Корупція під час вакцинації: скільки насправді коштує вакцина і чи можна купити місце в черзі на щеплення від COVID-19

Корупція під час вакцинації: скільки насправді коштує вакцина і чи можна купити місце в черзі на щеплення від COVID-19

Скільки насправді коштує вакцина від COVID-19, коли може розпочатися комерційна вакцинація та які корупційні ризики існують під час вакцинаційної кампанії в Україні? Як процес вакцинації вплине на рейтинг президента Володимира Зеленського та чи звільнять Максима Степанова з посади очільника МОЗ? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова ГО "StateWatch" Гліб Канєвський.

0:00 0:00
10
1x

Який наразі найбільший корупційний ризик під час кампанії вакцинації

За моїми спостереженнями найбільшим корупційним ризиком є те, що громадяни України не розуміють, в якій вони черзі знаходяться і коли настане їхня черга. Це призведе до того, що найближчим часом може з'явитися платна вакцинація в Україні для того, щоб забезпечити подорожі громадян за межі України, щоб забезпечити робочі поїздки та відрядження. Відповідно може так статися, що наближені до влади медичні центри якраз і будуть за немалі кошти проводити вакцинацію населення в той час, як Міністерство охорони здоров'я і надалі буде дуже-дуже повільно здійснювати безкоштовну вакцинацію за незрозумілими критеріями черговості.

Коли може розпочатися комерційна вакцинація 

Безперечно, це буде перед туристичним сезоном. Я думаю, що це травень-червень 2021 року, коли об'єктивно виросте попит населення на те, щоб полетіти в Туреччину, Єгипет та інші країни. В цей час лабораторії, я переконаний, і запропонують так потрібні тести і щеплення. І тут треба розуміти, що якщо держава може купити ці щеплення по 3-4 долари і більше, то, на мою думку, приватні лабораторії будуть брати кошти з населення в межах 1000 грн за одну дозу і більше. І, мабуть, ще будуть якісь опції щодо терміновості щеплень: з дня на день, протягом тижня, протягом місяця тощо. На мою думку, опираючись на досвід, як Міністерство охорони здоров'я провалило процес масового тестування населення і в той же час приватні лабораторії запропонували послуги і заробили кошти на населенні, так само приватні медичні центри будуть заробляти кошти і на щепленні населення, а в Міністерстві охорони здоров'я будуть розводити руками і казати, що не все вдається зробити державним структурам і  приватний бізнес більш ефективний, тому в них і щеплюйтесь.

Чи зможуть вакцини з'явитися вже у вільному продажі на міжнародному ринку 

Я думаю, що така опція по світу буде скоро відкрита для приватних компаній для того, щоб прискорити вакцинацію. Я переконаний що в таких країнах, як Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Ізраїль є клієнти, які не хочуть стояти в черзі, мають кошти і готові заплатити. І тому вже зараз є інформація, що в принципі такі основні міжнародні виробники вакцин, як Pfizer, AstraZeneca та інші готові запропонувати таку опцію і для приватних компаній, тому що це їхні гроші. На превеликий жаль, я думаю, що в Україні така опція буде використана не для того, щоб, наприклад, задовольнити інтереси заможної частини населення, яка не хоче бути в черзі і хоче швидше вакцинуватися. 

В Україні приватне щеплення буде використане саме з метою максимально зібрати кошти з населення. Українці за кордон літають не тільки відпочити, а й на заробітки. Зараз в Європейському Союзі обговорюють таку модель міграції, коли громадяни з інших країн, які хочуть потрапити в шенгенську зону, будуть вимушені мати паспорт вакцинації і щоб у цьому паспорті стояла позначка, коли і яку саме вакцину їм зробили в їхній країні. В Україні поки що роблять вакцину лише індійського виробника Covishield, яка поки що не визнана в Європейському Союзі. Відповідно Міністерство охорони здоров'я не поспішає із завезення ніяких інших марок вакцин, які визнані в Європейському Союзі. Таким чином, коли буде введений паспорт вакцинації як обов'язковий в Європейському Союзі і наші громадяни спробують поїхати на заробітки в ту ж Польщу, перед ними стане делема: або взагалі не їхати на заробітки, сидіти в Україні і чекати, поки їх вакцинує Міністерство охорони здоров'я, або заплатити 50-200 доларів, аби тільки отримати омріяну вакцину і відмітку в паспорті вакцинації, що вони зробили саме таке щеплення, яке потрібне в Європейському Союзі. На превеликий жаль, тут недобросовісні агенти в нашій владі, які, на мою думку, займаються не тим, щоб забезпечити якомога швидше населення України щепленням, а як зібрати гроші з населення за послуги щеплення, якраз і зіграють на бажанні українців поїхати на заробітки.

