ООН: 29% українців впевнені, що жінка сама провокує насильство

ООН: 29% українців впевнені, що жінка сама провокує насильство

25 листопада, розпочнуться 16 днів активізму проти насильства щодо жінок. ООН Жінки в Україні та Дикий театр презентують "Нові шрами" – інтерактивна вистава, яка показу страшні, але реальні історії із життя. Керівниця відділу комунікації та адвокації ООН Жінки в Україні Нарміна Стрішенець в ефірі Українського радіо навела дані щодо насильства над жінками та розповіла з якими стереотипами й досі живе суспільство.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

ООН та інші організації проводять різні дослідження з цієї теми, і статистика шокує, каже Нарміна Стрішенець: "За тогорічними дослідженнями ОБСЄ, майже половина – 49% зізнаються, що вони зазнавали сексуального домагання, або дві третини жінок стверджували, що вони стикалися з психологічним, фізичним сексуальним насильством з боку свого партнера, або іншої особи".

ООН Жінки в Україні також проводили дослідження громадської думки у 2018 році й також були шоковані результатами. Наприклад, часто люди виправдовують насильницьку поведінку і 29% були впевнені, що жінка сама провокує насильство, одягаючись занадто "відверто". "Тобто, люди досі готові судити зовнішність або поведінку особи та казати, що одяг або стан може бути виправданням для насильства. Однак, насильство не може бути виправдано ні в якому випадку", – зазначає керівниця відділу комунікацій.

Пандемія погіршила цю ситуацію в родинах, в яких є ситуації домашнього насильства: вони опинились на самоті, у пастці, тому що їм немає куди піти, немає волі пересування. "За даними ООН, звернення на "гарячу лінію" протидії насильству збільшилось удвічі. І зараз, за 9 місяців поточного року, в Національній поліції зареєстровано вже на 20 тисяч звернень більше, ніж за цілий попередній рік. І знаємо. Що до кінця року ці цифри будуть тільки гіршими", – прогнозує Стрішенець.

"Нові шрами" – це нова ініціатива, яка розпочинається в рамках Міжнародного дня ліквідації насильства щодо жінок та дівчат. Триває вона 16 днів щороку з 25 листопада до 10-го грудня – Міжнародного дня прав людини, підкреслюючи те, що права жінок, їх порушення є порушенням прав людини. "І в рамках цієї акції ми запускаємо інтерактивну виставу-гру, в якій кожен, дивлячись її, в певні моменти зможе обирати подальший розвиток подій. Тобто, натискаючи на певну кнопку можна буде обирати долю героїні й проходити її сцену декілька разів. Таким чином ми хочемо показати, що вихід існує, розвиток подій може бути різним, і, кожна людина, опиняючись в ситуації насильства, може обирати й може виходити з цієї ситуації різним чином", – зазначає керівниця відділу комунікації та адвокації ООН Жінки в Україні.

"Але, наскільки контент є жорсткий, настільки жорстким є насильство у нашому житті, то ми б радили дивитись його аудиторії 16+", – звертає увагу Нарміна Стрішенець.

Вона також розповіла про інші заходи, присвячені 16 дням активізму проти насильства щодо жінок. Буде проводитись виставка предметів, які були зареєстровані на викликах домашнього насильства. Ця виставка називається "Річ у тому", вона буде розміщена в Києві на Михайлівській площі. Також, можна слідкувати за інформаційними матеріалами, які будуть з’являтись на каналах ООН і ООН Жінки в Україні. Це будуть корисні зображення – інфографіки, дайджести, контактна інформація, яку можна вільно поширювати серед своїх знайомих. Торговий центр "Гулівер" у Києві підсвітить свою будівлю, і 16 днів вона буде помаранчевого кольору, як знак солідарності з усім світом. Помаранчевий – маркер цієї кампанії.

В ООН закликають долучатися до флешмобу: "Ми запрошуємо усіх, хто небайдужий або хоче поділитись своєю історією, висловитись проти насильства – сфотографуватись або зняти відео з помаранчевим предметом, чи в помаранчевому одязі, і в цьому сюжеті говорити проти насильства, висвітлити своє ставлення проти насильства. Не забувайте ставити хештег - #16днів і #Шрами. Ми тоді побачимо ваш пост і зможемо зробити реальний вплив на людей, які сумніваються або вагаються як діяти в ситуації, в якій вони опинились" – зазначає Нарміна Стрішенець.

• показ вистави відбудеться на Сцені 6 (вул. Васильківська, 1). Вхід – безкоштовний, за умови попередньої реєстрації

• трансляція вистави он-лайн на каналах ООН жінки в Україні. Суспільне.Культура та Дикого театру

Посилання на трансляцію: 

Ілюстративне фото: з відкритих джерел