Міністр цифрової трансформації Федоров про додаток "Дія" та про те, як заробити на ньому мільйон

Міністр цифрової трансформації Федоров про додаток "Дія" та про те, як заробити на ньому мільйон

22 березня стартував Тиждень цифрової грамотності: Міністерство цифрової трансформації запроваджує національну політику розвитку цифрової компетентності українців. На сьогодні 53 % українців перебувають нижче позначки "базовий рівень у навичках цифрової грамотності", 15 % – не володіють ними, а 37,9 % – мають низький рівень навичок. Про те, як держава допомагає українцям ставати технологічно більш обізнаними, переводячи найпопулярніші послуги в мобільний застосунок, наскільки зручним та безпечним є додаток та портал "Дія", як зареєструватись в додатку без банківської карти та сматрфона, коли будуть оцифровані найпопулярніші державні послуги та як хакерам заробити на "Дії" мільйон гривень Українське радіо поспілкувалось з віцепрем’єр-міністром, міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки зручний додаток "Дія"?

Додаток "Дія", як і портал – це наше ідеальне бачення єдиного місця, де будуть всі державні послуги. Для того, аби люди, які хочуть отримати будь-яку державну послугу, не ходили по різних сайтах, а знали, що можна зайти на портал чи в додаток "Дія" та отримати всі державні послуги. 

Ми ставимо собі цілі відцифрувати всі найпопулярніші послуги в нашій країні до кінця 2023 року. Зараз ми вже запустили багато популярних послуг, наприклад, реєстрація бізнесу: і ФОП, і товариства з обмеженою відповідальністю. Ми зробили найшвидшу в світі реєстрацію, яка займає 7-10 хвилин. В квітні можна буде сплатити податки для ФОП, буде електронний підпис. А на сьогодні в додатку "Дія" є майже всі електронні документи, тому додаток та портал будуть єдиним місцем, де будуть всі державні послуги, для цього нам потрібно 3-4 роки.

Чи є гроші для оцифрування всіх державних послуг?

У минулому році не було, але це нас не зупинило. Додаток "Дія" нам pro bono допомогла зробити українська компанія безкоштовно. Потім ми створили внутрішню компанію "Diia Company" і почали працювати на базі міністерства. Нам допомагало багато партнерів з бізнесу. Ми змогли об’єднати ідеєю цифровізації багато людей і сьогодні додатком користується більше, ніж 4 мільйони українців, а порталом – 3 мільйони. 

Коли анонсували виплату 8 тисяч в карантин, ми бачимо статистику, що додаток в день встановлює 30-50 тисяч. Коли ми запускаємо якусь нову послугу, є певний сплеск активності. Разом з тим, коли є якийсь фейк, наприклад, в ЗМІ, то за статистикою видалень більше, ніж встановлень. 

Коли найбільше людей видалило додаток "Дія"? 

Я постійно відслідковую статистику і мені здається, що це було в минулому році, коли один із народних депутатів, який вже не є в монобільшості, запустив фейк, що "Дія" зливає дані. Але додаток не зберігає дані, а лише відображає те, що є в реєстрах. СБУ та Нацполіція провели розслідування та знайшли людину, яка справді це зробила. Це були бази даних, вкрадені в 2018 році з Приватбанку. В той день видалень було на 10 % більше, ніж встановлень, а в звичайні дні встановлень завжди більше. 

Скільки коштує обслуговування додатку "Дія"?

На сьогодні це біля 2-3 мільйонів гривень. Обслуговування нічого не коштує, йдеться про гроші, які інвестуються в майбутні послуги. Поки всі користуються документами, які ми зробили безкоштовно, ми паралельно працюємо над зміною місця реєстрації, над сплатою податків, над електронним підписом, послугами, які пов’язані з медициною, соціальними виплатами. В квітні буде новий запуск послуг, потім – в жовтні. 

Якщо подивитися на бюджет нашої країни, то в минулому році ми тільки 2,7 мільярди зупинили на закупівлях IT. До цього постійно розробляли тендери, не було міністерства, людини, яка формує політику та відповідає за IT. Всі своєму керівництву продавали ідею, що потрібні сервери, бази даних, давайте купимо. І зараз вони всі в підвалах лежать. 

Тому ми зупинили закупівлі, подолали "скрутки" в податковій: коли прийшов новий керівник податкової, ми разом з СБУ провели аудит і вирішили це питання. А в минулому році податкова зробила найбільший результат, хоча всі сфери показували падіння. Все це в місяць дає мінімум плюс 2 мільярди, а ми використовуємо 1-3 мільйони гривень.

Як зареєструватись в "Дії" без банківської картки?

Сьогодні в переліку карток, через які можна авторизуватись, є більше 20 банків. А в квітні запускаємо можливість зареєструватися в "Дії", навіть якщо у вас немає банківської карти. Потрібно буде просто прикласти ID-паспорт до смартфона. Такого немає ніде в світі. 

Як зареєструватись в додатку, коли немає смартфона?

Цифрові технології – це в першу чергу про ефективність, а потім – про зручність. Коли ми відцифровуємо державу, ми робимо роботу ЦНАПів, які працюють офлайн, ефективною. Державні органи не зберігають папір, обмінюються даними, зменшується кількість чиновників, пришвидшуються процеси. Тому, якщо в людини немає смартфону, комп’ютеру чи низький рівень володіння цифровими навичками, людина може прийти в ЦНАП і отримати послугу. Ми відв’язали місце реєстрації і тепер дуже багато послуг можна отримати без прописки і дуже швидко. Є електронні черги, можна записатися на екрані, не можеш записатися на екрані – є людина, яка допоможе. Практично будь-яка послуга займає 15 хвилин. 

Наскільки "Дія" безпечна?

Розповім три факти, які запевнять вас, що "Дія" безпечна. По-перше, "Дія" не зберігає персональні дані. Вона працює як телевізор: коли з ним щось зробити, телебаченню нічого не буде. Так і з додатком: він відображає те, що створено не в "Дії". Самі дані зберігаються в різних реєстрах: якщо йдеться про паспорт, то це демографічний реєстр, захищений окремо, якщо про податковий номер – це податковий реєстр.

Наступний доказ – ми провели всі рівні аудитів: від СБУ до приватних компаній. Також ми запустили конкурс для етичних білих хакерів на весь світ: хто зламає "Дію" – платимо мільйон гривень. Не знайшли вразливостей, ніхто не зміг її зламати. 

Також ми отримали комплексний атестат захисту інформації. Це Оскар в сфері кіберзахисту в Україні. Тому "Дія" безпечна.

Коли у "Дії" підключать заміну прав та техпаспорту?

Наприкінці квітня запускаємо послуги. Спершу запускаємо заміну прав, що буде відбуватися в кілька кліків. Після цього в Центрі МВС можна буде забрати свої нові права. Але я вже домовився з МВС, щоб наступним кроком ми зробили можливість замовити права через "Дію" і отримати їх через пошту. 

Чи будуть працювати у "Дії" військкомати?

Наприкінці квітня на першому етапі ми запускаємо зміну місця реєстрації, адже для молодих людей це просто пекло, бо потрібно відвідати військкомат. Ми прибираємо цей етап: коли хлопці будуть змінювати місце реєстрації, військкомат буде автоматично повідомлений про нове місце реєстрації. 

А взагалі в нас є профільний заступник з цифрової трансформації в Міністерстві оборони. Він займається впровадженням реєстру та інформаційних систем у всіх військкоматах. Проте там не буде швидкого результату.

Чи можливі в Україні електронні вибори?

Я підтримую таку ідею і вважаю, що рано чи пізно в світі всі країни будуть електронно обирати владу, депутатів, президентів. Але для нашої країни спершу треба відцифрувати всі послуги, щоб люди почали довіряти технологіям, і максимально все захистити. Коли буде великий рівень довіри до технологій та тих, хто їх запускає, тоді можна буде переходити до виборів. 

До речі, в квітні в додатку "Дія" ми запустимо перший інструмент прямої електронної демократії, але спойлерити не буду.

Які нові послуги чекають українців?

В квітні ми запускаємо зміну місця реєстрації, сплату податків для ФОП, автоматичну реєстрацію бізнесу, де взагалі прибираємо з процесу реєстраторів і робимо автоматичну реєстрацію. Також запускаємо революційну послугу електронного підпису, коли документи можна буде підписувати, просто натискаючи на push-повідомлення в додатку "Дія". Плюс запускаємо ідентифікацію через nfс, коли id-карту прикладаєш до телефона і можна без bank-id авторизуватись або зареєструватися в "Дії".  Також запускаємо антикорупційні послуги, зокрема, повідомлення про те, що ти почав будівництво великих об’єктів або закінчив його. Також буде заміна водійських посвідчень, шерінг документів через qr-код. 

Фото: УНІАН

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук