має інфраструктуру, обслуговуючу компанію, де є охорона. Зараз ринок нерухомості росте. Немає що купити в новобудовах, попит більше, ніж пропозиція". До того ж, зауважує він, найбільшим попитом користуються саме однокімнатні квартири. "Забудовник, коли будує, проєктує 70% однокімнатних квартир". 

Про нестабільність. Олексій Горбачов каже, що  не згоден з твердженням, що в столиці багато недобудов. "Зараз проблема в тому, що, по-перше, в Києві не так багато землі, де можна будувати. По-друге, Державне архітектурне бюро розформоване, тому новобудови не можуть отримати сертифікат готовності, тому це затримується. В цьому році на 70% менше новобудов введено в експлуатацію, ніж у минулому році. Недобудови не стільки пов'язані з тим, що немає фінансування".

Як уникати ситуації з недоброчесними забудовниками та іншими форсмажорними ситуаціями. У експерта є дві основні рекомендації. Перша: під час вибору об’єкта для інвестиції, звернулися до спеціалізованих правників. "Це юристи, які займаються новобудовами і дають таблицю надійності новобудови. Є приклади, коли в одному місці у забудовника все добре, а в іншому сталися проблеми". Друга рекомендація від експерта  — більш філософська. "Треба розуміти, що завжди є ризик, і  буде легше, якщо ви не будете вірити нікому. Тут треба мати власну інтуїцію, спілкуватися з людьми, які в цій сфері. Але, якщо ми тримаємо гроші під матрацом, то їх теж з’їдає інфляція".

Про тренди та доходи. Зараз багато молодих людей, які шукають різні шляхи інвестування у нерухомість, каже Горбачов. Наприклад, купівля в складчину: "Вони скидаються по невеликій сумі грошей і купують житло. Так вони ризикують в тому, що їх багато. Якщо люди довіряють, це нормальна практика, щоб інвестувати".

Люди, які інвестують у нерухомість, заробляють 100 відсотків за три роки, каже експерт. "Це я можу сказати про Київ, тут все росте. Я маю на увазі не пасивний дохід, як то просто здавати в оренду, інвестиція мається на увазі, якщо ми купуємо квартиру у забудовника ще у фундаменті або, якщо ми робимо добавочну цінність: ремонт або ділимо на декілька квартир-студій".

Фахівець із нерухомості зазначає, що загалом інвестиційний портфель українців, які знаються на цій справі, на 50-60% складається з  об’єктів нерухомості. "Це для них основа, стабільна інвестиція". 

Фото: УНІАН