Електронна черга до дитячого садка. Що потрібно знати батькам?

Електронна черга до дитячого садка. Що потрібно знати батькам?

Електронна черга до дитячого садка — можливість із дому подати заявку та відстежувати її просування до визначеного дитячого садочка, який включений до спеціального реєстру. У кожному місті та регіоні — своя електронна система. Як вона працює, в ефірі Радіо Культура розповідали представниці галузі дошкільної освіти з різних регіонів.

Як у Києві?

Директорка дитячого садочка № 100 м. Києва Яна Дралюк розповідає: "У столиці є портал, який називається osvita.kyivcity.gov.ua. Коли батьки там авторизувалися, вони мають перейти у кабінет, де можуть відслідковувати, які вони на черзі".

Зареєстровувати дтитину треба відразу після народження каже керівниця садочка: "Є райони, які переповнені дітьми. На жаль, місць у комунальних садочках не всім вистачає. Бажано додати якомога більше закладів, і, якщо дитина не потрапить у бажаний, заявку все одно приймають і ставлять переведення в інший садок. І  наступного року малеча може потрапити у бажаний садочок".

Однак, малюкам, що прописані не у столиці, влаштуватися до комунального садка важче: "У першу чергу, беруть дітей киян, людей, які мають пільгові категорії. Батьки також мають розуміти, що комунальні садочки відрізняються: є ясла, - півтора року до трьох, є садки, які набирають дітей з 2-х до 3-х років і є заклади з 3-х років".

Якщо батьки ще не визначилися, у якому віці вони хочуть віддати дитину в садочок, каже Яна Дралюк, вони все одно мають зареєструватися і стати в чергу, а далі вони можуть коригувати дату.

Як у регіонах?

Запорізька область.

Директорка ДНЗ №45 "Ліхтарик" міста Запоріжжя Зеля Дорошенко розповідає як система електронної черги працює в їхньому регіоні. "Зайшовши до системи, спочатку батьки можуть прочитати й дізнатися про сам садочок, які він надає освітні послуги, чи має він ліцензію, скільки груп і дітей є в закладі, чи є черга на певний вік".

У Запоріжжі, каже директорка садочка, система записує лише в один заклад, тому треба подати заявку, вказавши дані дитини і номер свідоцтва про народження. "Дата подачі заявки буде транслюватися в онлайн кабінеті, тому якщо, наприклад, ви хочете віддати дитину до іншого дитячого садка, то потрібно звертатися з заявою до місцевого управління освіти".

Батьки, поставивши дитину на чергу можуть зайти у "свій кабінет", і відстежити на номером заявки, на якому місці вона знаходиться.

Дніпропетровщина. Кам’янське.

Заступниця начальника відділу освіти департаменту з гуманітарних питань м. Кам’янське Дніпропетровської області Юлія Попова розповідає, що у їхньому місті електронні черги до садочків існують з 2013-го року. "Ми бачимо не лише переваги, а й недоліки. Тому ми вийшли на такий етап: не тільки через інтернет можна зареєструватися. У нас реєстрація проходить у Центрах надання адміністративних послуг. Тобто, батьки, отримавши свідоцтво про народження дитини, можуть звернутися до ЦНАПу за місцем проживання. Вони обирають садочок, реєструються. Це важливо не лише для батьків, а й для нас, оскільки, ми бачимо потребу в дитячих закладах".

Якщо дитина не потрапляє до бажаного навчального закладу, у місті є така функція як "вільні місця", розповідає Попова: "Я розумію ситуацію по Києву, де садки можуть бути переповнені, але у нас у місті є вільні місця у садочках. І ми тоді пропонуємо за місцем проживання".

Також, говорить Юлія Попова, у них передбачене першочергове зарахування до дитячих освітніх закладів дітей, які мають особливі освітні потреби. "Батьки мають право прийти до закладу і за заявою відкривається інклюзивна група". 

Фото: depositphotos.com