Хочеш пенсію, купи роки стажу: скільки це коштуватиме та чи вигідно

Хочеш пенсію, купи роки стажу: скільки це коштуватиме та чи вигідно

Пенсійний фонд України повідомив, що у 2021 році для виходу на пенсійне забезпечення в шістдесят років знадобиться 28 років робочого стажу, а не 27 років, як зараз. Відсутні роки стажу можна купити, але вже за дорожчими розцінками. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко.

0:00 0:00
10
1x

Якщо зараз 1 рік трудового стажу обійдеться у 26 тисяч 400 грн, то з січня до початку липня наступного року 1 рік стажу буде коштувати 31 тис. 680 грн. А з липня 2021 року ─ вже 34 тис. 320 грн.

"Така одноразова купівля стажу коштує досить дорого. Це економічно не дуже вигідно, бо доведеться більше заплатити, ніж ти потім за місяць цього стажу отримаєш пенсію. Хоча, звичайно, це залежить від того, яка в людини може бути пенсія, який загальний стаж і який буде показник заробітку. Краще, коли люди працюють і у них є можливість цей стаж заробляти так, як це правильно має бути", ─ зазначила Лідія Ткаченко. 

Молодшим претендентам на пенсію радять зробити добровільні відрахування  22 відсотки від мінімальної заробітної плати. На поточний момент це 1 тис. 100 грн щомісячних відрахувань.

"Це буде дешевше, тому що можна буде платити за кожен місяць стажу. По суті, це буде мінімальний внесок і це буде значно дешевше. Наступного року це буде близько півтори тисячі гривень. Але для того, щоб це оформити, потрібно звернутися у податкові органи і заключити договір на добровільне страхування принаймні на один рік. Тобто, якщо ви підпишете цей добровільний договір, то вам доведеться платити щонайменше рік. Звичайно, ви можете припинити сплату внеску. Ті місяці, за які буде заплачено стаж, врахуються, але це сильно картину не змінить. Тому не дуже бажано розривати договір про добровільне страхування, оскільки другий раз його можуть і не оформити", ─ пояснила експертка. 

Ткаченко зауважила, що це може бути виходом для людей, які не працюють або працюють неофіційно. 

"Але, сплачуючи мінімальний внесок, ви зможете отримати і мінімальну пенсію. Тобто Ваша виплата буде близька до прожиткового мінімуму, тобто менше двох тисяч. Якщо мінімальна зарплата буде далі підвищуватися, а мінімальна пенсія залишатиметься такою низькою, як вона є, то дуже скоро ця добровільна участь взагалі втратить сенс", ─ сказала вона.

Ткаченко прокоментувала, чи доцільно людям, яким далеко до пенсійного віку, зараз купувати багато років стажу, щоб швидше вийти на пенсію. 

"Коли вам лише 30 років, краще знайти роботу для свого життя. Нераціонально сплачувати одноразово й у подвійному розмірі за мінімальний стаж. Крім того, точно немає жодного сенсу, тому що правила будуть змінюватися. І то до часу, коли людина підійде до пенсійного віку, невідомо, за якими правилами будуть призначати пенсію", ─ зазначила експертка. 

Вона додала, що "цей куплений стаж, коли саме сплачується одноразовий внесок, навіть не зараховується в стаж, коли визначають право людини на повний розмір пенсії. Тобто куплений стаж може не ввійти у ці 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, і потім виявиться так, що людина не зможе мати право навіть на прожитковий мінімум. Тому ця одноразова купівля має сенс, коли є дуже високий показник зарплати і ви очікуєте дуже високу пенсію, або якщо у вас не вистачає декількох місяців, а вам вже дуже треба виходити на пенсію". 

За словами Ткаченко, "перед тим, як купувати, треба розібратися, що у вас взагалі зі стажем, звернутися в органи Пенсійного фонду і подивитися, коли у вас є неповні місяці стажу. Бо за них можна доплатити. Тоді це буде дешевше і ви доплатите в одинарному розмірі. Можна навіть звернутися в суд і подати на вашого роботодавця, якщо ви працювали і були впевнені, що працюєте, а потім з'ясувалося, що за вас не платять внески. І у цьому випадку роботодавець має заплатити за вас внески".

Фото: Укрінформ 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук