Річний звіт: що найчастіше шукали українці в 2020-му в Google

Річний звіт: що найчастіше шукали українці в 2020-му в Google

Пошукова система Google дає змогу відстежувати та аналізувати найпопулярніші запити від користувачів з усього світу. Цей рік пройшов під знаком "коронавіруса", це відобразилося і на тому, що вбивали українці в пошуковому рядку. Детальніше про це в ефірі Українського радіо розповідає громадській діяч у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, співзасновник громадської організації "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Google Trends – це одне з чудес світу, як і сама екосистема Google. По-перше, це сайт – trends.google.com. Можна подивитися звіт, який надрукувала "Ліга", а можна просто зайти на сайт, вибрати конкретну країну, мову, період часу та тематику. Те, що цей рік став більш сумним, – це тенденція не лише українська, а загальносвітова, тому що в усьому світі на першому місці за пошуком – слово "коронавірус", і половина пошукових запитів пов’язана саме з ним: "коронавірус рекомендації", "симптоми коронавіруса", "карантин в Україні". Популярною стала тема "zoom", тому що люди стали користуватися цією платформою", – розповідає Юрій Пероганич.

Експерт зауважує, що українські запити цікаві в порівнянні із запитами з інших країн. Так, українці за тим, що шукають люди, ближчі до поляків, ніж росіян. У розділі "Персони" за пошуковими запитами на першому місці Олексій Навальний, адже в центрі уваги цього року було його отруєння. Є окремий розділ, який стосується людей, що померли. Тут на першому місці Михайло Жванецький. У топі розділу, що писвячений тому, як щось зробити, пошиття маски.

Юрій коментує: "Я був неприємно здивований тим, що росіяни значно більше цікавляться питаннями геополітики і політики взагалі. Їх цікавлять справи в Білорусі, Сирії, вибори у Сполучених Штатах. Ці речі прийдуть, мабуть, з часом і до нас. Ми все-таки молода політична нація".

"Повертаючись до цього сайту, викликає величезне здивування і захоплення те, як взагалі ця система працює. Уявляєте, скільки мільярдів запитів йде від людей усього світу і все це накопичується, тому що в кожного запиту аналізується, звідки він прийшов. Все це є темою для великих наукових досліджень. Є така наука як соціолінгвістика, яка досліджує тенденції розвитку мов у різних спільнотах. Я вчора зробив такий експеримент: порівняв запити привітання і "поздравления", можна подивитися по карті, в яких областях України шукають українською чи російською мовами. Дуже цікаві висновки можна зробити, якщо порівняти в часовому вимірі – як шукали зараз та як шукали п’ять і вісім років тому", – каже експерт.

Сервіс Google Trends з’явився у 2008 році, тоді він називався Google Insights та був розділом пошуковика Google. Лише в 2012 він виділився в окремий сервіс. Тобто накопичених даних є щонайменше за вісім років. Це дає змогу робити порівняння, виявляти тенденції та знаходити відповідь на питання, куди рухається світ. 

"Google Trends – це не єдиний сервіс, який дозволяє робити такі висновки та аналізи. Дуже цікаво також проаналізувати, які пошуки були найбільш популярними у "Вікіпедії". На жаль, у ній немає таких глибоких часових перспектив. Можна подивитися пошуки лише за вчорашній день або за минулий місяць, але ці підсумки місяця стають відомими в кінці місяця. В той час як в Google Trends ця інформація оперативна та щоденна".

Найпопулярніші в Україні ТБ–шоу, запити яких робилися до Google, – "Холостячка", "Холостяк 10" та "Танці з зірками". У розділі покупки – маска медична, пульсоксиметр, респіратор. Запит "що таке..." найчастіше супроводжували слова "пандемія", "коронавірус", "локдаун".

Цьогоріч поменшало запитів щодо іноземних валют чи цінних товарів. Втім, з року в рік протягом десятиліття в топі пошукових запитів залишаються нові iPhone від Apple.

Фото: Вікіпедія