"Це прапор боротьби": Ескендер Барієв про День кримськотатарського прапора та стратегію деокупації Криму

"Це прапор боротьби": Ескендер Барієв про День кримськотатарського прапора та стратегію деокупації Криму

26 червня – День кримськотатарського прапора. З одного боку, це свято, але ми також згадуємо про те, що Крим є анексований і багато із кримських татар церемонію підняття прапора не можуть провести на своїй малій Батьківщини. Зробили вони це у внутрішньому дворику Міністерства закордонних справ України. Про свято та долю Криму розповідає голова кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

0:00 0:00
10
1x

"На мій погляд, сьогодні кримськотатарський прапор – це не просто національний прапор, це прапор боротьби. Боротьби за повернення Криму, відновлення територіальної цілісності України", – зауважує Ескендер.

Почесну місію підняття прапора виконали міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Заходи відбулися не лише в Києві, а практично в усьому світі, заявляє Ескандер Барієв. У столиці свято також відзначили автопробігом і ходою з блакитними стягами Хрещатиком, яка завершилася мітингом.

Нагадаємо, що зараз в Російській Федерації відбувається голосування щодо внесення поправок в російську конституцію. Серед них є одна поправка, яка стосується Криму, це поправка про захист цілісності держави, яка має на меті зробити неконституційними будь-які законодавчі ініціативи, що передбачали би повернення Криму Україні.

Ескендер Барієв коментує ситуацію та процес голосування на окупованому півострові: "На мою думку, цей процес – це сходження диявола. Таким чином Путін намагається легітимізувати свою владу на території Російської Федерації, він її зміцнює. Ми розуміємо, що далі він може рухатися на СНГ. У Криму почали вже активно ходити по усім домам. Багато наших активістів дзвонили й повідомляли, що в них немає навіть збалансованості, хто до якого дому загляне. Це може бути кілька різних людей, кілька разів на день, що закликають проголосувати.

Звичайно, в Криму є різні категорії людей. Є випадки, коли так звані бабусі, які в тому числі бігали на референдум заявляють і про те, що, проголосувавши на цьому референдумі, вони зможуть захистити слов’янське населення в Криму. Хоча, насправді, не слов’янського населення в Криму стало більше після окупації Криму, адже туди активно стали їхати люди з центральноазіатських республік і з Кавказу.

Ми зі свого боку закликаємо наших співвітчизників не брати участь в цьому політичному фарсі, тому що це однаково, що бути причетним до того злочину, який сьогодні здійснюється з боку окупаційної влади. Ми говоримо про те, що це незаконно, тому що такі фарси не можна проводити на території окупованого Криму. З іншого боку, ми вважаємо, що весь цей процес – це злочин для всієї Російської Федерації".

Також постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич повідомляє, що представництво президента в АР Крим напрацьовує стратегію з деокупації та реінтеграції півострова. Йдеться про те, що вже 8 липня будуть слухання в Комітеті Верховної Ради України з прав людини та деокупації.

"Я хочу бути об’єктивним в цьому питанні. У 2015 році за часи правління Порошенка, дійсно збиралася робоча експертна група, до якої я входив, та були напрацювання. Але, наскільки я володію інформацією, стратегії, якою користувалися б усі виконавці органи, так і немає. Що стосується останніх процесів та заяв, то справді минулого року президент Зеленський говорив, що створюється рада реформ, яка мала би підготувати ряд законопроєктів для стратегії до грудня 2019 року. Насправді, вже виповнився рік, як представником президента в АР Крим став Антон Кориневич, але я поки не впевнений в тому, що є ця стратегія. Я знаю, що є наміри, заяви, спроби напрацювання ряду пакетів законопроєктів, але про те, що сьогодні є стратегія чи її проєкт, мені, якщо чесно, невідомо. І я вважаю, що потрібно менше заявляти та більше діяти. Коли справді буде стратегія, тоді буде і результат".

Фото: УНІАН