Як наразі відбувається процес розсекречення ціни на вакцину 

Поки що Міністерство охорони здоров'я не розсекретило ціну ані на індійську вакцину Covishield, ані на ціну між посередником "Лекхімом" і китайським виробником вакцини Sinovac.  Тобто виходить, що на сьогодні Міністерство охорони здоров'я України платило двічі кошти з бюджету: спочатку воно заплатило мільярд гривень 30 грудня 2020 року за постачання китайської вакцини, і досі ціна за дозу не зрозуміла і сама вакцина ще не поставлена, і за індійську вакцину теж сплачені кошти посереднику Crown Agents, але ціна за одиницю невідома. Крім того, невідома роль ще одного посередника, а саме українського ТОВ "Грейс оф Год", створеного за три місяці реєстрації індійської вакцини в Україні. І це ТОВ саме зареєструвало цю вакцину. І Міністерство охорони здоров'я навіть не вважає за потрібне прокомунікувати суспільству, що це за новостворена компанія, яка має право реєструвати вакцину під час боротьби з пандемією і скільки коштів ця компанія за такі послуги реєстрації отримала з бюджету України. 

Міністерство охорони здоров'я за керівництва Степанова зарекомендувало себе як максимально закрите відомство, яке в ручному режимі розподіляє бюджетні кошти на закупівлю вакцини і засоби індивідуального захисту для боротьби з ковід. Степанов сьогодні прикривається фактично умовами угоди з індійським виробником, якого ніхто ніколи не бачив, бо Степанов все це називає конфіденційною інформацією. Разом з тим ГО "StateWatch" готує скаргу до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, яка має захищати право на доступ до публічної інформації. У чинному законі про доступ до публічної інформації чітко виокремлюють два види інформації, до яких точно не може бути обмежений доступ: це бюджетні витрати та інформація, яка несе певний вплив на здоров'я громадян. Тут мені здається, що Міністерство охорони здоров'я просто грубо порушило закон про доступ до публічної інформації.  А під час боротьби з пандемією, під час вибудовування кампанії з вакцинації є надважливим, щоб Міністерство охорони здоров'я об'єктивно і правдиво комунікувало всю інформацію про те, що воно робить, що закуповує, які характеристики, в кого і по якій ціні. Я переконаний, що громадські ініціативи в цьому питанні точно підуть до кінця, зважаючи на важливість питань бюджетних витрат на вакцини, і змусять принаймні чи то через омбудсмена, чи то через суди відкрити цю інформацію для суспільства.

Про розробку рівного доступу громадян до невикористаних доз вакцини

На сьогодні в плані вакцинації персонал шкіл, тобто ті вчителі, які знаходяться в зоні ризику, стоять в черзі у вересні-жовтні 2021 року. Я взагалі не розумію, як на сьогодні організована вакцинація в Україні, коли, з одного боку, Міністерство охорони здоров'я розводить руками і каже, що немає охочих, а з іншого боку, ті ж самі вчителі похилого віку в принципі не мають можливості отримати вакцину, навіть якщо вони сильно хочуть, раніше вересня-жовтня 2021 року. І в цей час знову ж таки Міністерство охорони здоров'я без будь-яких чітко прописаних алгоритмів, правил, інструкцій дозволяє робити щеплення поза чергою відомим особам, не маючи взагалі роз'яснення, а хто в нас відомі особи. І вже зараз ми бачимо фотографії з усміхненими політиками, які себе вакцинують поза чергою, рекомендують всім робити щеплення, але, на мою думку, це схоже на якесь таке приховане телефонне право. Тобто якщо ти впливовий політик, то тобі зроблять щеплення поза чергою і назвуть це великою соціальною метою, а якщо ти вчитель похилого віку, то тебе поставлять в чергу на вересень-жовтень 2021 року, а при цьому, звичайно, перед вереснем згадають, що вчителів наших треба захищати від ковід. Тому можна зробити лише один висновок, що вакцинація в Україні Міністерством охорони здоров'я Степанова провалена.

Щоб виправити цю ситуацію, по-перше, Міністерство охорони здоров'я має кинути клич серед категорій населення державних різних інституцій, яким реально в першу чергу треба робити вакцинацію. Це медики, військові, освітяни тощо. Це потрібно, щоб збільшити кількість охочих вакцинуватись і таким чином штучно прискорити вакцинацію. По-друге, коли ці люди, які працюють в соціальній сфері та державних установах,  почнуть робити щеплення, то вони почнуть про це розповідати своїм знайомим. Таким чином почнуться формуватись кола довіри. І для того, щоб вже забезпечити весь запит суспільства на щеплення, Міністерство охорони здоров'я має навести лад щодо того, де, скільки і коли він закупив вакцини і коли цю вакцину привезуть. 

За моєю інформацію, в Офісі президента України вже ухвалили рішення замінити Максима Степанова, але вичікують такий час для звільнення, щоб це нанесло мінімальної шкоди безпосередньо рейтингу президента України Володимира Зеленського, тому що в Офісі президента України в свій час взялися боротися з ковід, взялися просувати ідею боротьби з ковід в суспільстві, взяли на себе лідерство та ініціативу, а тепер відповідно після численних провалів Міністерства охорони здоров'я в Офісі президента розуміють, що негатив лягає в тому числі й на Володимира Зеленського.  

Фото: armyinform.com.ua